Με άξονα το τραπεζικό σύστημα, όπως έγκαιρα και έγκυρα το Radar.gr έχει επισημάνει, το Χρηματιστήριο της Αθήνας πραγματοποιεί μετά από χρόνια τη μεγάλη επιστροφή και φιλοδοξεί να διαδραματίσει τον ιστορικό του ρόλο όσον αφορά την πορεία της οικονομίας και την εικόνα της στο εξωτερικό!
Δεν χωρεί αμφιβολία ότι η χώρα μετά από χρόνια διαθέτει έναν πρωθυπουργό που έχει γνώση και συναίσθηση της αγοράς, πιστεύει στον ρόλο του Χρηματιστηρίου, κατανοεί και στηρίζει τις προσπάθειες εξυγίανσης του, καταλαβαίνει ότι χωρίς ισχυρό χρηματιστήριο, με κανόνες πλήρους διαφάνειας, δεν θα μπορέσει η Ελλάδα να προσελκύσει πλήθος ξένων επενδυτών!
Σε απλά λόγια το Χρηματιστήριο έχει την τύχη να διαθέτει έναν πολύτιμο σύμμαχο και θεσμικό αρωγό στην προσπάθεια ανόδου του και διαμόρφωσης ενός επιπέδου τιμών που θα αντικατοπτρίζει πραγματικά τις κεφαλαιοποιήσεις των ελληνικών επιχειρήσεων!
Και επειδή ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξέρει καλά τις αγορές, γι αυτό και πέτυχαν τα μεγάλα stories της Τρ. Πειραιώς, της Alpha, της ΔΕΗ, μέσα από αυξήσεις κεφαλαίου μαμούθ στις οποίες συμμετείχαν τα κορυφαία funds του πλανήτη, ορισμένα εκ των οποίων επέστρεψαν μετά από 10-12 χρόνια στην εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά, όπως η Fidelity και η Schroeder’s!
Και την ώρα τούτη, μέσα από projects εμβληματικά, όπως η ιδιωτικοποίηση της Εθνικής τράπεζας και η διάθεση του 20%-30% σε Άραβες, Ολλανδούς, ξένα funds και Έλληνες επιχειρηματίες και εφοπλιστές, αλλά και εκείνη της Τρ. Πειραιώς που θα επακολουθήσει συνιστούν success stories που η αγορά παρακολουθεί και οι επενδυτές ανταποκρίνονται!
Υπό αυτό το πρίσμα, η αγορά ανακτά σταδιακά τον ιστορικό της ρόλο, οι τράπεζες τη χαμένη τους αίγλη, οι ξένοι μπαίνουν σε πιστωτικά ιδρύματα αλλά και blue chips, ενώ την ίδια στιγμή η κυβέρνηση προωθεί τα success stories του 2022, την ιδιωτικοποίηση Εθνικής και Πειραιώς, την παραχώρηση της Αττικής οδού, την προώθηση των μεγάλων έργων που καθημερινά ανατίθενται στους εργολάβους!
Η συγκυρία δείχνει θετική. Όπως και τα μηνύματα από το εξωτερικό και την πορεία των διεθνών αγορών.
Ωστόσο το ζήτημα της Ουκρανίας αποτελεί έναν πονοκέφαλο, όπως φυσικά και το θέμα της πολιτικής ομαλότητας και ισορροπίας που θα προκύψει, καθώς ως γνωστόν οι αγορές για να λειτουργήσουν θέλουν αυτόνομες και ισχυρές κυβερνήσεις…