Για αύριο, Παρασκευή, δρομολογείται η πρώτη πληρωμή βοήθειας σε πληγέντες από τις πυρκαγιές, ενώ μέσα σε λίγες ώρες 550 πυρόπληκτοι είχαν ήδη υποβάλει αίτηση στην πλατφόρμα arogi.gov.gr.

Όπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Χρήστος Τριαντόπουλος «η ενιαία ψηφιακή πλατφόρμα για την πρώτη αρωγή προς τους πληγέντες των μεγάλων πυρκαγιών, όπως είχε σχεδιαστεί και ανακοινωθεί, άνοιξε από την Τετάρτη, 18 Αυγούστου 2021, και από την πρώτη στιγμή δέχεται τις δηλώσεις των δικαιούχων, σύμφωνα με τις σχετικές προβλέψεις.

Μέχρι το απόγευμα της Πέμπτης έχουν ήδη υποβληθεί 550 αιτήσεις που αφορούν όλες τις κατηγορίες της πρώτης αρωγής και αντιστοιχούν σε άμεση οικονομική ενίσχυση κοντά στα 3 εκατ. ευρώ.

Η ροή συνεχίζεται, με την πρώτη πληρωμή να δρομολογείται για την Παρασκευή.

Η Κυβέρνηση, με συνέπεια και ευθύνη, συνεχίζει με εντατικούς ρυθμούς την υλοποίηση των μέτρων στήριξης των πληγέντων και τη διαδικασία αποκατάστασης των περιοχών που επλήγησαν από τις μεγάλες πυρκαγιές».

Βήμα βήμα η αίτηση

ο ύψος της ενίσχυσης ανέρχεται σε έως:
6.000  ευρώ για αποζημίωση οικοσκευής ανά κατοικία,
– 8.000 ευρώ για την αντιμετώπιση ζημιών σε επιχειρήσεις και μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα φορείς, συμπεριλαμβανομένων και  των  αγροτικών,  κτηνοτροφικών,  πτηνοτροφικών  και  χοιροτροφικών  εκμεταλλεύσεων,  με εγκαταστάσεις και
– 14.000 ευρώ για στεγαστική συνδρομή, σε ιδιοκτήτες που επλήγησαν από τις πυρκαγιές.
Κατά την υποβολή της αίτησης, εμφανίζονται τα ακίνητα των ιδιοκτητών που, σύμφωνα με τη δήλωση Ε9 τους, βρίσκονται στις πληγείσες περιοχές και οι ιδιοκτήτες δηλώνουν, ανά ακίνητο, την έκταση των ζημιών και τη χρήση του (ιδιόχρηση, μίσθωση κ.λπ.).
Ταυτόχρονα, ανάλογα με την έκταση των ζημιών που δηλώνεται ότι υπέστησαν, τα ακίνητα αυτά περιλαμβάνονται στην απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ.
Με βάση τα στοιχεία που δηλώνονται σε κάθε βήμα της αίτησης, υπολογίζονται αυτόματα οι σχετικές ενισχύσεις και στο τέλος εμφανίζεται το συνολικό ποσό για κάθε δικαιούχο.

Το χρονοδιάγραμμα 

Υπενθυμίζεται ότι:
• η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων είναι η 30ή Σεπτεμβρίου 2021.
• από τη στιγμή που θα υποβληθεί οριστικά, η αίτηση μπορεί να τροποποιηθεί μόνο εντός της ίδιας ημέρας.
• Για την καταβολή των οικονομικών ενισχύσεων οι δικαιούχοι χρειάζεται να έχουν δηλώσει τον τραπεζικό λογαριασμό τους (IBAN) στο myTAXISnet της ΑΑΔΕ.
Να σημειωθεί ότι η αίτηση εκδίδεται σε αρχείο pdf με qr code, ώστε να επιβεβαιώνεται άμεσα η εγκυρότητά της.