Όλα άρχισαν, όταν ο Πρόεδρος του Περού ανακοίνωσε τη «διάλυση» του Κογκρέσου, μερικές ώρες πριν από την έναρξη της τρίτης απόπειρας παραπομπής του με το ερώτημα της καθαίρεσης, καθώς και τον διορισμό «κυβέρνησης εκτάκτου ανάγκης».

Η απόφαση δεν έγινε δεκτή από το Κογκρέσο, με πολλά στελέχη του Σώματος να κάνουν λόγο για πραξικόπημα και τη Βουλή να απαντά με ταχύτατη διαδικασία υπερψήφισης της πρότασης, για την καθαίρεση του Καστίγιο.

Πραγματικά, με συνοπτικές διαδικασίες, το –ελεγχόμενο από τους Συντηρητικούς– Κογκρέσο ψήφισε «υπέρ» της καθαίρεσης του Καστίγιο· 101 βουλευτές τάχθηκαν «υπέρ» της απομάκρυνσής του από την εξουσία, μόλις έξι καταψήφισαν και κατεγράφησαν δέκα αποχές. Παράλληλα, ο Πρόεδρος του Σώματος κάλεσε την Αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Ντίνα Μπολουάρτε, να ορκισθεί ως νέα Πρόεδρος του Περού. Ακόμη, ο Πέδρο Καστίγιο φέρεται να έχει τεθεί και υπό κράτηση, σύμφωνα με ορισμένα δημοσιεύματα.

Το χρονικό

Ο δημοκρατικά εκλεγμένος Καστίγιο βρίσκεται αντιμέτωπος με σωρεία κατηγοριών, καθώς εναντίον του εκκρεμούν έξι έρευνες για διάφορες υποθέσεις διαφθοράς, στις οποίες κατηγορούνται συνεργάτες και μέλη της οικογένειάς του. Εκείνος υποστήριζε πως επρόκειτο για πολιτικά υποκινούμενη εκστρατεία εναντίον του, όμως, ταυτόχρονα «κρυβόταν» πίσω από την ασυλία, που δυνητικά θα απολάμβανε έως το τέλος της προεδρικής του θητείας, τον Ιούλιο του 2026.

Το Κογκρέσο επρόκειτο να συνεδριάσει εκ νέου για να συζητήσει την πιθανότητα καθαίρεσής του και με δεδομένο ότι ήταν πιθανό η πρόταση εναντίον του να επικυρωθεί, ο Καστίγιο προσπάθησε να «μπλοκάρει» τη διαδικασία, «διαλύοντας» τη Βουλή και δρομολογώντας ένα μεταβατικό Συντακτικό Κογκρέσο, που θα αναλάμβανε να δημιουργήσει και νέο Σύνταγμα. Στο μεταξύ, θα είχε τον απόλυτο έλεγχο και της νομοθετικής εξουσίας, μέσω προεδρικών διαταγμάτων.

Τέλος, προκειμένου να εμποδίσει τυχόν λαϊκές αντιδράσεις, είχε ανακοινώσει και απαγόρευση της κυκλοφορίας από τις 22:00 το βράδυ, έως το πρωί.

Διαβάστε ακόμη: