Λένε ότι η ιστορία επαναλαμβάνεται… Και η αλήθεια είναι πως το περιβάλλον που διαμορφώνεται γύρω μας, στο χρηματιστηριακό τοπίο, δείχνει ότι κάτι… σιγοβράζει, ότι κάτι πολύ δυνατό γεννιέται, ότι είναι πολύ πιθανόν να βιώνουμε συνθήκες προ της μεγάλης έκρηξης!!!

Για τους παλιότερους, αυτούς που έζησαν τις ιστορικές μέρες της πάλαι ποτέ Σοφοκλέους τη χρυσή δεκαετία του 1990, το σκηνικό αρχίζει να θυμίζει τις ημέρες πριν τη μεγάλη άνοδο. Τότε, γύρω στο 1998 που χτίζονταν οι προσδοκίες και δημιουργούνταν οι συνθήκες!

Το τέλος της πανδημίας φέρνει… έκρηξη!

Εάν προσπαθήσει κανείς να συνθέσει ένα ένα τα υπάρχοντα δεδομένα στην οικονομία, τις τράπεζες, την επιχειρηματικότητα, την πολιτική σταθερότητα, το ενδιαφέρον των ξένων επενδυτών και την θετική κρίση των διεθνών οίκων θα καταλήξει στο συμπέρασμα ότι το τέλος της πανδημίας θα βρει το Χρηματιστήριο στην αφετηρία μιας μακράς ανοδικής πορείας!

Και εάν τα όσα υποστηρίζουν οι μεγάλοι διεθνείς παίκτες σε εκθέσεις αλλά και εμπιστευτικά εσωτερικά σημειώματα, ότι η Ελλάδα έχει μπροστά της τουλάχιστον μια 7ετία ραγδαίας ανοδικής ανάπτυξης, είναι αληθινά, τότε μετά βεβαιότητας διανοίγεται μπροστά μας ένα νέο, διαφορετικό, έντονο και εκρηκτικά ανοδικό χρηματιστηριακό τοπίο!

Επιστρέφουν διεθνείς παίκτες, ξένοι επενδυτές και μικρομέτοχοι

Και η αλήθεια είναι πως την ώρα τούτη το Χρηματιστήριο Αθηνών μετεξελίσσεται σε σύγχρονο ευρωπαϊκό χρηματιστήριο. Οι μεγάλοι διεθνείς οίκοι όπως η Fidelity μετά από 10 και πλέον έτη επιστρέφουν δυναμικά.

Τα πανίσχυρα ξένα τραπεζικά σπίτια συνδράμουν στον μέγιστο βαθμό την εθνική επιχειρηματική προσπάθεια και ήδη βλέπουμε την Goldman Sachs και την JP Morgan να αναλαμβάνουν ανάδοχες, ρόλους συντονιστή σε αυξήσεις κεφαλαίου και ομολογιακές εκδόσεις όπως η Τρ. Πειραιώς και η ΔΕΗ.

Την ίδια ώρα το εγχώριο τραπεζικό σύστημα εξυγιαίνεται και αναβαθμίζεται.

Και στην πρώην Σοφοκλέους ανοίγουν συνεχώς νέοι κωδικοί, κυρίως μικρών επενδυτών. Ο μικρομέτοχος μετά από χρόνια επιστρέφει…

Η εξυγίανση των ελληνικών τραπεζών και οι διεθνείς αξιολογήσεις

Υπό αυτό το πρίσμα, με τις ελληνικές τράπεζες να εξυγιαίνονται, τις μεγάλες ξένες τράπεζες να στηρίζουν ανεπιφύλακτα την ελληνική οικονομία και τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης, είτε πρόκειται για την Fitch είτε την Moody’s, σύντομα, στις 21 Μαΐου, να μας αλλάζουν επενδυτική βαθμίδα, με ό,τι κάτι τέτοιο συνεπάγεται.

Και την ίδια στιγμή που πολιτικά στο διεθνές στερέωμα όλοι θέλουν και τους συμφέρει να βγει η Ελλάδα από την κρίση και να μπει σε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, έρχονται συνεχώς νέοι ξένοι επενδυτές, που βάζουν λεφτά και διαμορφώνουν νέα επιχειρηματικά δεδομένα, πραγματοποιούνται μεταρρυθμίσεις, λαμβάνουν χώρα αλλεπάλληλες ομολογιακές εκδόσεις, ενώ τομείς, όπως για παράδειγμα η Ενέργεια, κυριαρχούν και παίζουν καθοριστικό ρόλο.

Το πιεσμένο ελατήριο, και όχι μόνο…

Είναι επομένως προφανές πως εάν συνθέσει κανείς όλα τα δεδομένα που προαναφέραμε θα καταλήξει στο συμπέρασμα πως πράγματι το τοπίο αλλάζει και πως ναι, το τέλος της πανδημίας θα προκαλέσει έντονες και εκρηκτικές αντιδράσεις, όχι μόνο λόγω του φαινομένου του πιεσμένου ελατηρίου, αλλά γιατί τα ίδια τα πραγματικά δεδομένα συντείνουν προς αυτή την κατεύθυνση!

Λέτε να βρισκόμαστε ήδη σε ένα νέο 1998 και να μην το έχουμε συνειδητοποιήσει;

Δείτε όλες τις  τελευταίες Ειδήσεις από την  Ελλάδα και τον  Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο  Radar.gr.