Η αβεβαιότητα για τις επόμενες κινήσεις της Fed οδηγεί σε πτώση τις ευρωπαϊκές αγορές, ενώ ισχυρές πιέσεις δέχθηκαν και οι αγορές της Ασίας.
Στη Φρανκφούρτη, ο δείκτης DAX σημειώνει 1,2%, στις 18.176 μονάδες, στο Λονδίνο, ο δείκτης FTSE 100 υποχωρεί 1%, στις 7.900 μονάδες, ενώ στο Παρίσι, ο δείκτης CAC 40 διαπραγματεύεται στις 8.052 μονάδες με πτώση 1,2%. Στο Μιλάνο, ο δείκτης FTSE MIB υποχωρεί 1,4%, στις 33.983 μονάδες.
Πτώση στην Ασία με το βλέμμα στις ΗΠΑ – «Βουτιά» 2,5% στον Nikkei 225
Πτώση κατέγραψαν οι περισσότερες ασιατικές αγορές την Παρασκευή, ακολουθώντας την πτώση στη Wall Street, καθώς τα hawkish μηνύματα των αξιωματούχων της Fed, εν όψει των στοιχείων για τις μισθοδοσίες εκτός γεωργικού τομέα στις ΗΠΑ, ενίσχυσαν την αβεβαιότητα σχετικά με τις μειώσεις των αμερικανικών επιτοκίων.
Οι φόβοι για επιδείνωση της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή– καθώς το Ιράν απείλησε με στρατιωτική δράση κατά του Ισραήλ- κράτησαν σε μεγάλο βαθμό υποτονική τη διάθεση για ανάληψη κινδύνου. Οι περιφερειακοί όγκοι συναλλαγών είναι περιορισμένοι, λόγω της αργίας της κινεζικής αγοράς.
Στη Wall Street, οι αμερικανικοί δείκτες αναφοράς υποχώρησαν πάνω από 1% την Πέμπτη, αφού οι αξιωματούχοι της Fed προειδοποίησαν ότι ο πληθωρισμός θα καθυστερήσει τυχόν πιθανές μειώσεις των επιτοκίων φέτος.
Ισχυρές πιέσεις στο Τόκιο
Ο ιαπωνικός Nikkei 225 ήταν μακράν ο χειρότερος δείκτης στην Ασία την Παρασκευή, υποχωρώντας κατά 2,5% σε χαμηλό άνω των δύο εβδομάδων, σύμφωνα με το investing.com.
Ο Nikkei δέχθηκε πλήγμα από την κατοχύρωση κερδών μετά την εκτίναξη σε νέα ρεκόρ τον Μάρτιο. Ο δείκτης δυσκολεύτηκε επίσης να σημειώσει πρόοδο τον Απρίλιο με την αυξημένη αβεβαιότητα σχετικά με την πορεία του πληθωρισμού και της νομισματικής πολιτικής στη χώρα. Ο πληθωρισμός θα μπορούσε να προκαλέσει περισσότερες αυξήσεις επιτοκίων από την Τράπεζα της Ιαπωνίας.
Οι μετοχές με εξαγωγικό προσανατολισμό σημείωσαν τη μεγαλύτερη πτώση στον Nikkei, καθώς το γεν ανέκαμψε από τις πρόσφατες απώλειες σε υψηλό δύο εβδομάδων. Οι συνεχιζόμενες απειλές για παρέμβαση στην αγορά συναλλάγματος από την ιαπωνική κυβέρνηση αποτέλεσαν βασικό παράγοντα της ανάκαμψης του γεν.
Οι ευρύτερες ιαπωνικές μετοχές υποχώρησαν επίσης, με τον TOPIX να χάνει 1,7%.
Άλλες ασιατικές μετοχές είχαν πτωτική τάση, με τις τεχνολογικές μετοχές να πρωταγωνιστούν αρνητικά.
Ο KOSPI της Νότιας Κορέας υποχώρησε πάνω από 1%, με τη Samsung Electronics, τη μεγαλύτερη μετοχή του δείκτη, να υποχωρεί κατά 1,5%, παρόλο που προέβλεψε αστρική ανάκαμψη στα κέρδη του πρώτου τριμήνου. Ο δείκτης Hang Seng του Χονγκ Κονγκ υποχώρησε κατά 1,1%.
Διαβάστε ακόμη:
- Τα 10 crypto που υπεραποδίδουν το 2024, εκτός από τα Bitcoin και Ether
- Έντονος προβληματισμός στην αγορά με την εσωστρέφεια της κυβέρνησης
- Βουλγάρα τραγουδίστρια προσπάθησε να μιμηθεί την Ελένη Φουρέιρα… αλλά δεν τα κατάφερε
- Εισηγήσεις στον Πρωθυπουργό να αλλάξει τις ισορροπίες στο Μαξίμου και στην… αθηνοκεντρική κυβέρνηση