Λύση στο πρόβλημα των πλειστηριασμών ακινήτων που από τον επόμενο Σεπτέμβριο , αναμένεται να πάρει διαστάσεις αναζητεί η κυβέρνηση.

Αναγνωρίζοντας ότι και λόγω αυτοδιοικητικών εκλογών τον Οκτώβριο, το ζήτημα μπορεί να προκαλέσει αναταράξεις σε ευρύτερο κοινωνικό πλαίσιο – οι servicers έχουν στα χαρτοφυλάκια τους πάνω από 700.000 ακίνητα – η κυβέρνηση βρίσκεται προ των τελικών αποφάσεων.

Οι οριστικές ανακοινώσεις δεν πρόκειται να βραδύνουν αν και το ζήτημα απαιτεί λεπτούς χειρισμούς αφού η επενδυτική βαθμίδα , έχει συνδεθεί καλώς ή κακώς με την αποκατάσταση ευρυθμίας στην οικονομία και ο τομέας των ακινήτων θεωρείται ως ιδιαίτερα κρίσιμος παράγων.

Σύμφωνα με πληροφορίες το θέμα έχει απασχολήσει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης και θεωρείται πολύ πιθανό το στίγμα των κυβερνητικών προθέσεων να δοθεί κατά την συζήτηση για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση που αρχίζει σήμερα στη Βουλή.

Στα πλαίσια αυτά τα στελέχη των αρμόδιων υπουργείων μελετούν το κυπριακό μοντέλο το οποίο αξιοποιήθηκε στον τομέα των ακινήτων και κατά το παρελθόν.

Θεωρούν προς τούτο ότι υπάρχουν και στην Ελλάδα περιθώρια για μια ολιγόμηνη αναστολή πλειστηριασμών προκειμένου να δοθεί χρόνος το θέμα να αντιμετωπιστεί επί νέας βάσεως και χωρίς δογματισμούς.

Στην Κύπρο αυτή τη βδομάδα η συντηρητική κυβέρνηση Χριστοδουλίδη «έδωσε το σήμα» για αναστολή μέχρι τέλος Οκτωβρίου κάθε πλειστηριασμού κύριας κατοικίας με τρέχουσα αξία μέχρι 350.000 ευρώ.

Έτσι μετά την κυβερνητική ρύθμιση τράπεζες και εταιρίες εξαγοράς πιστώσεων ανακοίνωσαν ότι μέχρι τις 31 Οκτωβρίου 2023 δεν θα προβούν σε πλειστηριασμό ακινήτων που αφορούν κύρια κατοικία με τρέχουσα αξία μέχρι 350.000 ευρώ .

Όπως ανέφερε ο Υπουργός Οικονομικών, Μάκης Κεραυνός, η αναστολή των εκποιήσεων θα δώσει χρόνο στην κυβέρνηση να παρουσιάσει και να προβεί σε όλες τις διευθετήσεις για ολοκλήρωση του πακέτου μέτρων, που θα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, διαφοροποίηση των όρων του Σχεδίου Εστία ώστε να περιληφθούν περισσότερη επιλέξιμοι δανειολήπτες,να υπάρξει η επίσημη έγκριση του σχεδίου ενοίκιου έναντι  , να ενισχύσει τις αρμοδιότητες του Χρηματοοικονομικού Επιτρόπου.

Απαντώντας σε ερώτηση αν θα υπάρχει ένα μνημόνιο συναντίληψης με τις τράπεζες αναφορικά με την αναστολή των εκποιήσεων, ο κ. Κεραυνός είπε ότι θέμα συναντίληψης δεν υπάρχει, αλλά υπάρχει αλληλοκοτανόηση.

«Νομίζω», συνέχισε, «και οι τράπεζες και όλοι αντιλαμβάνονται τους κινδύνους αν δεν δοθεί μία ορθή διέξοδος που να διασφαλίζει και τους ευάλωτους δανειολήπτες αλλά ταυτόχρονα να διασφαλίζει και την σταθερότητα του συστήματος εκποιήσεων».

Στην Αθήνα την κυβέρνηση απασχολεί και το γεγονός της αδιαφορίας των ευάλωτων δανειοληπτών από τις ευνοϊκές ρυθμίσεις του προγράμματος «Γέφυρα» παρότι επιδοτεί για 12 μήνες το 50% της αύξησης των δόσεων τους.

Αποτέλεσμα είναι να έχουν υποβληθεί σε όλες τις τράπεζες μόλις 2.900 αιτήματα (το διάστημα Απριλίου- Ιουνίου), με συνολικά υπόλοιπα δανείων ύψους 95 εκατ ευρώ, αντί για 30.000 αιτήματα με υπόλοιπα 1 δις ευρώ, που ήταν η πρόβλεψη.

Δηλαδή μέχρι σήμερα μόνον το 10% όσων μπορούν να ωφεληθούν από την επιδότηση, συναίνεσαν στην άρση του τραπεζικού τους απορρήτου.

Προφανώς και πρόκειται για εξέλιξη που δημιουργεί προβληματισμό ως προς τις κατηγορίες των δανειοληπτών που μπορούν να επωφεληθούν από το συγκεκριμένο πρόγραμμα.

Δύο τινά μπορεί να συμβαίνουν: Ή ότι το πρόγραμμα δεν έλαβε υπόψη του τις σοβαρές ιδιαιτερότητες της ελληνικής οικονομίας ή να επιβεβαιώνεται για μια ακόμη φορά η εκτίμηση του Γιάννη Στουρνάρα πως και στους τραπεζικούς λογαριασμούς κρύβεται πολύ «μαύρο χρήμα».

Διαβάστε περισσότερα