Πρόστιμο ύψους 405 εκατομμυρίων ευρώ επέβαλε στο Instagram η αρχή προστασίας προσωπικών δεδομένων της Ιρλανδίας. Προηγήθηκε έρευνα για τη διαχείριση των στοιχείων παιδιών, από την πλατφόρμα.

Πρόκειται για το δεύτερο υψηλότερο πρόστιμο που επιβάλλεται για παραβίαση του Γενικού Κανονισμού για την Προστασία Δεδομένων της ΕΕ, μετά από το ύψους 746 εκατ. ευρώ που επιβλήθηκε στην Amazon.

To Instagram είναι η τρίτη εταιρεία που ανήκει στη Meta στην οποία η ιρλανδική αρχή επιβάλει πρόστιμο. Είχε προηγηθεί το WhatsApp (225 εκατ. ευρώ) και το Facebook (17 εκατ.), ενώ η ιρλανδική αρχή έχει ανοιχτές τουλάχιστον άλλες έξι έρευνες για εταιρείες που ανήκουν στη Meta.

Η έρευνα, που ξεκίνησε το 2020, επικεντρώθηκε σε ανήλικους χρήστες, από 13 έως 17 ετών, στους οποίους επετράπη να έχουν επαγγελματικούς λογαριασμούς. Κάτι που διευκόλυνε τη δημοσιοποίηση του αριθμού του τηλεφώνου ή της διεύθυνσης email του χρήστη.

«Υιοθετήσαμε την τελική απόφασή μας και αυτή προβλέπει πρόστιμο 405 εκατομμυρίων ευρώ», δήλωσε εκπρόσωπος της ιρλανδικής ρυθμιστικής αρχής. Οι λεπτομέρειες της απόφασης θα ανακοινωθούν την επόμενη εβδομάδα.

Η πλατφόρμα σκοπεύει να κάνει έφεση για το πρόστιμο, δήλωσε εκπρόσωπος της Meta, συμπληρώνοντας ότι το Instagram διαφωνεί με τον τρόπο υπολογισμού του ποσού.

Πριν από περίπου ένα χρόνο το Instagram επικαιροποίησε τις ρυθμίσεις του και έκτοτε έχει λανσάρει νέες λειτουργίες προκειμένου να είναι ασφαλείς οι έφηβοι και τα στοιχεία τους να παραμένουν ιδιωτικά, επεσήμανε ο εκπρόσωπος της Meta.

«Όταν κάποιος κάτω των 18 ετών μπαίνει στο Instagram, ο λογαριασμός του γίνεται αυτόματα ιδιωτικός, έτσι ώστε μόνο οι άνθρωποι που γνωρίζουν να μπορούν να δουν τι αναρτούν. Οι ενήλικοι δεν μπορούν να στείλουν μηνύματα σε έφηβους που δεν τους ακολουθούν», συμπλήρωσε.

Διαβάστε ακόμη: