Οι προσδοκίες για τερματισμό των αυξήσεων στα επιτόκια της Fed στηρίζουν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τον δείκτη STOXX 600 να σημειώνει άνοδο για πέμπτη συνεχόμενη συνεδρίαση.

Άνοδο 0,4% στις 15.788 μονάδες σημειώνει ο δείκτης DAX στη Φρανκφούρτη, ενώ στο Παρίσι ο CAC 40 ενισχύεται 0,3% στις 7.869 μονάδες.

Οι ασιατικές μετοχές σημείωσαν κέρδη. αφού η Νομισματική Αρχή της Σιγκαπούρης (MAS) εξέπληξε πολλούς αφήνοντας αμετάβλητη την πολιτική της, λέγοντας ότι η σύσφιξη που βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη θα εξασφαλίσει ότι ο πληθωρισμός θα επιβραδυνθεί απότομα αργότερα φέτος.

Οι επενδυτές στοιχημάτιζαν ότι η Fed θα αυξήσει τα επιτόκια μόνο μία ακόμη φορά, αφού τα στοιχεία για τις τιμές παραγωγού στις ΗΠΑ και τα στοιχεία για την αγορά εργασίας την Πέμπτη έδειξαν ότι ο πληθωρισμός θα επιβραδυνθεί περαιτέρω.  Αυτό συνέβη μετά τα στοιχεία για τον ΔΤΚ την Τετάρτη που έδειξαν μικρή αύξηση των τιμών καταναλωτή στις ΗΠΑ τον Μάρτιο.

“Ο κίνδυνος ότι η Fed θα πρέπει να το παρακάνει και να προκαλέσει σκληρή προσγείωση στη μάχη της κατά του πληθωρισμού έχει υποχωρήσει”, δήλωσε ο Holger Schmieding, επικεφαλής οικονομολόγος της Berenberg. “Αυτό στηρίζει … τη γενική διάθεση “risk on” στις αγορές”.

“Οι αγορές αναμένουν ότι η διαφορά των επιτοκίων μεταξύ της Fed και της ΕΚΤ θα μειωθεί περαιτέρω αυτό το καλοκαίρι”, πρόσθεσε, αναφερόμενος στις προσδοκίες για περαιτέρω αυξήσεις των επιτοκίων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Διαβάστε περισσότερα