Ανοδικά διαπραγματεύονται σήμερα οι αμερικανικοί χρηματιστηριακοί δείκτες σε μια προσπάθεια των επενδυτών να παγιώσουν το απότομο ράλι από την προηγούμενη συνεδρίαση.

Ο Dow Jones Industrial Average σημείωσε άνοδο 297 μονάδων, ή 0,9%, ενώ ο S&P 500 και ο Nasdaq Composite σημείωσαν άνοδο 1,4% και 2,2%, αντίστοιχα.

Η κίνηση έρχεται σε συνέχεια μιας θετικής εβδομάδας για τους τρεις κύριους δείκτες, με τους Dow και S&P 500 να κλείνουν τις καλύτερες σε επίδοση εβδομάδες τους από τον Νοέμβριο.

Ένα μέρος αυτών των κερδών σημειώθηκε την Παρασκευή, με τον Dow να σημειώνει ράλι 700 μονάδων, ενώ ο S&P 500 και ο Nasdaq σημείωσαν άνοδο 2,3% και 2,6%, αντίστοιχα. Αυτά τα κέρδη ωθήθηκαν από την τελευταία παρτίδα οικονομικών στοιχείων που δημοσιεύθηκαν την Παρασκευή.

Οι μισθοδοσίες εκτός αγροτικού τομέα ανακοινώθηκαν ελαφρώς υψηλότερες από τις προσδοκίες, αλλά οι μισθοί αυξήθηκαν με βραδύτερο ρυθμό από τον αναμενόμενο.

Αυτό, και τα στοιχεία που δείχνουν συρρίκνωση στον τομέα των υπηρεσιών, ενίσχυσαν τις ελπίδες ότι οι αυξήσεις των επιτοκίων της κεντρικής τράπεζας επιτυγχάνουν τον επιδιωκόμενο στόχο του ελέγχου της οικονομίας.

Αυτά τα στοιχεία βοήθησαν τους επενδυτές να αποτινάξουν την απαισιοδοξία νωρίτερα την εβδομάδα μετά τη δημοσίευση των πρακτικών της συνεδρίασης της Fed για το μήνα Δεκέμβριο, στα οποία αξιωματούχοι είπαν ότι τα επιτόκια θα πρέπει να αυξηθούν για «κάποιο χρονικό διάστημα».

«Αν η προηγούμενη εβδομάδα ήταν κάποια ένδειξη, οι παράγοντες που οδήγησαν τόσο μεγάλο μέρος της δράσης της αγοράς του 2022 -ο πληθωρισμός και η απάντηση της Fed σε αυτόν- θα συνεχίσουν να ασκούν την επιρροή τους φέτος», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος διαπραγμάτευσης της Morgan Stanley.

Επιβράδυνση του πληθωρισμού βλέπουν οι καταναλωτές για το τρέχον έτος

Οι καταναλωτές βλέπουν το βάρος του πληθωρισμού να μειώνεται ενώ αναμένουν να υποχωρήσουν σημαντικά οι δαπάνες τους, σύμφωνα με έρευνα της Ομοσπονδιακής Τράπεζας της Νέας Υόρκης που δόθηκε στη δημοσιότητα τη Δευτέρα.

Η μηνιαία Έρευνα των Προσδοκιών των Καταναλωτών της περιφέρειας της κεντρικής τράπεζας για τον Δεκέμβριο έδειξε ότι οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό για ένα έτος μειώθηκαν στο 5%, μειωμένες κατά 0,2 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα και το χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιο του 2021.

Αν και αυτός ο ρυθμός θα αξακολουθεί να είναι πολύ πάνω από τον στόχο της Fed για ετήσιο πληθωρισμό 2%, αποτελλεί πρόοδο στον αγώνα ενάντια στο αυξανόμενο κόστος ζωής.

Οι οικονομολόγοι πιστεύουν ότι οι προσδοκίες είναι το κλειδί για τον πληθωρισμό, καθώς επηρεάζουν τη συμπεριφορά των εταιρειών που θα αυξήσουν τις τιμές και των εργαζομένων που θα απαιτήσουν υψηλότερους μισθούς εάν πιστεύουν ότι οι τιμές θα συνεχίσουν να αυξάνονται.

Οι επενδυτές αναμένουν την έκθεση του δείκτη τιμών καταναλωτή για το μήνα Δεκέμβριο που αναμένεται να δημοσιευθεί την Πέμπτη και τα οικονομικά στοιχεία τριμήνου των μεγάλων τραπεζών που έχουν προγραμματιστεί για την Παρασκευή.

Διαβάστε ακόμη: