Το ευρωπαϊκό ψηφιακό πιστοποιητικό (πράσινο πιστοποιητικό) πρόκειται να παρουσιάσει σήμερα η ελληνική κυβέρνηση. Όλες οι απαραίτητες προετοιμασίες έχουν ολοκληρωθεί και η Ελλάδα είναι η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που «προχωράει» στην υλοποίησή του.

Το ευρωπαϊκό ψηφιακό πιστοποιητικό πρόκειται να τεθεί σε εφαρμογή, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, από την 1η Ιουλίου.

Αρχές Ιουνίου διαθέσιμο το ευρωπαϊκό ψηφιακό πιστοποιητικό

Το πράσινο πιστοποιητικό θα παρουσιαστεί από τον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκο Πιερρακάκη παρουσία του πρωθυπουργού και του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Ο κ. Μητσοτάκης θα μιλήσει για τα πλεονεκτήματα του «πράσινου διαβατηρίου» και σύμφωνα με πληροφορίες θα ανακοινώσει ότι από τις πρώτες μέρες του Ιουνίου, οπότε και θα ολοκληρωθούν οι απαραίτητες νομοθετικές ρυθμίσεις, οι Ελληνες πολίτες θα μπορούν να το έχουν στη διάθεση τους.

Το «EU Digital COVID Certificate», όπως ονομάζεται, είναι μία πρόταση του Έλληνα πρωθυπουργού πριν τέσσερις μήνες, η οποία έγινε δεκτή από την ΕΕ και παίρνει πλέον «σάρκα και οστά».

Πρώτη η Ελλάδα παρουσιάζει σήμερα το ευρωπαϊκό ψηφιακό πιστοποιητικό (πράσινο πιστοποιητικό)

Το πιστοποιητικό θα στηρίζεται σε μία ενιαία βάση δεδομένων, στην οποία θα φαίνεται αν και πότε ο κάτοχός του έχει εμβολιαστεί, αν και πότε έχει ασθενήσει ή αν έχει αρνητικό τεστ PCR ή τεστ αντιγόνου. Θα λειτουργεί σαν μια «λωρίδα ταχείας κυκλοφορίας» για όλους τους Ευρωπαίους, θα διευκολύνει τους συνοριακούς ελέγχους και κυρίως τους ταξιδιώτες.

Η ετοιμότητα της Ελλάδας στην έκδοση του πιστοποιητικού δίνει την δυνατότητα να ξεκινήσει η εφαρμογή του πριν την επίσημη ευρωπαϊκή «πρεμιέρα» σε συνεργασία με άλλες χώρες που βρίσκονται σε ανάλογο επίπεδο. Αυτό ανέφεραν και κυβερνητικές πηγές με γνώση των διαβουλεύσεων που υπάρχουν, ενώ μεταξύ των χωρών αυτών είναι η Γαλλία και σκανδιναβικές χώρες.

Η σημερινή παρουσίαση για το ευρωπαϊκό ψηφιακό πιστοποιητικό πρόκειται να γίνει παρουσία του προέδρου της Ε.Ε., του κ. Σαρλ Μισέλ.

Πρόκειται για ένα από τα βασικότερα εργαλεία αύξησης της τουριστικής κίνησης, με την χώρα μας να φιλοδοξεί φέτος να φτάσει στο 50% των επισκεπτών σε σχέση με το 2019, από 25% που ήταν η επίδοση την περσινή δύσκολη χρονιά, για τον παγκόσμιο τουρισμό.

Η ενίσχυση του τουριστικού ρεύματος είναι το κύριο οικονομικό μέλημα της κυβέρνησης.