Το πετρέλαιο υποχώρησε για δεύτερη μέρα την Παρασκευή και κατευθύνθηκε προς εβδομαδιαία πτώση, καθώς η αύξηση των επιτοκίων στο Ηνωμένο Βασίλειο ενίσχυσε την ανησυχία για την οικονομική ανάπτυξη που αντιστάθμισε τα χαμηλότερα αποθέματα αργού στις ΗΠΑ και άλλες ενδείξεις στενότερων προμηθειών.

Και οι δύο δείκτες αναφοράς του αργού πετρελαίου υποχώρησαν περίπου 3 δολάρια την Πέμπτη, αφού η Τράπεζα της Αγγλίας αύξησε τα επιτόκια κατά μισή ποσοστιαία μονάδα μεγαλύτερο από το αναμενόμενο.

Οι κεντρικές τράπεζες στη Νορβηγία και την Ελβετία αύξησαν επίσης τα επιτόκια.

Το αργό Brent υποχώρησε κατά $1,71, ή 2,3%, στα $72,36 το βαρέλι, ενώ το αμερικανικό αργό West Texas Intermediate (WTI) υποχώρησε κατά $1,84 ή 2,65% στα $67,67.

Τα υψηλότερα επιτόκια αυξάνουν το κόστος δανεισμού για τις επιχειρήσεις και τους καταναλωτές, γεγονός που θα μπορούσε να επιβραδύνει την οικονομική ανάπτυξη και να θολώσει τις προοπτικές της ζήτησης πετρελαίου για το υπόλοιπο του έτους.

Η προοπτική περισσότερων αυξήσεων των επιτοκίων στις ΗΠΑ προστέθηκε σε αυτές τις προκλήσεις. Ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ Jerome Powell δήλωσε ότι αυτή την εβδομάδα δύο ακόμη αυξήσεις επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης η καθεμία μέχρι το τέλος του έτους θα ήταν «μια πολύ καλή μαντεψιά».

Η άνοδος του δολαρίου, που αντλεί την υποστήριξη από τα σχόλια των παγκόσμιων κεντρικών τραπεζών, επίσης επηρέασε. Ένα ισχυρό δολάριο κάνει το πετρέλαιο πιο ακριβό για κατόχους άλλων νομισμάτων και μπορεί να πλήξει τη ζήτηση και να υποδηλώνει μεγαλύτερη αποστροφή κινδύνου μεταξύ των επενδυτών.

Την ίδια ώρα η αγορά αναμένεται να πιεστεί απο την μείωση της παραγωγής της Σαουδικής Αραβίας κατά 1 εκατομμύριο βαρέλια ημερησίως τον Ιούλιο που ανακοινώθηκε ως μέρος της συμφωνίας του ΟΠΕΚ+ για τον περιορισμό των προμηθειών το 2024.

Διαβάστε περισσότερα