Η χειρουργική επέμβαση απώλειας βάρους ή η βαριατρική χειρουργική μπορεί να μειώσει σημαντικά τα επίπεδα χολικού οξέος που σχετίζονται με την αυξημένη πείνα, όπως και η λήψη συμπληρωμάτων φυτικών ινών, αν και σε μικρότερο βαθμό, σύμφωνα με μια νέα μελέτη του Πανεπιστημίου του Nottingham.

Οι εξαιρετικά παχύσαρκοι ασθενείς μπορεί να ωφεληθούν από τη βαριατρική χειρουργική, η οποία περιλαμβάνει μια ποικιλία διαδικασιών, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης του μεγέθους του στομάχου ή της αλλαγής δρομολόγησης του άνω τμήματος του στομάχου προς το λεπτό έντερο.

Αν και είναι μια επεμβατική χειρουργική επέμβαση, μπορεί να βελτιώσει σημαντικά τη μεταβολική υγεία, την καταστολή της όρεξης και την απώλεια βάρους.

Οι λόγοι για αυτό είναι άγνωστοι.

Τα χολικά οξέα είναι σημάδι κακής καρδιομεταβολικής υγείας και μπορούν να έχουν αντίκτυπο στη φλεγμονή και στη λειτουργία του ήπατος, όπως αναφέρει το πανεπιστήμιο.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Νότιγχαμ, το King’s College του Λονδίνου και το Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου του Άμστερνταμ αποκάλυψαν λεπτομέρειες για τη λειτουργία στα μόρια που οδηγούν τα πλεονεκτήματα αυτού του τύπου χειρουργικής επέμβασης στην όρεξη και τον μεταβολισμό των ασθενών σε μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Cell Reports Medicine.

Τα επίπεδα χολικού οξέος μετρήθηκαν πριν και ένα χρόνο μετά την επέμβαση σε μια ομάδα ατόμων στο Άμστερνταμ που είχαν υποβληθεί σε βαριατρική επέμβαση. Επίσης, εξέτασαν δεδομένα για τα χολικά οξέα από τις πληθυσμιακές μελέτες TwinsUK και PREDICT, οι οποίες διεξήχθησαν από το King’s College του Λονδίνου και την εταιρεία διατροφής ZOE.

«Η βαριατρική χειρουργική δεν είναι μόνο εξαιρετικά αποτελεσματική στο να βοηθήσει τους ανθρώπους να χάσουν βάρος μειώνοντας την όρεξή τους, αλλά επίσης βελτιώνει τη λειτουργία του ήπατος και τον μεταβολισμό τους», δήλωσε η καθηγήτρια Ana Valdes από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Nottingham.

Διαβάστε περισσότερα