Η ΑΕΚ είναι αλήθεια πως το παλεύει αυτό το καλοκαίρι για να ντιλάρει με παίκτη – πελάτη της ICM Stellar, από τα κορυφαία παγκοσμίως μανατζερικά γραφεία. Είναι η εταιρία που έφερε τον Πεπ Μπιέλ στον Ολυμπιακό, πήγε 4 πελάτες της στη Φόρεστ και γενικότερα οι ιδιοκτήτες της, Μανάσε (κυρίως) και Μπαρνέτ, έχουν πολύ καλή σχέση με τους Μαρινάκη – Βρέντζο.

Η ΑΕΚ, λοιπόν, το προσπάθησε τον Ιούλιο με τον εξτρέμ, Σάμου Καστιγιέχο (κατέληξε ως ελεύθερος από την Μίλαν στην Βαλένθια), σχετικά πρόσφατα με τον φορ, Σόρι Κάμπα της Μίντιλαντ και εσχάτως με τον Σεντρίκ Μακαμπού της Μαρσέιγ.

Ο 28χρονος Γάλλο – Κονγκολέζος των 8.000.000 ευρώ σημερινή χρηματιστηριακή αξία, που τον Γενάρη του 2018 κόστισε στην κινέζικη Γκουάν αγορά 40.000.000 από τη Βιγιαρέαλ, δεν υπολογίζεται από τον κόουτς Τούντορ στην ομάδα της Μασσαλίας και θα φύγει.

Ο Μακαμπού πριν από λίγες ημέρες έπαιζε δυνατά για την Τράμπζονσπορ, που είχε πουλήσει στην Κοπεγχάγη τον Κορνέλιους, με τους Δανούς να τον αγοράζουν με τα λεφτά (6.000.000) που τους πρόσφερε ο Ολυμπιακός για τον Μπιέλ. Τελικά η τριπλή καραμπόλα, στην οποία είχε εμπλοκή η Stellar δεν ολοκληρώθηκε αφού το κλαμπ του Μπακασέτα προτίμησε να σκάσει 3 εκατομμύρια στην Βαλένθια και να πάρει τον Ουρουγουανό Μάξι Γκόμεζ αντί του Μακαμπού.

Ο Μακαμπού, λοιπόν, προτάθηκε στην ΑΕΚ, τα χαρακτηριστικά του ταιριάζουν στο προφίλ επιθετικού που θέλει ο Αλμέιδα αλλά είναι μία δύσκολη περίπτωση, με ένα πολύ υψηλό συμβόλαιο, ο 31χρονος άσος.

Συν το γεγονός ότι στη Stellar είναι και κομματάκι επιφυλακτικοί απέναντι στην «Ένωση». Όπως άλλωστε και η CAA Base, στην οποία μάλλον δεν ξεχνάνε τι συνέβη με τον… Ρεμπρόφ. Κάτι που κόστισε στους «κιτρινόμαυρους», όσον αφορά και την υπόθεση Ιν Μπέον Χουάνγκ! Βέβαια όταν μιλάμε για μπίζνες υπάρχει… τρόπος για να αλλάξουν κάτι τέτοια.

Kαι για όσους δεν το γνωρίζουν, Base και Stellar ουσιαστικά είναι πλέον συγκοινωνούντα δοχεία αφού οι Αμερικάνοι ιδιοκτήτες της πρώτης εξαγόρασαν τη δεύτερη!


Το μεταγραφικό παράθυρο στην Ελλάδα κλείνει στις 15 Σεπτεμβρίου, όταν στα περισσότερα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα οι ομάδες μόνο ελεύθερους παίκτες πλέον μπορούν να αποκτήσουν. Το χρονικό περιθώριο αυτό δίνει την δυνατότητα στα μεγάλα ελληνικά κλαμπ να κτυπήσουν και παίκτες που δεν υπολογίζονται στις ομάδες τους αλλά δεν είναι και ελεύθεροι.

Τέτοιες περιπτώσεις για παράδειγμα είναι ο Μπακαγιόκο της Μίλαν που «κτυπάει» ο Ολυμπιακός, ο Μακαμπού της Μαρσέιγ που απασχολεί την ΑΕΚ, ο Ετεμπό της Στόουκ που είναι κοντά στον Άρη!

Από εκεί και πέρα, στην αγορά κυκλοφορούν και ελεύθεροι παίκτες με βαριά βιογραφικά, μεγάλα κασέ και υψηλές χρηματιστηριακές αξίες. Μερικά ενδεικτικά ονόματα:

Ντεναγιέρ (στόπερ με Χ.Α. 14.000.000 ευρώ ο πρώην της Λυών), Ρος Μπάρκλει, Σερζ Οριέ (πριν λίγες ημέρες φερόταν κλεισμένος από τη Φόρεστ), Ζαγκαντού, Σαντιάγκο Αρίας, Ντιέγκο Κόστα, Νίκολα Μαξίμοβιτς, Χουάν Μάτα, Τάαραμπ, Ντάνι Ρόουζ, Νεμάνια Ραντόγια, Μπουντεμπούζ, Μανγκαλά, Φαμπιάν Ντελφ, Ντάσα (ο δεξιός μπακ–χαφ που πέρυσι η ΑΕΚ έκανε αγώνα για να τον πάρει), Λορίς Κάριους.

Μάλιστα, οι περισσότεροι από αυτή την ενδεικτική 16άδα ελεύθερων παικτών μέσα στο καλοκαίρι προτάθηκαν / ακούστηκαν / απασχόλησαν την ελληνική Big 5!


Yπάρχουν βέβαια και δύο free agents που αυτές τις ημέρες είναι στην ελληνική επικαιρότητα. Ένας ο Τζιμπρίλ Σιντιμπέ, ο 30χρονος διεθνής Γάλλος δεξιός μπακ–χαφ με χρηματιστηριακή αξία 8.000.000 ευρώ! Μάλιστα στη σχετική πολύ μεγάλη λίστα με τους ελεύθερους παίκτες είναι ο 6ος πιο ακριβός! Ο Σιντιμπέ έμεινε ελεύθερος από την Μονακό, κυκλοφορεί free από 1η Ιουλίου, είναι… επιλεκτικός και δε ρίχνει το κασέ του!

Πριν από δέκα ημέρες είχε γραφτεί σε Αγγλία / Γαλλία, με αναπαραγωγή και στα μέρη μας, πως θα υπέγραφε στη Νότιγχαμ και θα ερχόταν δανεικός στον Ολυμπιακό. Σύμφωνα δε με την ελληνική πιάτσα agents, o Γαλλοαφρικανός μέχρι και στην Αθήνα ταξίδεψε για συζητήσεις, αλλά δεν έκλεισε. Ούτε στη Φόρεστ, ούτε στον Ολυμπιακό.

Τώρα, ο Σιντιμπέ δέχεται το πρέσινγκ της ΑΕΚ. Μέχρι και ο Αλμέιδα φέρεται να του τηλεφώνησε για να τον πείσει να άρει τους ενδοιασμούς του και να έρθει στην Ελλάδα. Με τον Μελισσανίδη να του δίνει ένα συμβόλαιο που πλησιάζει αυτό του Βίντα! Μιλάμε για 1.200.000 το χρόνο συν bonus signing!


Πάμε και στον 4ο πιο ακριβό σήμερα ελεύθερο ποδοσφαιριστή, με χρηματιστηριακή αξία 9.000.000 ευρώ! Πρόκειται για τον Τσέκα, αριστεροπόδαρο κεντρικό μέσο, που παίζει και «6άρι» και «8άρι». Έπαιζε στη Λιλ αλλά έχει μείνει ελεύθερος από την 1η Ιουλίου…

Τις τελευταίες ημέρες, ο Τσέκα «παίζει» και για τον Ολυμπιακό. Στην πιάτσα λένε πως αργά ή γρήγορα θα έπαιζε. Οι «ερυθρόλευκοι» άλλωστε που δεν σταματούν στον Μαρσέλο τα μεταγραφικά τους ψώνια, ψάχνουν για πρωτοκλασάτο «6αρό / 8άρι» και όσο ο βασικός τους στόχος, δηλαδή ο Μπακαγιόκο, είναι σε εκκρεμότητα, ψάχνουν και κάθε άλλη αξιόπιστη λύση. Τέτοια προφανώς είναι και ο Τσέκα.

Αυτό όμως, που δεν είχε διαρρεύσει και δεν έγινε γνωστό είναι πως και ο Παναθηναϊκός «κοιτάζει» εδώ και περίπου έναν μήνα την υπόθεση Τσέκα! Τον έχει ξεχωρίσει ο Γιοβάνοβιτς και επειδή ο Πορτογάλος μέσος ήθελε να εξαντλήσει τις πιθανότητες να κλείσει σε ομάδα τοπ πρωταθλήματος (βασικά ψαχνόταν για Πρέμιερ Λιγκ, έχει παίξει άλλωστε δανεικός για μία σεζόν από τους «Λιλουά» στην Έβερτον), ο Σέρβος τεχνικός του «τριφυλλιού» επέλεξε να τον περιμένει μέχρι τον Σεπτέμβριο. Ο Τσέκα, λοιπόν, θα ήταν μία ιδανική περίπτωση για τον άξονα των Κυπελλούχων Ελλάδας, αλλά και πολύ δύσκολη…


Ο Ραζβάν Λουτσέσκου δε συνηθίζει να στηρίζει το γκρουπ του σε πιτσιρικάδες. Για αυτό, άλλωστε, τον τελευταίο χρόνο έχει κατηγορηθεί για τη μη χρησιμοποίηση μικρών (ειδικά του Κούτσια και κατά δεύτερο του Τσιγγάρα, τη φετινή σεζόν, που αναγκάστηκε να πάει στην Τουλούζ).

Ο Ρουμάνος τεχνικός όμως, πήγε στο «Βικελίδης» για το «κλάσικο» της Θεσσαλονίκης με 5 παίκτες (τη μισή ενδεκάδα του) να είναι U22! Συγκεκριμένα, τους Κοτάρσκι, Λύρατζη, Τσαούση, Κουλιεράκη, Ντάντας!

Υπάρχει εξήγηση σε αυτή την στροφή του Λουτσέσκου. Τυπικά, ο Ρουμάνος κόουτς «στήνει» την ομάδα του με βάση την πολιτική του κλαμπ, με αυτά που έχει ζητήσει ο Ιβάν Σαββίδης και εφαρμόζει ο Ζοσέ Μπότο. Δηλαδή δίνει χρόνο συμμετοχής στους μικρούς και κρατάει τους έμπειρους για την διαχείριση / διάρκεια της αναμέτρησης!

Βέβαια αυτό που ακολουθεί / τηρεί ο Λουτσέσκου θα είναι και η ισχυρή δικαιολογία του, εφόσον ο ΠΑΟΚ βγει κάποια στιγμή εκτός διεκδίκησης του τίτλου. Θα έχει να πει πως «κτίζει» τον νέο ΠΑΟΚ, ρίχνει στην μάχη για να αποκτήσουν αγωνιστικά παράσημα τους μικρούς κι αυτό συνήθως πάντα κοστίζει σε αποτελέσματα και τίτλους!

Από εκεί και πέρα και με βάση την συγκεκριμένη ιδιαιτερότητα, ο ΠΑΟΚ είναι οργανωμένος, ειδικά στη συγκεκριμένη περίοδο. Πόσο ανταγωνιστικός όμως, μπορεί να είναι απέναντι στον πρωταθλητή Ολυμπιακό είναι άλλο θέμα.

Εδώ που τα λέμε ο Λουτσέσκου έναν έμπειρο, ποιοτικό, πρωτοκλασάτο παίκτη στο «10» ζήτησε, με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά, προκειμένου να του κάνει πιο εύκολη τη… ζωή όσον αφορά τη δουλειά του προπονητή σε ματς όπως με τον Άρη κι ακόμη τον περιμένει.

Για την ακρίβεια, προσπαθούν να τον πείσουν (μέσω και των ΜΜΕ) και να του περάσουν τον Φερνάντες. Παρότι ο σπουδαίος (όντως) άσος του Βόλου, με τον τρόπο που παίζει και τα χαρακτηριστικά που έχει δεν είναι το «10άρι» που θέλει ο Ρουμάνος. Τόσο απλά…

Διαβάστε ακόμη:

Το «σόου» Καραμανλή στα Ανώγεια και η αγωνιώδης προσπάθειά του να γίνει Πρόεδρος της Δημοκρατίας

Τα… «κέντρα» που επιδιώκουν να απόσταθεροποιήσουν την κυβέρνηση, έχουν όνομα και επώνυμο

Κύθνος: Γιατί βυθίστηκε το εντυπωσιακό σκάφος «007»