Συνεχίζεται για 4η συνεχόμενη ημέρα, η συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής, για τον προϋπολογισμό του 2024. Η συζήτηση συνεχίζεται σε έντονους και υψηλούς τόνους, ανάμεσα σε κυβέρνηση και αντιπολίτευση.

Στο βήμα σήμερα αναμένεται να ανέβουν, μεταξύ άλλων, οι υπουργοί Επικρατείας Σταύρος Παπασταύρου, Άκης Σκέρτσος και Μάκης Βορίδης, ενώ το ενδιαφέρον είναι στραμμένο στην αυριανή τελευταία μέρα συζήτησης για τον προϋπολογισμό.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, θα κλείσει τη πενθήμερη συζήτηση και αμέσως μετά, τα μεσάνυχτα, θα αρχίσει η ονομαστική φανερή ψηφοφορία που είθισται να χαρακτηρίζεται ως ψήφος εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.

Καιρίδης: Χωρίς τους μετανάστες κινδυνεύουν να μην μαζευτούν οι ελιές και να χάσουμε 1-1,5 δισ.

Εξηγήσεις για την ρύθμιση που χορηγεί άδειες παραμονής για εργασία σε λαθρομετανάστες και η οποία έχει προκαλέσει την σφοδρή αντίδραση του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά έδωσε στην Βουλή ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Δημήτρης Καιρίδης.

«Οφείλουμε χωρίς ιδεοληψίες και κραυγές να δίνουμε λύσεις» είπε ξεκαθαρίζοντας ότι δεν θα αποσύρει την τροπολογία και πως η Ελλάδα δεν αλλάζει μεταναστευτική πολιτική.

«Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Αδωνις Γεωργιάδη αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση. Ένας άνθρωπος που έχει συγκεκριμένες και αυστηρές απόψεις αλλά ταυτόχρονα βασίζεται σε πραγματικά στοιχεία και όχι ιδεοληψίες και λαϊκισμούς, όχι στα λόγια τα εύκολα και τα μεγάλα» είπε σε άλλο σημείο απαντώντας στην κριτική των κομμάτων της αντιπολίτευσης που αναδεικνύουν την αναστάτωση που προκάλεσε στο εσωκομματικό της ΝΔ η ρύθμιση.

Επιχειρώντας παράλληλα να καταρρίψει την κριτική περί νομιμοποίησης παράνομων μεταναστών ο Δημήτρης Καιρίδης είπε: «Κάνετε λάθος και επιμένετε να λαϊκίσετε και να ψεύδεστε. Η τροπολογία αφορά κυρίως νόμιμα εισελθόντες. Ανθρώπους που ήρθαν νόμιμα. Αλβανούς που ήρθαν εδώ και εργάστηκαν και για κάποιο λόγο έληξε η άδεια τους και δεν ανανεώθηκε. Η συντριπτική πλειοψηφία που ήρθαν παράνομα φεύγει από την Ελλάδα. Θα παρουσιάσουμε τα στοιχεία που δείχνουν πως ήρθαν 65 χιλ και την ίδια ώρα 110 χιλ πήραν προσφυγικά διαβατήρια και έφυγαν. Λέγονται πάρα πολλά για το μεταναστευτικό, έχουν χτιστεί καριέρες στο ζήτημα και χτίζονται καριέρες σήμερα στην Ευρώπη».

Ο κ. Καιρίδης σημείωσε αρχικά πως «υπάρχει και το στοιχείο της νόμιμης μετανάστευσης που μπορεί να γίνει λελογισμένα με όρους και κανόνες σύμφωνα με τις προτεραιότητες και τις ανάγκες της οικονομίας και της κοινωνίας που μπορεί να γίνει μοχλός ανάπτυξης. Αν δεν τον αξιοποιήσουμε κινδυνεύουμε να ρίξουμε ρυθμούς στην ανάπτυξη και οικονομία μας» για να προσθέσει ότι αρκετοί βουλευτές επαρχίας του έχουν μεταφέρει την αγωνία τους για τις τεράστιες ελλείψεις εργατών γης.

«Στην Ιεράπετρα είναι τα μισά θερμοκήπια της χώρας και στην Ηλεία και στην Μεσσηνία. Κάθε θερμοκήπιο χρειάζεται έναν εργαζόμενο ανά στρέμμα. Στην Ιεράπετρα απαιτούνται 30 χιλιάδες εργάτες. Άλλοι λένε ότι κινδυνεύουν να μην μαζευτούν οι ελιές και να χάσουμε 1 – 1,5 δις ευρώ από την συνολική αξία ελαιολάδου 3 δις ευρώ» είπε.

Αναφορικά με την τροπολογία είπε: «Να σας ξεκαθαρίσω ότι η χώρα δεν αλλάζει μεταναστευτική πολιτική. Η χώρα έχει αυστηρή πολιτική στην παράνομη μετανάστευση και είναι υπέρ των λελογισμένων οδών μετανάστευσης. Τα εξηγήσαμε και στις προγραμματικές δηλώσεις και πήραμε την εντολή από την εθνική αντιπροσωπεία ενώ εγώ πήρα εντολή από τον πρωθυπουργό. Οι δύο πυλώνες της πολιτικής μας είναι: όχι στο παράνομο ναι στο λελογισμένο και νόμιμο.

Για να υπάρξει η πάταξη του παρανόμου πρέπει να υπάρξουν νόμιμοι δίοδοι λελογισμένες μετανάστευσης με όρους και κανόνες και σε αυτή τη διπλή λογική πατάει η ρύθμιση που φέραμε».

«Είναι αναληθές και αστείο μια κυβέρνηση που έχει τόσο κατηγορηθεί από κάποιους εκ του πονηρού για πους μπακς να κατηγορείται ότι χαλαρώνει και ανοίγει σύνορα. Έχουμε δώσει μάχη απέναντι σε κακόπιστους ιδίως μετά την προσπάθεια εργαλειοποίησης του περιστατικού της Πύλου για να πείσουμε τους ευρωπαίους ότι δεν μπορεί η Ευρώπη να μην έχει φυλασσόμενα σύνορα. Μη φυλασσόμενα σύνορα είναι μη σύνορα. Τα σύνορα πρέπει να φυλάσσονται για να είναι σύνορα. Δεν είμαστε εδώ για να βοηθήσουμε λαθροδιακινητές. Είμαστε εδώ για να τους εμποδίσουμε».

Τέλος, ο υπουργός Μετανάστευσης ανέφερε ότι η ρύθμιση δεν φέρνει νομιμοποίηση παράνομων μεταναστών αλλά δίνει δικαίωμα εργασίας. «Δεν δίνει κανένα άλλο δικαίωμα πέραν της εργασίας. Δεν δίνει δικαίωμα επανένωσης οικογενειών ή ιθαγένειας. Δεν αφορά νεοεισερχόμενους αλλά όσους ήρθαν πριν το 2021 και μόνο εάν έχουν συμβόλαιο εργασίας. Αξιοποιούμε ρύθμιση που υπάρχει από το 2005 και επανενεργοποιήθηκε το 2014. Η ρύθμιση αφορά περίπου 30 χιλ ανθρώπους. Δεν αφορά ανθρώπους που έρχονται παράνομα στην Ελλάδα. Οι παράνομοι έχουν στόχο την Γερμανία και τη Βόρεια Ευρώπη. Αφορά ανθρώπους που βρέθηκαν νόμιμα στην Ελλάδα και δεν κατάφεραν να ανανεώσουν την άδεια διαμονής για κάποιους λόγους. Είναι κυρίως αλβανικής καταγωγής, Γεωργιανής και Φιλιππινέζικης.Θα εξηγήσουμε τα πάντα στους πάντες κυρίως στους καλόπιστους».

Γεραπετρίτης: Το ζήτημα Μπελέρη εξακολουθεί να είναι εμπόδιο στην ευρωπαϊκή πορεία της Αλβανίας

Αυστηρό μήνυμα προς την Αλβανία απηύθυνε ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης από την Ολομέλεια της Βουλής ξεκαθαρίζοντας πως η ευρωπαϊκή πορεία της γειτονικής χώρας περνά μέσα από την ανάληψη καθηκόντων του εκλεγμένου Δημάρχου Χειμάρρας Φρέντη Μπελέρη ο οποίος παραμένει προφυλακισμένος στις φυλακές των Τυράννων.

Παρεμβαίνοντας στην συζήτηση που διεξάγεται στο κοινοβούλιο για τον κρατικό προϋπολογισμό αναφέρθηκε στον «ηγετικό ρόλο» της Ελλάδας στην περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων ενώ ειδικά για την Αλβανία είπε «το ζήτημα του Φρέντη Μπελέρη εξακολουθεί να είναι εμπόδιο στην ευρωπαϊκή της πορεία. Δεν είναι διμερές αλλά ανάγεται στο κράτος δικαίου, στην προστασία πολιτικών δικαιωμάτων και στην προστασία μειονοτήτων. Σε κάθε περίπτωση η Ευρωπαϊκή πορεία της Αλβανίας περνά μέσα από την ανάληψη των καθηκόντων του Φρένη Μπελέρη ώστε να υλοποιηθεί η πολιτική βούληση των πολιτών της Χειμάρρας και το ευρωπαϊκό κεκτημένο».

Ο υπουργός τοποθετήθηκε και για την πορεία των ελληνοτουρκικών σχέσεων τονίζοντας πως πρέπει «να συνεχίσουμε την νηνεμία και το ήρεμο κλίμα χωρίς επιθετική ρητορική και αερομαχίες».

«Θέλω να τονίσω ότι η δική μας θέση είναι ότι θα πρέπει να υπάρχει καλή σχέση γειτονίας με την Τουρκία όπως και με όλους τους γείτονες. Μια σχέση που θα στηρίζεται στο Διεθνές Δίκαιο. Υπάρχουν συγκεκριμένες παράμετροι που είναι απαράβατοι: Ζητήματα κυριαρχίας δεν εντάσσονται στο διάλογο με την Τουρκία και το πιο σημαντικό είναι ότι θα πρέπει να αποτυπώνεται διαρκώς η ειλικρίνεια και των 2 μερών για να προχωρήσουμε στα βήματα. Η υπογραφή της διακήρυξης φιλίας σηματοδοτεί την νέα εποχή στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Βήμα βήμα θα προχωρήσουμε στην σχέση μας με την γείτονα».

Ο κ. Γεραπετρίτης προχώρησε και σε «προσωπική τοποθέτηση» στο τέλος της ομιλίας του απαντώντας σε όσους ασκούν κριτική για την εξωτερική πολιτική και για την προσπάθεια επαναπροσέγγισης των ελληνοτουρκικών σχέσεων: «Η άσκηση εξωτερικής πολιτικής δεν μπορεί να στηρίζεται σε διαίσθηση ούτε σε μια πολιτική πλειοδοσία ούτε σε υπεραπλουστευμένους βερμπαλισμούς. Απαιτεί βαθειά γνώστη ιστορίας και θεσμών … Στηρίζομαι κατεξοχήν στο εξαίρετο προσωπικό του ΥΠΕΞ και στην καθημερινή μελέτη που κάνω για να ανταπεξέλθω. Η ιστορία θα μας κρίνει όλους . Θα μας κρίνει για την γενναιότητα και τη φρόνηση που θα επιδείξουνε Γενναιότητα δεν είναι να λες τα ευχάριστα αλλά να πράττεις τα ωφέλημα για την χώρα».

Παπασταύρου: Ο προϋπολογισμός του 2024 εμπεδώνει την αναπτυξιακή δυναμική της Ελλάδας

«Ο προϋπολογισμός του 2024, που έχει κατατεθεί στη Βουλή και συζητούμε σήμερα, εμπεδώνει την αναπτυξιακή δυναμική της Ελλάδας, με ισχυρό κοινωνικό πρόσημο», δήλωσε από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Επικρατείας, Σταύρος Παπασταύρου κατά την διάρκεια της συζήτησης για τον προϋπολογισμό.

Όπως εξήγησε, πρέπει η χώρα μας να είναι προετοιμασμένη μπροστά στις προκλήσεις. «Πυξίδα μας σε αυτό είναι: πρώτον, ο μακροπρόθεσμος στρατηγικός σχεδιασμός, το λεγόμενο foresight, δεύτερον, η δημοσιονομική σταθερότητα, και, τρίτον, η κοινωνική συνοχή», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Η πρώτη τετραετία της Κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη υλοποίησε όλες τις προεκλογικές της δεσμεύσει, μείωσε φόρους και εισφορές, αύξησε τρεις φορές τον κατώτατο μισθό, δημιούργησε περισσότερες και καλύτερες δουλειές», ανέφερε ο κ. Παπασταύρου προσθέτοντας ότι «Παράλληλα, όμως, ενίσχυσε την αποτρεπτική ικανότητά της και θωράκισε τα σύνορά της, που είναι συγχρόνως και ευρωπαϊκά».

«Στη χώρα μας, με στοχευμένες πολιτικές και μακροπρόθεσμο στρατηγικό σχεδιασμό, καταφέραμε αυτή τη χρονιά το ποσοστό παραγωγής ρεύματος από τον ήλιο και τον άνεμο να φτάνει το 45%, ενώ, αν προσθέσουμε και την υδροηλεκτρική ενέργεια, η παραγωγή ρεύματος από ανανεώσιμες πηγές αγγίζει σχεδόν το 57%» ανέφερε.

Υπογράμμισε την ανάγκη να αξιοποιηθεί ο φυσικός πλούτος της χώρας «με σχέδιο και σεβασμό στο περιβάλλον» επισημαίνοντας ότι «είμαστε, ήδη, στην πρώτη δεκάδα στη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας παγκοσμίως».

Διαβάστε ακόμη: