Πρώτη η Ελλάδα δείχνει το δρόμο στην Ευρώπη για το ψηφιακό πιστοποιητικό.
Τα ζητήματα που αφορούν το ψηφιακό πιστοποιητικό ρυθμίζει η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που εκδόθηκε.
«Το ψηφιακό πιστοποιητικό Covid-19 περιέχει πληροφορίες σχετικά με την κατάσταση του φυσικού προσώπου – κατόχου του όσον αφορά στον εμβολιασμό, το αποτέλεσμα των τελευταίων ταχέων μοριακών ελέγχων (rapid – test) ή μοριακής μεθόδου ανάλυσης (PCR test) ή τη νόσηση από τον κορωνοϊό κατά περίπτωση» σημειώνεται στην τροπολογία.
Πιστοποιητικό εμβολιασμού: Ποια στοιχεία θα συμπεριλαμβάνει
Στο πιστοποιητικό θα περιέχονται προσωπικά δεδομένα, όπως όνομα, επώνυμο, ημερομηνία γέννησης, είδος εμβολίου, ημερομηνία εμβολιασμού, κτλ).
Το ψηφιακό πιστοποιητικό θα εκδίδεται μέσω ειδικής ηλεκτρονικής πλατφόρμας που θα λειτουργεί στην Ενιαία Ψηφιακή Πύλη της Δημόσιας Διοίκησης (gov.gr) και θα φέρει «μοναδικό αναγνωριστικό αριθμό και κρυπτογραφική ψηφιακή υπογραφή, με βάση την οποία ελέγχεται η εγκυρότητά του».
Επιπλέον, την πλατφόρμα θα διαχειρίζεται η ΗΔΙΚΑ, ενώ την υποχρέωση επεξεργασίας, σχεδιασμού, προστασίας της πλατφόρμας από παραβιάσεις και εφαρμογής του GDPR θα αναλάβει το ΕΔΥΤΕ (Εθνικό Δίκτυο Υποδομών Τεχνολογίας και Έρευνας).
«Η έκδοση του ψηφιακού πιστοποιητικού Covid – 19 δεν θίγει ούτε επηρεάζει την εγκυρότητα άλλων βεβαιώσεων εμβολιασμού, υποβολής σε διαγνωστικό έλεγχο ή νόσησης από τον κορονοϊό» τονίζεται και προστίθεται πως λοιπά «τεχνικά και οργανωτικά» ζητήματα θα ρυθμιστούν με κοινή υπουργική απόφαση των υπουργών Υγείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης.
Να σημειωθεί ότι το σχέδιο νόμου του υπουργείου Εσωτερικών αναμένεται να ψηφιστεί την ερχόμενη εβδομάδα.