Την πλάτη στο πρόγραμμα Γέφυρα ΙΙΙ έχουν γυρίσει οι ευάλωτοι δανειολήπτες και αρνούνται την άρση του τραπεζικού τους απορρήτου.

Με αποτέλεσμα το πρόγραμμα για την επιδότηση του 50% της δόσης των στεγαστικών λόγω της ανόδου των επιτοκίων να έχει καταλήξει σε φιάσκο.

Διότι από τους 30.000 δανειολήπτες που θα μπορούσαν να επιδοτηθούν μόλις 2.900 ολοκλήρωσαν το αίτημα και έδωσαν το πράσινο φως για την άρση του τραπεζικού απορρήτου.

Και τώρα η  κυβέρνηση, που τον περασμένο Δεκέμβριο –με υπουργό Οικονομικών τον Χρήστο Σταϊκούρα– είχε πιέσει τις τράπεζες να στηρίξουν τους ευάλωτους, βλέπει ότι το Γεφυρα ΙΙΙ δεν τραβάει.

Η περίμετρος του προγράμματος αφορούσε 30.000 ευάλωτους δανειολήπτες, που έχουν δάνεια με προσημείωση πρώτης κατοικίας και είναι σε καθυστέρηση μέχρι 30 μέρες, με υπόλοιπα 1 δις ευρώ.

Συγκεκριμένα το  διάστημα Απριλίου- Ιουνίου, από όλες τις τράπεζες έχει δοθεί επιδότηση σε 2.900 δανειολήπτες  με συνολικά υπόλοιπα δανείων ύψους 95 εκατ ευρώ. Δηλαδή το 1/10 από όσους αφορούσε το πρόγραμμα.

Σύμφωνα με τραπεζικά στελέχη, αν  ο Ιούλιος φέρει όγκους αιτημάτων παραπλήσιων του Ιουνίου, τότε θα φτάσουμε στις συνολικά τις 4.000 αιτήσεις σε όλο το τραπεζικό σύστημα και με υπόλοιπα δανίων 130 εκ ευρω.

Την επιδότηση της δόσης για 12 μήνες την καλύπτουν εξ ολοκλήρου οι τράπεζες, στο πλαίσιο στήριξης των ευάλωτων νοικοκυριών. Το ύψος επιδότησης φτάνει έως το 50% της αύξησης των δόσεων των δανείων λόγω της ανόδου  των επιτοκίων.

Το 50% υπολογίζεται πάνω στη διαφορά της δόσης του τρέχοντος μηνός σε σχέση με τη δόση αναφοράς (ως δόση αναφοράς έχει οριστεί η δόση του Ιουλίου 2022).

Δηλαδή αν η δόση αυξήθηκε κατά 50 ευρώ το μήνα, θα επιδοτηθούν για τα 25 ευρώ, αν έχει αυξηθεί κατά 70 ευρώ θα επιδοτηθούν για τα 35 ευρώ κλπ.

Η επιδότηση δηλαδή θα προσαρμόζεται και στις νέες αυξήσεις των δόσεων, λόγω ανόδου των επιτοκίων.

Γέφυρα ΙΙΙ – Οι προϋποθέσεις για να λάβει το νοικοκυριό την επιδότηση του 50% είναι:

  • Το συνολικό εισόδημα δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 7.000 ευρώ για μονοπρόσωπο νοικοκυριό, προσαυξανόμενο κατά 3.500 ευρώ για κάθε μέλος του νοικοκυριού.
  • Για τις μονογονεϊκές οικογένειες ορίζεται επιπλέον προσαύξηση 3.500 ευρώ για το πρώτο ανήλικο μέλος του νοικοκυριού.
  • Επίσης στο νοικοκυριό με απροστάτευτα τέκνα  ορίζεται επιπλέον προσαύξηση 3.500 ευρώ για κάθε απροστάτευτο τέκνο.
  • Το συνολικό εισόδημα δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 21.000 ευρώ ετησίως, ανεξαρτήτως της σύνθεσης του νοικοκυριού.
  • Επίσης η  συνολική φορολογητέα αξία της ακίνητης περιουσίας του νοικοκυριού δεν μπορεί να υπερβαίνει στο σύνολο της το ποσό των 120.000 ευρώ για το μονοπρόσωπο νοικοκυριό, προσαυξανόμενη κατά 15.000 ευρώ για κάθε πρόσθετο μέλος και έως του ποσού των 180.000 ευρώ.

Διαβάστε περισσότερα

Ρόμπι Γουίλιαμς: Πώς έφτιαξε την θρυλική περιουσία του

Πώς κάνεις εγγραφή στο Threads μια μέρα πριν το επίσημο ντεμπούτο της εφαρμογής

Ίος: Εδώ βρέθηκαν νεκροί οι δύο 18χρονοι Ιρλανδοί (εικόνες)

Ρόδος: Θα αποσύρει τις πλωτές εξέδρες το beach bar που σερβίρει μέσα στη θάλασσα