Σύμφωνα με μια από τις αρχές της δημοσιογραφίας, είδηση δεν αποτελεί το γεγονός ότι σκύλος δάγκωσε άνθρωπος, αλλά ότι άνθρωπος δάγκωσε σκύλο (συμβαίνει, αν και σπάνια).

Με την ίδια λογική, είδηση δεν αποτελεί το γεγονός ότι άνδρας ουρεί όρθιος, αλλά ότι γυναίκα ουρεί όρθια (ακόμη πιο σπάνιο, αλλά όχι εντελώς απίθανο – σύμφωνα με τις ταινίες του Αλμοδοβάρ).

Μια νέα έρευνα, όμως, που παρουσιάζει την αντίθετη από την παραπάνω συνήθεια των Γερμανών ανδρών στην τουαλέτα, σίγουρα έχει ειδησεογραφικό ενδιαφέρον.

Πριν από επτά χρόνια, οι συγγραφείς Νίκλας Φρανκ και Τζέιμς Κέιβ δημοσίευσαν έναν ιδιότροπο οδηγό για τις –μερικές φορές– περίπλοκες κοινωνικές συμβάσεις της Γερμανίας, με τον χαρακτηριστικό τίτλο «Οι Γερμανοί Ανδρες Κάθονται για να Ουρήσουν».

Αυτός ο ισχυρισμός έχει πλέον εισέλθει στη σφαίρα του εμπειρικού γεγονότος, με μια διεθνή δημοσκόπηση που επιβεβαιώνει ότι ο Γερμανός άνδρας είναι πράγματι ο αδιαμφισβήτητος πρωταθλητής του Sitzpinkler (καθιστή ούρηση) της Δύσης, σύμφωνα με ρεπορτάζ των Times του Λονδίνου.

Στην έρευνα, το 62% των Γερμανών ανδρών δήλωσαν ότι συνήθως, ή πάντα, υιοθετούν την καθιστική θέση, σε σύγκριση με το 50% των Σουηδών, το 34% των Ιταλών και μόνο το 23% των Βρετανών.

Η συνήθεια είναι ιδιαίτερα δημοφιλής μεταξύ των ανδρών ηλικίας άνω των 55 ετών, το 49% των οποίων είπε ότι καθόταν πάντα για να ουρήσει, ενώ μόνο το 9% αρνήθηκε ότι το έκανε ποτέ.

Υπάρχει κάποια διαφωνία σχετικά με το πώς προέκυψε η πρακτική.

Ορισμένες αναφορές υποδηλώνουν ότι είναι ένα σχετικά πρόσφατο φαινόμενο, καθώς ο όρος «Sitzpinkler» έχει αποκτήσει μια ήπια υποτιμητική χροιά, υποδηλώνοντας μια μορφή θηλυπρέπειας.

Ωστόσο, γενιές Γερμανών γονέων που ανησυχούν για τον… στόχο των νεότερων αγοριών στη λεκάνη, έχουν εδώ και καιρό ενθαρρύνει τους απογόνους τους να κάθονται κάτω ενώ ουρούν, ενώ οι πινακίδες που τοποθετούνται στα μπάνια ορισμένων μπαρ και καφέ στη χώρα, το προτείνουν επίσης.

Με τα χρόνια, αρκετοί Γερμανοί ουρολόγοι υποστήριξαν ότι είναι μια πιο φυσική και άνετη θέση, λόγω της δομής του ανδρικού «υδραυλικού» συστήματος.

Ο Φρανκ και ο Κέιβ σημειώνουν επίσης ότι η πρακτική έχει νόημα στο πλαίσιο των γερμανικών τουαλετών, οι οποίες συχνά κατασκευάζονται με ένα «ράφι επιθεώρησης» για να εξετάσει ο χρήστης τα αποτελέσματα της ούρησης του.

Μια μελέτη του 2014 από ερευνητές στο Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου του Λέιντεν στην Ολλανδία, διαπίστωσε ότι το να κάθεται κάποιος, βοηθά στο άδειασμα της ουροδόχου κύστης πιο γρήγορα και πιο ολοκληρωμένα, σε σύγκριση με την διαδικασία της ορθοστασίας.

«Η καθιστή θέση ούρησης είναι προτιμότερη από την όρθια», έγραψαν οι ερευνητές. Στο άλλο άκρο του φάσματος, περισσότεροι Μεξικανοί από οποιονδήποτε άλλον είπαν ότι «ποτέ» δεν θα ουρούσαν καθιστοί, με το 36% να κάνει αυτή την επιλογή στη δημοσκόπηση.

Οι Βρετανοί και οι Πολωνοί άνδρες ήταν δεύτεροι κατά σειρά, με το 33% και από τις δύο χώρες να λέει το ίδιο «ποτέ».

Παρά την τάση των Γερμανών ανδρών να κάθονται, ένα δικαστήριο στο Ντίσελντορφ έκρινε υπέρ του δικαιώματος ενός άνδρα να ουρεί όρθιος το 2015.

Η διαφωνία προέκυψε όταν ο ιδιοκτήτης του ενοικιαζόμενου σπιτιού του ζήτησε οικονομική αποζημίωση για ζημιά που προκλήθηκε από ούρα στο μαρμάρινο πάτωμα του μπάνιου του.

Προσπαθώντας να διατηρήσει μέρος της προκαταβολής των 3.000 ευρώ του ενοικιαστή, ο ιδιοκτήτης υποστήριξε ότι το πάτωμα του μπάνιου του καταστράφηκε από το ουρικό οξύ.

Διαβάστε περισσότερα