Προβλήματα σύνδεσης αντιμετωπίζουν αρκετοί χρήστες σε Facebook και Instagram, λίγες ημέρες μόλις, μετά το «ιστορικό» black out στις εν λόγω εφαρμογές.

Όπως επισημαίνουν οι χρήστες, σύμφωνα με το downdetector, υπάρχουν εκατοντάδες- προς το παρόν- αναφορές για προβλήματα σύνδεσης, μετά τις δέκα παρά τέταρτο (ώρα Ελλάδος).

Μόλις τέσσερις ημέρες λοιπόν, μετά το πολύωρο «πάγωμα» του Facebook και του Instagram, νέα προβλήματα εντοπίστηκαν στις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης το βράδυ της Παρασκευής.

Ο πραγματικός λόγος πίσω από το «μεγάλο κρασάρισμα»

Υπενθυμίζεται πως οι τεχνικοί της Facebook δημοσίευσαν μια επιστολή στην οποία περιγράφουν το είδος του προβλήματος που κόστισε δισεκατομμύρια στον ιδρυτή της εταιρίας, Μαρκ Ζούκεμπεργκ, αλλά και σοβαρές δυσλειτουργίες σε εκατοντάδες άλλες επιχειρήσεις.

«Ζητούμε συγγνώμη για την αναστάτωση που προκαλέσαμε με το κρασάρισμα σε όλες μας τις πλατφόρμες» αναφέρουν οι τεχνικοί της Facebook, που σημειώνουν πως το τεχνικό πρόβλημα επηρέασε και τις εσωτερικές λειτουργίες της επιχείρησης. Όπως έγινε γνωστό εχθές, υπάλληλοι του τεχνολογικού κολοσσού αδυνατούσαν ακόμη και να μπουν στα κτίρια της εταιρείας.

«Οι τεχνικοί μας διαπίστωσαν πως αλλαγές διαμόρφωσης στην ραχοκοκκαλιά των ρούτερ που ρυθμίζουν την κίνηση δικτύου μεταξύ των κέντρων δεδομένων μας προκάλεσε προβλήματα που διέκοψαν την επικοινωνία. Η διακοπή αυτή στην κίνηση δικτύου είχε ένα εφέ ντόμινο στον τρόπο που τα κέντρα δεδομένων επικοινωνούν, παγώνοντας έτσι τις υπηρεσίες μας» γράφει η ανακοίνωση.

Οι τεχνικοί της Facebook τονίζουν πως το τεχνικό πρόβλημα δεν οφείλεται σε κακόβουλη ενέργεια στο διαδίκτυο, ενώ δεν υπάρχει καμία ένδειξη πως δεδομένα χρηστών εκτέθηκαν κατά τη διάρκεια του blackout.

Ειδικός σε θέματα δικτύου από το Σαν Φρανσίσκο, που παρακολουθεί τέτοια προβλήματα για λογαριασμό του Kentik, ο Νταγκ Μαντόρι, εξήγησε πως από λάθος, τα κεντρικά του Facebook αφαίρεσαν τον χάρτη που επιτρέπει στους υπολογιστές ανά τον κόσμο να εντοπίσουν και να συνδεθούν με τις εφαρμογές του.

Πάντως, κατακόρυφη αύξηση της επισκεψιμότητας πέτυχε η εφαρμογή επικοινωνίας Viber τις περίπου επτά ώρες που Facebook και Instagram παρέμεναν εκτός λειτουργίας την Τρίτη.