Οι τεχνικοί της Facebook δημοσίευσαν μια επιστολή στην οποία περιγράφουν το είδος του προβλήματος που στοίχησε δισεκατομμύρια στον ιδρυτή της εταιρίας, Μαρκ Ζούκεμπεργκ, αλλά και σοβαρές δυσλειτουργίες σε εκατοντάδες άλλες επιχειρήσεις.

Τι αναφέρουν οι τεχνικοί του Facebook

Facebook: Δεν μπορούσαν οι εργαζόμενοι να μπουν στο κτίριο να διορθώσουν το πρόβλημα μεταδίδουν οι ΝΥΤ | ΤΟ ΠΟΝΤΙΚΙ
«Ζητούμε συγγνώμη για την αναστάτωση που προκαλέσαμε με το κρασάρισμα σε όλες μας τις πλατφόρμες» αναφέρουν οι τεχνικοί της Facebook, που σημειώνουν πως το τεχνικό πρόβλημα επηρέασε και τις εσωτερικές λειτουργίες της επιχείρησης. Όπως έγινε γνωστό εχθές, υπάλληλοι του τεχνολογικού κολοσσού αδυνατούσαν ακόμη και να μπουν στα κτίρια της εταιρείας.

«Οι τεχνικοί μας διαπίστωσαν πως αλλαγές διαμόρφωσης στην ραχοκοκκαλιά των ρούτερ που ρυθμίζουν την κίνηση δικτύου μεταξύ των κέντρων δεδομένων μας προκάλεσε προβλήματα που διέκοψαν την επικοινωνία. Η διακοπή αυτή στην κίνηση δικτύου είχε ένα εφέ ντόμινο στον τρόπο που τα κέντρα δεδομένων επικοινωνούν, παγώνοντας έτσι τις υπηρεσίες μας» γράφει η ανακοίνωση.

Οι τεχνικοί της Facebook τονίζουν πως το τεχνικό πρόβλημα δεν οφείλεται σε κακόβουλη ενέργεια στο διαδίκτυο, ενώ δεν υπάρχει καμία ένδειξη πως δεδομένα χρηστών εκτέθηκαν κατά τη διάρκεια του blackout.

Πώς «έπεσε» το Facebook

Ειδικός σε θέματα δικτύου από το Σαν Φρανσίσκο, που παρακολουθεί τέτοια προβλήματα για λογαριασμό του Kentik, ο Νταγκ Μαντόρι, εξήγησε πως από λάθος, τα κεντρικά του Facebook αφαίρεσαν τον χάρτη που επιτρέπει στους υπολογιστές ανά τον κόσμο να εντοπίσουν και να συνδεθούν με τις εφαρμογές του.

Το αποτέλεσμα ήταν τα προγράμματα περιήγησης δικτύου να αδυνατεί να εντοπίσει τον ιστότοπο facebook.com και έτσι να επιστρέφει το μήνυμα για «σφάλμα δικτύου» στον χρήστη.

Συγγνώμη από τους χρήστες του Facebook και των άλλων μέσων κοινωνική δικτύωσης ζήτησε νωρίτερα και ο Μαρκ Ζούκεμπεργκ, παρότι οι αιτιάσεις του μάλλον δεν έπεισαν τα εκατομμύρια των χρηστών που σχολίασαν δηκτικά τις δηλώσεις του.

Η τεχνική βλάβη προέκυψε σε μια πολύ δύσκολη περίοδο για την εταιρεία του Ζούκερμπεργκ, η οποία αντιμετωπίζει μία από τις χειρότερες κρίσεις για τη φήμη της