Η νέα αντανακλαστική αντίδραση του Χρηματιστηρίου της Αθήνας κατά τη συνεδρίαση της Παρασκευής, κατά την οποία υπήρξε εκτίναξη του επιπέδου των τιμών και άνοδος του Γενικού Δείκτη του ΧΑ κατά 3,05%, έρχεται για μια ακόμη φορά να καταδείξει την δυναμική και τις προοπτικές της εγχώριας χρηματιστηριακής αγοράς!

Όπως διαπιστώνεται στην πράξη, από τις αρχές του χρόνου η συμπεριφορά των τραπεζικών και των «καλών χαρτιών» της υψηλής και της μεσαίας κεφαλαιοποίησης της πάλαι ποτέ Σοφοκλέους επιβεβαιώνει τα νέα δεδομένα που έχουν διαμορφωθεί για την ελληνική οικονομία, τις επιχειρήσεις και το τραπεζικό σύστημα γεγονός που οδηγεί στο συμπέρασμα ότι αν δεν είχε ξεσπάσει η Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και παρά την κρίση ακρίβειας και τις πληθωριστικές πιέσεις, την ώρα τούτη θα μιλάγαμε για …άλλα επίπεδα τιμών, κατά πάσα πιθανότητα άνω των 1.000 μονάδων!

Η πραγματικότητα είναι πως την ώρα τούτη, τίποτα δεν έχει ανατραπεί όσον αφορά τους κεντρικούς επιχειρηματικούς και τραπεζικούς σχεδιασμούς, απλώς μόνο μια αναβολή λόγω συνθηκών έχει υπάρξει σε μεμονωμένες περιπτώσεις, με τα success stories της κυβέρνησης να εξελίσσονται σύμφωνα με τις προβλέψεις και τα χρονοδιαγράμματα.

Και για όποιον παρακολουθεί χρόνια από κοντά το Χρηματιστήριο της Αθήνας είναι γεγονός πως επί της ουσίας με τη συμπεριφορά της η αγορά καταδεικνύει ότι αναζητεί αφορμές για ανοδική κίνηση!

Ότι ψάχνει σκόρπιες θετικές ειδήσεις για να αντιδράσει…

Και η συμπεριφορά αυτή έρχεται να προεξοφλήσει τι πρόκειται να συμβεί μόλις η ισορροπία και η ομαλότητα αποκατασταθούν.

Στο μεταξύ ξεκινά ο τέταρτος γύρος συνομιλιών μεταξύ Ρωσίας – Ουκρανίας, υπό την εξέλιξη των σοβαρών παρεμβατικών διαμεσολαβητικών κινήσεων από Ισραήλ και Αραβικές χώρες!

Πάντως, για να επιστρέψουμε στα του Χρηματιστηρίου, η εκτίναξη των τιμών των μετοχών και η αντανακλαστική αντίδραση στις πληροφορίες ότι η επίτευξη λύσης στο Ρωσοουκρανικό ζήτημα ίσως να μην είναι τελικά τόσο μακρινή υπόθεση, αλλά και η ανοδική κίνηση των διεθνών χρηματιστηρίων με αποκορύφωμα την Wall Street ήρθαν να καταδείξουν τη δυναμική και τις προοπτικές των τραπεζών, της υψηλής κεφαλαιοποίησης και των «καλών χαρτιών» της πάλαι ποτέ περίφημης Σοφοκλέους!

Με την πρώτη «κανονιά» τα ξένα funds το έβαλαν στα πόδια! Το «δίκοπο μαχαίρι» των διεθνών επενδυτών και το παιχνίδι των κερδοσκόπων!

Δεν είναι υπερβολικό να ειπωθεί ότι οι τράπεζες κυρίως πήραν την εκδίκηση τους στην πίεση που δέχτηκαν όλες τις προηγούμενες ημέρες, όταν οι ξένοι κυρίως, που είχαν μπει στις αυξήσεις κεφαλαίου αλλά και στα ακόμη πιο χαμηλά επίπεδα τιμών, «άδειαζαν καραβιές» μαζικά, αποκομίζοντας κέρδη και υπεραξίες!!!

Και δίπλα τους οι γνωστοί – άγνωστοι κερδοσκόποι που άνοιγαν θέσεις short και τώρα τρέχουν να τις κλείσουν φοβούμενοι ότι θα εγκλωβιστούν!

Η συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών στην Τουρκία, η παρέμβαση του πρωθυπουργού του Ισραήλ και οι παρασκηνιακές πιέσεις από Κίνα και Αραβικό κόσμο προς τον Πούτιν, φαίνεται να έχουν ένα πρώτο θετικό αποτέλεσμα και πιθανόν να οδηγήσουν σε μια τελική λύση που θα δίνει διέξοδο και στις δύο πλευρές!

Επιστρέφοντας στα του Χρηματιστηρίου θα πρέπει να επισημανθεί ότι την εκδίκηση τους πήραν και τα καλά βαριά χαρτιά, όπως η ΔΕΗ, ο ΟΤΕ, ο ΟΠΑΠ, η ΜΟΤΟΡ ΟΙΛ, τα ΕΛΠΕ, η Τέρνα Ενεργειακή, ο Μυτιληναίος και άλλα πολλά, δείχνοντας στην πράξη τις προοπτικές τους και την δυναμική που θα εμφανίσουν μόλις το κλίμα και η εύφλεκτη κατάσταση αποκατασταθούν!

Σε απλά λόγια, το Χρηματιστήριο έδειξε τη δυναμική του και την αντανακλαστική του αντίδραση.

Γεγονός που για τους καλά γνωρίζοντες σημαίνει ότι πολύ γρήγορα, εάν όλα πάνε κατ’ ευχήν, το επίπεδο τιμών θα αποκατασταθεί και θα δημιουργηθούν νέα υψηλά ανοδικά δεδομένα!