Το Παίδων ΜΗΤΕΡΑ, με στόχο να προσφέρει ολοκληρωμένη φροντίδα στους ασθενείς, δημιούργησε το πρωτοποριακό πρόγραμμα παρακολούθησης παιδιών και εφήβων, που εμφανίζουν το σύνδρομο Long Covid-19.

Το πρόγραμμα προσφέρει αξιολόγηση της κατάστασης του παιδιού από παιδίατρο- λοιμωξιολόγο, ο οποίος θα ενημερώσει την οικογένεια σχετικά με τις απώτερες επιπλοκές που μπορεί να έχει η λοίμωξη και θα μπορέσει να δώσει αναλυτικές οδηγίες για την επιστροφή του παιδιού στις καθημερινές του δραστηριότητες (σχολείο, δραστηριότητες, αθλητισμό κλπ.).

Παράλληλα και εφόσον τα συμπτώματα μετά από νόσηση με Covid-19 επιμένουν, το παιδί θα υποβληθεί σε έναν ολοκληρωμένο διαγνωστικό έλεγχο, για να διαπιστωθούν και να αντιμετωπιστούν οι τυχόν επιπλοκές που προέρχονται από τη νόσηση Covid-19.

Σε ποιους απευθύνεται το πρόγραμμα παρακολούθησης;

To πρόγραμμα  απευθύνεται σε παιδιά και εφήβους:

  • που νοσηλεύτηκαν λόγω Covid -19
  • που νόσησαν πρόσφατα
  • με συμπτώματα που επιμένουν πέραν των 3 εβδομάδων από την έναρξη της νόσου

Η αρχική εκτίμηση από τον παιδίατρο συστήνεται να λαμβάνει χώρα μετά τη λήξη της καραντίνας και πριν την επιστροφή του παιδιού στις φυσικές του δραστηριότητες.

Διαγνωστικός έλεγχος για αξιολόγηση των επιπτώσεων της Covid-19

Ο έλεγχος για παιδιά και εφήβους περιλαμβάνει:

  • Αξιολόγηση από Παιδίατρο – Λοιμωξιολόγο (απαραίτητο είναι να προσκομίσετε το ιατρικό ενημερωτικό σε περίπτωση που έχει προηγηθεί νοσηλεία του παιδιού)
  • Αξιολόγηση από Πνευμονολόγο
  • Αξιολόγηση από Καρδιολόγο
  • Αξιολόγηση από Παιδοψυχολόγο (εφόσον κριθεί απαραίτητο)
  • Εργαστηριακός έλεγχος:

γενική αίματος, ΤΚΕ, CRP, φερριτίνη, CPKCKMB, τροπονίνη, ddimmers,σάκχαρο, ουρία, κρεατινίνη, LDHSGOTSGPT, γ GTNaK

  • Ποσοτικός προσδιορισμός Αντισωμάτων έναντι του ιού SARS-CoV -2
  • Α/Α θώρακος ή CT θώρακος (εφόσον κριθεί απαραίτητο)
  • Σπιρομέτρηση (σε μεγαλύτερα παιδιά, εφόσον κριθεί απαραίτητο)
  • Triplex καρδιάς (εφόσον κριθεί απαραίτητο)

Πληροφορίες για το χρόνιο Covid-19

Τι σημαίνει χρόνιο Covid-19;

Καθώς δεν υπάρχει διαμορφωμένος ορισμός, από πολλούς ερευνητές ορίζεται ως «post-acute covid-19» η επιμονή των συμπτωμάτων του ασθενούς για 3 εβδομάδες από την έναρξη της νόσου, ενώ μιλάμε για χρόνιο Covid-19 όταν τα συμπτώματα επιμένουν για τουλάχιστον 12 εβδομάδες. Καθώς σε πολλά παιδιά η διάγνωση δεν έχει επιβεβαιωθεί εργαστηριακά ενώ μπορεί να υπάρχουν και ψευδώς αρνητικά τεστ, δεν απαιτείται θετικό τεστ για τη διάγνωση του συνδρόμου.

Η συχνότητα του συνδρόμου ποικίλλει στις διάφορες μελέτες, ενώ οι αναφορές στη βιβλιογραφία για παιδιά και εφήβους είναι περιορισμένες. Σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες φαίνεται ότι 1 στα 7 παιδιά που έχουν διαγνωστεί με νόσο Covid-19 μπορεί να εκδηλώσουν σύνδρομο long Covid.

Γιατί συμβαίνει το χρόνιο Covid-19;

Δεν είναι γνωστό για ποιους λόγους μπορεί σε κάποιους ασθενείς να καθυστερεί η ανάρρωση. Ενδέχεται να συμβάλλουν στην επιμονή των συμπτωμάτων παράγοντες όπως εμμένουσα ιαιμία λόγω χαμηλής αντισωματικής απάντησης, υποτροπή ή επαναλοίμωξη, φλεγμονώδεις ή άλλες ανοσολογικού τύπου αντιδράσεις καθώς και συναισθηματικοί παράγοντες όπως μετα-τραυματικό στρες μετά την λοίμωξη. Επιπλέον, παρόμοια επίμονα συμπτώματα αναπνευστικά, μυοσκελετικά και νευροψυχιατρικά έχουν περιγράφει και μετά από λοίμωξη από άλλους ιούς της οικογένειας των κορωνοϊών (SARS and MERS).

Ποια συμπτώματα είναι ενδεικτικά ότι το παιδί μπορεί να παρουσιάζει το σύνδρομο χρόνιο Covid-19;