Πτώση καταγράφουν οι περισσότερες ασιατικές αγορές την Παρασκευή, ακολουθώντας την πτώση στη Wall Street, καθώς τα hawkish μηνύματα των αξιωματούχων της Fed, εν όψει των στοιχείων για τις μισθοδοσίες εκτός γεωργικού τομέα στις ΗΠΑ, ενίσχυσαν την αβεβαιότητα σχετικά με τις μειώσεις των αμερικανικών επιτοκίων.

Οι φόβοι για επιδείνωση της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή– καθώς το Ιράν απείλησε με στρατιωτική δράση κατά του Ισραήλ- κράτησαν σε μεγάλο βαθμό υποτονική τη διάθεση για ανάληψη κινδύνου. Οι περιφερειακοί όγκοι συναλλαγών είναι περιορισμένοι, λόγω της αργίας της κινεζικής αγοράς.

Στη Wall Street, οι αμερικανικοί δείκτες αναφοράς υποχώρησαν πάνω από 1% την Πέμπτη, αφού οι αξιωματούχοι της Fed προειδοποίησαν ότι ο πληθωρισμός θα καθυστερήσει τυχόν πιθανές μειώσεις των επιτοκίων φέτος.

Ισχυρές πιέσεις στο Τόκιο

Ο ιαπωνικός Nikkei 225 ήταν μακράν ο χειρότερος δείκτης στην Ασία την Παρασκευή, υποχωρώντας κατά 2,5% σε χαμηλό άνω των δύο εβδομάδων, σύμφωνα με το investing.com.

Ο Nikkei δέχθηκε πλήγμα από την κατοχύρωση κερδών μετά την εκτίναξη σε νέα ρεκόρ τον Μάρτιο. Ο δείκτης δυσκολεύτηκε επίσης να σημειώσει πρόοδο τον Απρίλιο με την αυξημένη αβεβαιότητα σχετικά με την πορεία του πληθωρισμού και της νομισματικής πολιτικής στη χώρα. Ο πληθωρισμός θα μπορούσε να προκαλέσει περισσότερες αυξήσεις επιτοκίων από την Τράπεζα της Ιαπωνίας.

Οι μετοχές με εξαγωγικό προσανατολισμό σημείωσαν τη μεγαλύτερη πτώση στον Nikkei, καθώς το γεν ανέκαμψε από τις πρόσφατες απώλειες σε υψηλό δύο εβδομάδων. Οι συνεχιζόμενες απειλές για παρέμβαση στην αγορά συναλλάγματος από την ιαπωνική κυβέρνηση αποτέλεσαν βασικό παράγοντα της ανάκαμψης του γεν.

Οι ευρύτερες ιαπωνικές μετοχές υποχώρησαν επίσης, με τον TOPIX να χάνει 1,7%.

Άλλες ασιατικές μετοχές είχαν πτωτική τάση, με τις τεχνολογικές μετοχές να πρωταγωνιστούν αρνητικά.

Ο KOSPI της Νότιας Κορέας υποχώρησε πάνω από 1%, με τη Samsung Electronics, τη μεγαλύτερη μετοχή του δείκτη, να υποχωρεί κατά 1,5%, παρόλο που προέβλεψε αστρική ανάκαμψη στα κέρδη του πρώτου τριμήνου. Ο δείκτης Hang Seng του Χονγκ Κονγκ υποχώρησε κατά 1,1%.

Διαβάστε ακόμη: