Σημαντικές και ραγδαίες οι εξελίξεις στη Συρία με την Τουρκία, το Ιράν, το Ισραήλ, τις ΗΠΑ και τη Ρωσία να εμπλέκονται άμεσα στο τεράστιας σημασίας παγκόσμιο γεωπολιτικό παιχνίδι που εξελίσσεται στην περιοχή.
Το μεγάλο ερωτηματικό τις τελευταίες ημέρες από το τέλος της «αυτοκρατορίας της σιωπής» της οικογένειας Άσαντ ήταν χωρίς αμφιβολία το τι θα συμβεί με τις βάσεις της Ρωσίας στην Συρία. Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ειδικά τις πρώτες ημέρες μετά την φυγάδευση Άσαντ στη Ρωσία, είχαν γεμίσει με βίντεο που έδειχναν ρωσικά θωρακισμένα οχήματα να εγκαταλείπουν την βάση της Χμειμίμ στα βορειοδυτικά της Δαμασκού.
Σήμερα επίσης δόθηκε για πρώτη φορά στη δημοσιότητα εικόνα από την συγκεκριμένη αεροπορική βάση.
#BREAKING: According to a drone footage of #Hmeimim AB taken by a #Syrian News media today, the #Russian Aerospace Forces have only four Su-34 strike bombers, seven Su-24M2s strike bombers and four Su-35S multirole fighter jets as their fighter force in #Syria! Probably one more… pic.twitter.com/znYDCbMgWa
— Babak Taghvaee – The Crisis Watch (@BabakTaghvaee1) December 12, 2024
Σύμφωνα με τα πλάνα, στη βάση, που παρουσιάζεται μερικώς εγκαταλειμμένη υπάρχουν τέσσερα μαχητικά Su-34 ακόμη επτά Su-24M2 και τέσσερα Su-35. Εκτός από τα 15 ρωσικά μαχητικά στην βάση υπάρχουν σύμφωνα με πληροφορίες περισσότερα από 10 ελικόπτερα, ενώ άγνωστος παραμένει και ο όγκος πολεμικού υλικού που οι Ρώσοι έχουν αφήσει πίσω.
Ήδη από εχθές μέσω διαρροών το Κρεμλίνο και το ρωσικό υπουργείο Άμυνας άφηναν να εννοηθεί πως δεν έχουν αποχωρήσει από τα ρωσικά εδάφη όλες οι δυνάμεις της χώρας και πως βρίσκονται σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις με ομάδα της HTS προκειμένου να υπάρξει λύση στο θέμα των βάσεων. Σε αυτές τις διαρροές επίσημα ο επικεφαλής της HTS Αλ Σαράα είχε ξεκαθαρίσει πως δεν θα υπάρξει θέμα με τις βάσεις και πως η Ρωσία μπορεί να παραμείνει στην χώρα. Σήμερα 24 ώρες μετά φαίνεται πως οι δύο πλευρές έχουν έρθει σε συμφωνία και με βάση τα όσα μεταφέρουν αραβικά μέσα, έχουν δοθεί διαβεβαιώσεις ασφαλείας και οι δυνάμεις των Ρώσων αναμένεται να επιστρέψουν.
Παραμένει άγνωστο το τι τελικά θα αποφασίσει να κάνει ο Βλαντιμίρ Πούτιν βραχυπρόθεσμα με τις συγκεκριμένες στρατιωτικές υποδομές καθώς η κατάσταση στην περιοχή θα είναι εξαιρετικά ρευστή και ευμετάβλητη για μεγάλο χρονικό διάστημα και η Ρωσία σήμερα με τον πόλεμο στην Ουκρανία να μαίνεται για τρίτο χρόνο δεν έχει την πολυτέλεια να ενισχύσει τις δυνάμεις της στην περιοχή.