Μία από τις τέσσερις κορυφαίες επιλογές της Goldman Sachs μεταξύ των αναδυόμενων αγορών της Ευρώπης παραμένει το ελληνικό χρηματιστήριο, καθώς σύμφωνα με την αμερικανική τράπεζα, βλέπει άνοδο της τάξεως του 15% στους επόμενους 12 μήνες.

Ο αμερικανικός επενδυτικός οίκος της Goldman Sachs διατηρεί την τιμή στόχο για τον Γενικό Δείκτη του Χρηματιστηρίου Αθηνών για το νέο έτος στις 1.550 μονάδες (έναντι των 1.375 μονάδων που ήταν η προηγούμενη εκτίμηση του και 1.355 μονάδες περίπου είναι η τρέχουσα αποτίμησή του). Το περιθώριο ανόδου από τα τρέχοντα επίπεδα προσεγγίζει το 15% στους επόμενους δώδεκα μήνες. Η προσδοκώμενη απόδοση του Γενικού Δείκτη στο ΧΑ είναι 16% σε τιμές δολαρίου έναντι 14% που προβλέπει για τις αναδυόμενες αγορές της περιοχής μας (Ανατολικής και Κεντρικής Ευρώπης, Μέσης Ανατολής και Αφρικής – CEEMEA).

Ο δείκτης αποτίμησης P/E (πολλαπλασιαστής κερδών) για την εγχώρια αγορά εκτιμάται από την τράπεζα στις 7,6 φορές σε τρέχουσες αξίες και σε όρους P/BV (τιμή προς λογιστική αξία) σε 1,1 φορές, στοιχεία που κατατάσσουν την εγχώρια αγορά στις πλέον ελκυστικά αποτιμημένες. Οι αντίστοιχοι δείκτες των αναδυόμενων αγορών είναι 11,5 φορές σε όρους Ρ/Ε και 1,6 φορές σε όρους λογιστικής αξίας, με το discount να προσεγγίζει το 35% σε όρους Ρ/Ε και να ξεπερνά το 30% σε όρους P/BV. Η τιμή στόχος της αμερικανικής επενδυτικής τράπεζας τοποθετεί την αποτίμηση του Γενικού Δείκτη σε 8 φορές τον πολλαπλασιαστή κερδοφορίας.

To περιθώριο ανόδου της εγχώριας αγοράς είναι υψηλότερο από τις αγορές Ανατολικής και Κεντρικής Ευρώπης, Μέσης Ανατολής και Αφρικής (CEEMEA) για το 2024.Η ελκυστική αποτίμηση ενισχύεται αν ληφθούν υπόψη τα κέρδη ανά μετοχή (ΕΡS). Η αμερικανική τράπεζα εκτιμά πως θα ενισχυθούν κατά 8% τους επόμενους δώδεκα μήνες, ενώ η εκτίμηση των αναλυτών για το 2024 τοποθετεί την αντίστοιχη άνοδο σε 0%. Για τον δείκτη των αναδυόμενων αγορών, η μέση μεταβολή των κερδών ανά μετοχή θα είναι 10% φέτος περίπου και στο 7% για τον δείκτη της περιοχής CEEMEA, μειωμένες σε σχέση με την προηγούμενη εκτίμηση της.

Τέλος, ο αμερικανικός οίκος διατηρεί την τιμή-στόχο για τον δείκτη των αναδυόμενων αγορών MSCI στις 1.125 μονάδες με 10% ανοδικό περιθώριο, αναμένει μόλις 4% περιθώριο ανόδου για τον ευρωπαϊκό δείκτη Stoxx 600 στις 500 μονάδες και επίσης 4% περιθώρια ανόδου για το δείκτη S&P 500 στις 5.100 μονάδες.

Διαβάστε ακόμη: