Καλά στην υγεία του είναι ο 29χρονος υποσμηναγός ο οποίος εντοπίστηκε σώος μετά την πτώση του F16 το μεσημέρι της Τετάρτης (20/3) στην περιοχή της Ψαθούρας νότια της Χαλκιδικής.

Ο πιλότος εγκατέλειψε έγκαιρα το μαχητικό αεροσκάφος και επί μιάμιση ώρα πάλευε στην θάλασσα, σε δύσκολες καιρικές συνθήκες, αλλά δεν κινδύνεψε αφού βρισκόταν στο ειδικό σκάφος του μηχανισμού εκτίναξης.

Άμεσα μια γιγαντιαία επιχείρηση διάσωσης, με σωρεία θαλάσσιων και πτητικών μέσων. Συμμετείχαν συγκεκριμένα ένα ελικόπτερο Super Puma, ένα ελικόπτερο S- 70 του Πολεμικού Ναυτικού, ένα αεροσκάφος CL -415 της Πολεμικής Αεροπορίας, η Φρεγάτα «Αιγαίο», ενώ βρισκόταν σε ετοιμότητα και ένα C-130.

Τελικά, το Super Puma παρά τον υψηλό κυματισμό κατάφερε μέσα σε χρόνο – ρεκόρ λόγω των συνθηκών να διασώσει και μεταφέρει τον πιλότο στην Αθήνα, όπου διακομίστηκε στο 251 ΓΝΑ.

Πτώση F16: Μιάμιση ώρα πάλευε με τα κύματα ο πιλότος

Σύμφωνα με το κεντρικό δελτίο του Star, που δημοσιεύει τις φωτογραφίες του υποσμηναγού, ο 29χρονος είναι σε καλή ψυχολογική κατάσταση. Μάλιστα, ζήτησε από τους γιατρούς να πάρει κιόλας εξιτήριο.

«Δεν γνωρίζω κι εγώ πολλά. Τώρα κατεβαίνω από Λάρισα – Αθήνα, να δω το παιδί μου. Σε μια επικοινωνία που είχα μαζί του μου είπε ότι είναι καλά, αλλά είχα κακό σήμα. Είμαι καθοδόν για Αθήνα, εύχομαι να πάνε όλα καλά. Δεν μπορώ να σας μιλήσω, είμαι σε όχι καλή ψυχολογική κατάσταση και κινούμαι προς Αθήνα» δήλωσε ο πατέρας του 29χρονου, μιλώντας στο Mega, καθ’ οδόν προς την Αθήνα.

Μιάμιση ώρα πάλευε με τα κύματα ο πιλότος

Μιάμιση ώρα βρισκόταν στη θάλασσα ο πιλότος του F16. Ειδικότερα, το μονοθέσιο Block 52+ της Πολεμικής Αεροπορίας κατέπεσε στις 13:33 και ο πιλότος περισυνελλέγη σώος από ελικόπτερο Super Puma στις 15:02 και κατευθύνεται στο 251 Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας.

Πτώση F16: Το χρονικό

Όπως ανακοινώθηκε από το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας, ο χειριστής του αεροσκάφους F16 Block 52+ της 337 Μοίρας της 110 Πτέρυγας Μάχης, το οποίο κατέπεσε στη θαλάσσια περιοχή Ψαθούρας, περισυνελέγη σώος από ελικόπτερο Super Puma της 130 σμηναρχίας Μάχης της Πολεμικής Αεροπορίας στις 15:02 και κατευθύνθηκε στο 251 Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας.

Το F16 κατέπεσε στις 13:33 το μεσημέρι στη νήσο Ψαθούρα. Ο χειριστής του κατάφερε να ενεργοποιήσει εγκαίρως το εκτινασσόμενο κάθισμά του και να πέσει στη θάλασσα και αμέσως ξεκίνησε η επιχείρηση έρευνας και διάσωσης, αφού οι συνάδελφοί του, που έπαιρναν μέρος στον ίδιο εκπαιδευτικό σχηματισμό με εκείνον, ήταν ουσιαστικά αυτόπτες μάρτυρες της πτώσης του F16.

Το F16 είχε απογειωθεί από τη Λάρισα και βρισκόταν σε σχηματισμό μαζί με άλλα τρία μαχητικά αεροσκάφη.

Διαβάστε ακόμη: