Την πίστη τους στην ελληνική οικονομία και το χρηματιστήριο της Αθήνας επιβεβαιώνουν οι επενδυτικοί οίκοι του εξωτερικού, κόντρα στην τεράστια αβεβαιότητα που προκαλεί ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Είναι χαρακτηριστικό ότι λίγα 24ωρα έπειτα από τη δημοσίευση της έκθεσης της Goldman Sachs που προέβλεπε ανάκαμψη του χρηματιστηρίου της Αθήνας υπολογίζοντας τα περιθώρια ανόδου στο 32%, η UBS προχωρά στην αναβάθμιση της πρόβλεψης της για την ελληνική οικονομία.

Goldman Sachs: Το ΧΑ στις 1.175 μονάδες, παρά τον πόλεμο στην Ουκρανία

Συγκεκριμένα, ο ελβετικός επενδυτικός οίκος θέτει τον στόχο για την ανάπτυξη του 2022 στο 5,5%, δηλαδή κατά μισή ποσοστιαία μονάδα υψηλότερα σε σχέση με τις προηγούμενες εκτιμήσεις του.

Για το 2021, η UBS ανεβάζει τον στόχο στο 8,5%, αναγνωρίζοντας ότι οι προβλέψεις αυτές είναι υψηλότερες από τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις της αγοράς.

Ο οίκος μιλά για εντυπωσιακές επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας, ενώ σε ό,τι αφορά τους κινδύνους για την Ελλάδα από την κρίση στην Ουκρανία, σημειώνει ότι αυτοί προέρχονται κυρίως από τον τομέα της ενέργειας. Η Ελλάδα εισάγει το 20% του πετρελαίου της από τη Ρωσία και περίπου το 23% του φυσικού αερίου, σημειώνουν οι αναλυτές, προσθέτοντας ότι η άνοδος στις τιμές του φυσικού αερίου και  του ηλεκτρικού ρεύματος συνέβαλε στην αύξηση του πληθωρισμού  στο 5,5% τον Ιανουάριο (2,2 ποσοστιαίες μονάδες από τις οικιακές τιμές ρεύματος και 0,3 ποσοστιαίες μονάδες από το φυσικό αέριο).

Οι αφίξεις Ρώσων τουριστών ήταν μόλις το 0,8% του συνόλου στην Ελλάδα το 2021, ενώ οι εξαγωγές προς τη Ρωσία αποτελούν μόνο το 0,5% των συνολικών ελληνικών εξαγωγών, τονίζει ο οίκος.

Η ανάπτυξη

Η UBS εκτιμά ότι τα στοιχεία της ανάπτυξης για το δ΄ τρίμηνο που θα ανακοινωθούν αύριο θα δείξουν αύξηση του ΑΕΠ περίπου 1% σε τριμηνιαία βάση και 6% σε ετήσια βάση, με αποτέλεσμα να αναβαθμίζει την πρόβλεψή της για το σύνολο του 2021 στο 8,5% από 7,9% προηγουμένως.

Για το σύνολο του 2022, η πρόβλεψη της UBS στο 5,5% (από 5% προηγουμένως) είναι κατά 1,5 ποσοστιαία μονάδα υψηλότερη του consensus και κατά 60 μονάδες βάσης υψηλότερη από την πρόβλεψη της Κομισιόν στο πλαίσιο της 13ης αξιολόγησης. Ο οίκος εκτιμά ότι η ανάπτυξη θα λάβει ώθηση το 2022 από τις επενδύσεις (με την αύξηση των κονδυλίων από την Ε.Ε.) και σε μικρότερο βαθμό από την αύξηση της κατανάλωσης και του τουρισμού.

Οι τράπεζες

Η UBS επισημαίνει ότι σε γενικές γραμμές, η πολλή δουλειά στο μέτωπο των κόκκινων δανείων έγινε μέσα στο 2021 και εκτιμά ότι ο δανεισμός προς τις επιχειρήσεις θα ανεβάσει ταχύτητα μέσα στο 2022.

Και οι τέσσερις συστημικές τράπεζες βρίσκονται σε τροχιά προς την επίτευξη μονοψήφιων δεικτών NPEs έως το 2022 και τώρα έχουν τη δυνατότητα να δώσουν δάνεια, αφότου ολοκλήρωσαν τα μέτρα κεφαλαιακής ενίσχυσης, σημειώνεται. Συνεπώς, η UBS προβλέπει ότι ο τραπεζικός τομές θα συνεισφέρει σημαντικά στη χρηματοδότηση της οικονομικής ανάκαμψης.