Καλημέρα σας κυρίες και κύριοι και καλή εβδομάδα του καύσωνα…

Ποιος παράγοντας έχει πείσει τον Κυρ. Μητσοτάκη να μην δεχτεί τον Ανδρέα Λοβέρδο στην ΝΔ;

Μου λένε για κάποιο παράγοντα στη Νέα Δημοκρατία που έχει πείσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη να μη δεχτεί στο κόμμα ή στη κυβέρνηση τον Ανδρέα Λοβέρδο. Τα κίνητρα δεν είναι τόσο πολιτικά. Είναι προσωπικά και άπτονται σε μονοπάτια που ξύνουν παλιές πληγές.

Οι αστειότητες περί νέου κόμματος από τον πρώην υπουργό του ΠΑΣΟΚ!

Για αυτά που ακούγονται σχετικά με νέο κόμμα του Ανδρέα Λοβέρδου δεν ξέρω αν πρέπει να κλάψω ή να γελάσω. Ο ίδιος αν θυμάστε έκανε το ΡΙΚΣΥ που δεν περπάτησε.

Εξάλλου όσοι βρέθηκαν κάποια στιγμή δίπλα του, τώρα έχουν συνταχθεί με τη ΝΔ. Πάντως, όσοι του λένε να κάνει κόμμα και να κατέβει ειλικρινά τού κάνουν κακό…

Αναμένονται εξελίξεις στην Ακροδεξιά – Άρχισαν τα όργανα στους Σπαρτιάτες!

Μου λένε ότι οι εξελίξεις στην ακροδεξιά θα είναι μεγάλες το επόμενο διάστημα καθώς ομάδα βουλευτών των Σπαρτιατών – που ανήκουν στη σφαίρα επιρροής του Κασιδιάρη- διαμήνυσαν στον Βασίλη Στίγκα ότι δεν μπορεί να κάνει κινήσεις χωρίς συνεννόηση πρώτα.

Αρχίζω να πιστεύω ότι θα έχουμε συγκρούσεις και δεν είναι το μοναδικό κόμμα.

Πληθωρισμός – εταιρικά κέρδη – ΔΝΤ – ΟΟΣΑ – ΕΚΤ και πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης

*** Δύσκολα οι επίσημοι οικονομικοί φορείς αναφέρονται στις συνέπειες που έχουν τα εταιρικά κέρδη στην πορεία του πληθωρισμού, ο οποίος με τη σειρά του έχει ενεργοποιήσει εδώ και έναν χρόνο τις κεντρικές τράπεζες, σε ένα πρωτοφανές σπιράλ αυξήσεων των επιτοκίων, δημιουργώντας έτσι τεράστιο πρόβλημα σε οικονομίες, επιχειρήσεις, δανειολήπτες και νοικοκυριά. Παρά το γεγονός ότι γνωρίζουν την ισχυρή επίδραση της ολοένα και μεγαλύτερης αύξησης των εταιρικών κερδών, πολύ μεγαλύτερη αυτής των μισθών, έπρεπε να φτάσουμε στο σημερινό σημείο με ορατή παντού την απειλή της ύφεσης, για να υπάρξουν οι πρώτες επιθετικές δηλώσεις διεθνών οργανισμών, φορέων και κεντρικών τραπεζών. Σύμφωνα, λοιπόν, με το ΔΝΤ το 2022 και το 2023 τα αυξανόμενα εταιρικά κέρδη αντιπροσωπεύουν σχεδόν το ήμισυ της αύξησης του πληθωρισμού στην Ευρώπη, επειδή οι εταιρείες αύξησαν τις τιμές περισσότερο από το υψηλό κόστος της εισαγόμενης ενέργειας. Το Διεθνές Ταμείο θεωρεί ότι για τον πληθωρισμό ευθύνονται κατά 45% τα υψηλότερα επιχειρηματικά κέρδη, κατά 40% οι τιμές εισαγωγών και μόνο κατά 25% η αύξηση των μισθών, ενώ η φορολογία έχει αρνητική επίδραση. Ακόμα και η σκληρή Λαγκάρντ της ΕΚΤ, αναγκάστηκε να κάνει έκκληση ουσιαστικά στις επιχειρήσεις, αλλά όχι μόνο για να περιορίσουν τα υπερκέρδη τους, αλλά και για να είναι φειδωλές στις αυξήσεις μισθών – το μόνιμο μοτίβο ενοχής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

*** Έχουν, όμως, σε σχέση με τη χώρα μας ειδικότερα, μεγάλη σημασία όσα αναφέρονται στην πρόσφατη έκθεση του ΟΟΣΑ Economic Outlook, αναφορικά με τη συμμετοχή των κερδών στις πληθωριστικές πιέσεις. Τα στοιχεία έδειξαν ότι η Ελλάδα είναι η τρίτη χώρα σε αύξηση του μεριδίου των κερδών μεταξύ 2019 και 2022, από 34,4% σε 39,2%, μετά την Ιρλανδία (αύξηση από 60,4% σε 65,6%) και τη Νορβηγία (από 38,7% σε 55%). Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τη Eurostat, το 26,3% των Ελλήνων πολιτών (έναντι 22% μ.ο. στην ΕΕ, ) αντιμετωπίζει το φάσμα του κοινωνικού αποκλεισμού και της φτώχειας, έναντι ενός μέσου όρου 22% στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Το ζητούμενο είναι, πέρα από τις κοινές και οφθαλμοφανείς επιπτώσεις, αν υπάρχουν έλεγχοι από τα επίσημα όργανα της πολιτείας και αν αυτοί θα ενταθούν, γιατί δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, με κυρίαρχα τα στοιχεία της αισχροκέρδειας, απλούστατα γιατί θα οδηγήσει μαθηματικά, αργά ή γρήγορα, σε υφεσιακές καταστάσεις.

*** Η χώρα μας εμφανίζει ικανοποιητικούς ρυθμούς ανάπτυξης, κυρίως γιατί ωφελείται από τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης που την τροφοδοτούν. Αντέχει μεν η ελληνική οικονομία, παρά τον πληθωρισμό και τα υψηλά επιτόκια, αλλά εδώ έχουμε να κάνουμε και με την ακόλουθη στρέβλωση, που μπορεί τα κίνητρά της να ήταν αγαθά, πλην όμως δεν απέφεραν τα αναμενόμενα παραγωγικά αποτελέσματα. Η χώρα, με απλά λόγια, δαπάνησε τα τελευταία χρόνια περί α 60 δισ. ευρώ, τα οποία δεν κατέληξαν σε επιχειρήσεις που ήταν βιώσιμες, ούτε σε στοχευμένες ευάλωτες ομάδες πληθυσμού, αλλά δαπανήθηκαν σε εκατομμύρια αποδέκτες, πολλοί από τους οποίους δεν τα είχαν άμεσα ανάγκη. Αυξήθηκαν κατ’ αυτόν τον τρόπο χιλιάδες καταθετικοί λογαριασμοί ιδιωτών, αφού δόθηκαν ανεξέλεγκτα και κάτω από την πίεση έκτακτων καταστάσεων, οι κάτοχοι των οποίων είναι προφανές ότι αύξησαν τις όποιες αγορές τους, δίνοντας τροφή στον πληθωρισμό. Με δεδομένο ότι το 2026 αποτελεί κομβική χρονιά για την απορρόφηση των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης, τα πολύ μεγάλα ποσά που θα εισρεύσουν μέχρι τότε από το Ταμείο, μαζί με την κατάλληλη μόχλευση, μπορούν να φτάσουν ή και να υπερβούν το επενδυτικό κενό που εκτιμάται ότι έχει η Ελλάδα και το οποίο κυμαίνεται από 90-110 δισ. ευρώ. Αρκεί, βεβαίως, να ενισχυθούν οι μηχανισμοί ελέγχου από την κυβέρνηση και το αρμόδιο υπερυπουργείο και όλους τους εμπλεκόμενους στη διανομή αυτών των τεράστιων ποσών.

Πληθωρισμός Ιουνίου 1,8% – Πληθωρισμός απληστίας 12,2% – Διαστρεβλώνει την εικόνα ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή

*** Η πτώση του πληθωρισμού στο 1,8% τον Ιούνιο, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, σε συνδυασμό με την διατήρηση του πληθωρισμού στα τρόφιμα στο 12,2%, αλλά και σε άλλα είδη πρώτης ανάγκης σε επίσης πολύ υψηλότερα επίπεδα από αυτό του 1,8%, φανερώνει μία μεγάλη πληγή για την ελληνική οικονομία. Αυτός εξάλλου είναι και ο λόγος που η κυβέρνηση αποφάσισε να παρατείνει το market pass, το καλάθι του νοικοκυριού και τη διάταξη περί αισχροκέρδειας, προκειμένου να περιοριστούν κάπως οι επιπτώσεις της ακρίβειας. Ταυτόχρονα, καθίσταται πλέον αντιληπτό δια γυμνού οφθαλμού ότι ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή, δεν αποδίδει με ακρίβεια τα βάρη της ακρίβειας για τους καταναλωτές. Πως αλλιώς να εξηγηθεί ότι για τρίτο συνεχόμενο μήνα, ο δείκτης τιμών στα είδη διατροφής κινήθηκε ανοδικά φτάνοντας στο 12,2% τον Ιούνιο, από 11,6% τον Μάιο και 11,4% τον Απρίλιο. Το γενικό συμπέρασμα που προκύπτει είναι ότι η ακρίβεια είναι σαρωτική και οι αυξήσεις σε τρόφιμα και άλλα βασικά είδη, δεν επιτρέπουν στα νοικοκυριά να ανασάνουν. Πολύ περισσότερο όταν αναμένουν τους επόμενους μήνες και τη λυπητερή από την ενέργεια, καθώς η κυβέρνηση ανακοίνωσε επισήμως ότι κόβει πλέον τις επιδοτήσεις.

*** Ιδού στη συνέχεια ο κατάλογος των αυξήσεων, οφειλόμενες κατά κύριο λόγο στον «πληθωρισμό απληστίας», όπως τον χαρακτηρίζουν και τα στελέχη της Τράπεζας της Ελλάδος. Οι κυριότερες αυξήσεις, σε ένα έτος υπήρξαν στα εξής είδη διατροφής: Γαλακτοκομικά και αυγά (15,3%), Λοιπά τρόφιμα (15,6%), Λαχανικά- γενικά (14,7%), Έλαια και λίπη (14,2%), Μεταλλικό νερό- αναψυκτικά- χυμούς φρούτων (13,2%), Κρέατα- γενικά (11,4%), Ζάχαρη- σοκολάτες- γλυκά- παγωτά (10,9%), Καφέ- κακάο- τσάι (10,5%), Φρούτα- γενικά (10,3%), Ψωμί και δημητριακά (9,5%), Ψάρια- γενικά (6,7%). Οι μεγαλύτερες αυξήσεις τιμών καταγράφηκαν επίσης στα ακόλουθα: Στερεά καύσιμα (27,9%), φαρμακευτικά προϊόντα (18,8%), ανταλλακτικά και αξεσουάρ αυτοκινήτου (11,5%), υγραέριο (11,2%), είδη άμεσης κατανάλωσης νοικοκυριού (9,3%), αυτοκίνητα μεταχειρισμένα (9%), μοτοποδήλατα- μοτοσυκλέτες (6,6%), ένδυση και υπόδηση (5,9%), Ιατρικές- οδοντιατρικές και παραϊατρικές υπηρεσίες (5%), ενοίκια κατοικιών (4,5%), επισκευή και συντήρηση κατοικίας (4,5%) κλπ. Στον αντίποδα, οι μεγαλύτερες μειώσεις τιμών σημειώθηκαν σε: Φυσικό αέριο (54,7%), Ηλεκτρισμό (21,7%), Καύσιμα και λιπαντικά (21,4%), Πετρέλαιο θέρμανσης (20,7%).

ΧΑ: Μειώνονται οι φόροι συναλλαγών και μηδενίζονται οι δαπάνες εισαγωγής μικρομεσαίων επιχειρήσεων/ Κατάργηση φορολόγησης τόκων τίτλων του Δημοσίου

*** Άμεσα προχώρησε η κυβέρνηση σε μέτρα ενίσχυσης του Χρηματιστηρίου και των επενδύσεων σε ομόλογα και έντοκα γραμμάτια, με τα οποία στοχεύει, πέραν των άλλων και στην δημιουργία κινήτρων για την εισαγωγή στο Χρηματιστήριο μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Συγκεκριμένα, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών ανακοίνωσε νέες φορολογικές ρυθμίσεις, με στόχο την ενίσχυση της κεφαλαιαγοράς. Οι ρυθμίσεις αφορούν στη μείωση του φόρου συγκέντρωσης κεφαλαίων από 0,5% σε 0,2% και στη μείωση κατά 50% του φόρου χρηματιστηριακών συναλλαγών. Προκειμένου, όμως, να δοθούν κίνητρα για την εισαγωγή και μικρομεσαίων επιχειρήσεων στο Χρηματιστήριο, προωθείται η έκπτωση των δαπανών εισαγωγής κατά 100% από τον φόρο. Έχει σημασία βεβαίως και το γεγονός ότι προωθείται και η κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης των τόκων των εντόκων γραμματίων και των ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου, ώστε να προσελκυστούν περισσότεροι αποταμιευτές, οι οποίοι δεν βρίσκουν ελκυστικά επιτόκια στις τραπεζικές καταθέσεις.

Ενδιαφέρουν

*** Και επίσημα πλέον τίθεται θέμα για τη δημιουργία του “Ηρακλή 3”. Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, μιλώντας στη Βουλή, αναφέρθηκε στο τραπεζικό σύστημα και στις προθέσεις της κυβέρνησης, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε το πρόγραμμα Ηρακλής, έτσι ώστε μέσα στο πλαίσιο των κανόνων που τίθενται από τους θεσμούς της ΕΕ να αντιμετωπιστούν οι όποιες τυχόν εκκρεμότητες υπάρχουν ακόμα, προς όφελος, τελικά, της υγείας του τραπεζικού συστήματος». Για να δούμε τη συνέχεια.

*** Ο κ. Χατζηδάκης αναφέρθηκε φυσικά και στο ΤΧΣ, λέγοντας ότι «στόχος παραμένει η απομείωση της συμμετοχής του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας στο τραπεζικό σύστημα, εξέλιξη που θα στείλει διεθνώς ένα μήνυμα δυναμικής πορείας των ελληνικών τραπεζών».Δεν ανέφερε βέβαια τίποτα περισσότερο, αφού αυτή την εβδομάδα θα δει τους τραπεζίτες και μετά θα κινηθούν οι σχετικές διεργασίες. Καλοκαιριάτικα, πάντως, το πολύ πολύ να τρέξει η διαδικασία για το μικρότερο ποσοστό της Eurobank.

*** Σε αγορές ιδίων μετοχών θα προχωρήσει η Εθνική τράπεζα, με απόφαση που προτείνεται να ληφθεί στην ετήσια γενική συνέλευσή της στις 28 Ιουλίου. Το προτεινόμενο ανώτατο όριο αγοράς ιδίων μετοχών είναι μέχρι το 1,5% του συνόλου των υφιστάμενων μετοχών, δηλαδή μέχρι 13.720.727 μετοχές. Το προτεινόμενο εύρος τιμών για την αγορά ιδίων μετοχών είναι 1 – 15 ευρώ και το συνολικό κόστος του προγράμματος δεν θα ξεπεράσει το ποσό των 30 εκατ. ευρώ. Οι μετοχές αυτές προορίζονται για τη δωρεάν διανομή τους σε μέλη του ΔΣ και ανώτατων στελεχών ή/και του προσωπικού της Τράπεζας και των συνδεδεμένων με αυτή εταιρειών, στο πλαίσιο των κινήτρων για την παραμονή τους και την επιβράβευσή τους για τα αποτελέσματα της τράπεζας.

*** Ένα από τα θέματα που ενέκριναν οι μέτοχοι της Attica Bank, στη γενική της συνέλευση, είναι η έξοδος της τράπεζας από το καθεστώς του DTC εφέτος: Όπως ανέφερε η Διευθύνουσα Σύμβουλος, Ελένη Βρεττού, «μηδενίζουμε τον αναβαλλόμενο φόρο και πλέον τα εποπτικά
μας κεφάλαια θα είναι καθαρά, ποιοτικά, άμεσα καταβεβλημένα κεφάλαια, κάτι που δεν ισχύει όταν υπάρχουν αναβαλλόμενες φορολογικές απαιτήσεις. Το DTC είναι ένα πολύτιμο εργαλείο που υπολογίζεται στα εποπτικά κεφάλαια των τραπεζών, το αξιοποίησαν οι ελληνικές τράπεζες λόγω του PSI, το αξιοποιήσαμε και εμείς και πλέον το αφήνουμε πίσω μας».

*** H εισηγμένη κατασκευαστική εταιρεία ΑΒΑΞ, με αφορμή πρόσφατα δημοσιεύματα στον Τύπο περί ενδιαφέροντος εξαγοράς της, διευκρινίζει στο επενδυτικό κοινό ότι “η εταιρεία και η διοίκησή της δεν έχουν λάβει ή εξετάσει οιαδήποτε πρόταση από οιοδήποτε ενδιαφερόμενο μέρος, αναφορικά με την εξαγορά της και επομένως κάθε σχετική αναφορά των λόγω δημοσιευμάτων είναι αβάσιμη και αναληθής”. Και διαβεβαιώνει ότι εταιρεία και διοίκησή της παραμένουν προσηλωμένες στους στρατηγικούς στόχους που έχουν τεθεί. Μάλιστα. Εμείς, μεταφέραμε τη σχετική φημολογία, σχολιάζοντας όμως χαρακτηριστικά ότι “…είναι πολλά τα κεράσια…”.

*** Μετά και την ολοκλήρωση της αύξησης, μέσω εισφοράς σε είδος ακινήτου, η Autohellas συμμετέχει πλέον στο μετοχικό κεφάλαιο της Trade Estate με ποσοστό 11,92%, ενώ ο Fourlis είτε άμεσα είτε έμμεσα μέσω θυγατρικών της, συμμετέχει με 88,08%. Το ακίνητο που εισέφερε η Autohellas ενισχύει περαιτέρω το χαρτοφυλάκιο ακινήτων της Trade Estate, η αξία του οποίου σήμερα ανέρχεται σε 330 εκατ. ευρώ περίπου. Επί του συγκεκριμένου οικοπέδου η Trade Estate θα αναπτύξει σύγχρονο κέντρο Logistics, εντός του επιχειρηματικού πάρκου στην περιοχή Βαμβακιάς του Δήμου Ελευσίνας.

Αυτά και για σήμερα, κυρίες μου και κύριοι. Να έχετε μια καλή και αποδοτική εβδομάδα. Καλή ξεκούραση και χαλάρωση για όσους βρίσκονται ήδη σε διακοπές. Την καλημέρα μου!