Ψήφο εμπιστοσύνης στο χρηματιστήριο Αθηνών δίνει για άλλη μια φορά η Goldman Sachs, αυξάνοντας την τιμή στόχο για τον Γενικό Δείκτη στις 1.375 μονάδες, από 1.200 μονάδες που ήταν η προηγούμενη εκτίμηση.

Σύμφωνα με την αμερικανική επενδυτική τράπεζα, η προσδοκώμενη απόδοση του Γενικού Δείκτη στο ΧΑ είναι 15% σε τιμές δολαρίου έναντι 13% που ισχύει στις αναδυόμενες αγορές.

Ο δείκτης αποτίμησης P/E (πολλαπλασιαστής κερδών) για την εγχώρια αγορά διαμορφώνεται στις 8,8 φορές και σε όρους P/BV (τιμή προς λογιστική αξία) σε 1,1 φορές, στοιχεία που κατατάσσουν την εγχώρια αγορά στις πλέον ελκυστικά αποτιμημένες. Οι αντίστοιχοι δείκτες των αναδυόμενων αγορών είναι 12,2 φορές σε όρους Ρ/Ε και 1,6 φορές σε όρους λογιστικής αξίας, με το discount να προσεγγίζει το 30% σε όρους Ρ/Ε και να ξεπερνά το 30% σε όρους P/BV.

Σύμφωνα με την Goldman Sachs, η ελκυστική αποτίμηση ενισχύεται αν ληφθούν υπόψη τα κέρδη ανά μετοχή (ΕΡS). Οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για ενίσχυση κατά 8% τους επόμενους δώδεκα μήνες, ενώ η εκτίμηση των αναλυτών για το 2024 τοποθετεί την αντίστοιχη άνοδο σε μόλις 2%. Για τον δείκτη των αναδυόμενων αγορών, η μέση μεταβολή των κερδών ανά μετοχή θα είναι 10% φέτος περίπου και στο 8% για τον δείκτη της Ανατολικής και Κεντρικής Ευρώπης, Μέσης Ανατολής και Αφρικής (CEEMEA). To περιθώριο ανόδου της εγχώριας αγοράς είναι υψηλότερο από τις αγορές CEEMEA για το 2024.

Διαβάστε περισσότερα