Το «καμπανάκι κινδύνου» κρούει κορυφαίος επιστήμονας της Βρετανίας, για την επόμενη νέα πανδημία που την θεωρεί απολύτως αναπόφευκτη.

Ο Σερ Βάλανς πρώην επικεφαλής επιστημονικός σύμβουλος της κυβέρνησης μιλώντας σε πάνελ στο φεστιβάλ Hay, δήλωσε ότι μια άλλη πανδημία είναι «απολύτως αναπόφευκτη» προτρέποντας παράλληλα την την επερχόμενη βρετανική κυβέρνηση να επικεντρωθεί στην προετοιμασία για αυτήν.

Ο Βρετανός επιστήμονας προειδοποίησε ότι «δεν είμαστε ακόμη έτοιμοι» και τόνισε ότι η επερχόμενη κυβέρνηση στην Αγγλία θα πρέπει να βελτιώσει την επιτήρηση ώστε να είναι σε θέση να εντοπίσει αυτά τα πράγματα».

Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε στη σημασία της εξεύρεσης ταχέων διαγνωστικών τεστ, εμβολίων και θεραπειών, «ώστε να μην χρειαστεί να λάβουμε τα ακραία μέτρα που λάβαμε κατά τη διάρκεια της πανδημίας Covid-19». Τα μέτρα που συνιστά ο επιστήμονας είναι δυνατόν να εφαρμοστούν αλλά «απαιτούν κάποιο συντονισμό».

Ο επιστήμονας είπε επίσης ότι μέχρι το 2023 η G7 είχε «κατά κάποιο τρόπο ξεχάσει» τα σημεία που ο ίδιος είχε διατυπώσει το 2021.

«Δεν μπορείτε να το ξεχάσετε», είπε ο Βάλανς, συνιστώντας να αντιμετωπιστούν οι προετοιμασίες για την πανδημία με τον ίδιο τρόπο όπως και οι ένοπλες δυνάμεις.

«Ξέρουμε ότι πρέπει να έχουμε στρατό, όχι επειδή θα γίνει πόλεμος φέτος, αλλά επειδή είναι ένα σημαντικό μέρος αυτού που χρειαζόμαστε ως έθνος», είπε. «Πρέπει να αντιμετωπίσουμε αυτή την ετοιμότητα με τον ίδιο τρόπο και όχι σαν κάτι εύκολο και να συνεχίσουμε να κάνουμε περικοπές όταν δεν υπάρχουν ενδείξεις πανδημίας – διότι δεν θα υπάρξουν ενδείξεις πανδημίας» τόνισε.

Αναφέρθηκε επίσης στην προσπάθεια του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) να προωθήσει τη συμφωνία για την πανδημία ως ένα από τα «βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση» που γίνονται. Ωστόσο δεν πιστεύει πως εστιάζουν αρκετά στο θέμα αυτό.

Όπως αναφέρουν οι New York Times, οι χώρες σε όλο τον κόσμο απέτυχαν να καταλήξουν σε συναίνεση σχετικά με τους όρους μιας συνθήκης που θα ενοποιούσε τον κόσμο σε μια ενιαία στρατηγική ενάντια στην αναπόφευκτη επόμενη πανδημία.

Οι συζητήσεις, οι οποίες είχαν προγραμματιστεί να αποτελέσουν κεντρικό θέμα στην εβδομαδιαία συνεδρίαση της Παγκόσμιας Συνέλευσης Υγείας του ΠΟΥ ξεκινά τη Δευτέρα (27/05) στη Γενεύη, είχαν στόχο να διορθώσουν τις ανισότητες στην πρόσβαση σε εμβόλια και θεραπείες μεταξύ των πλουσιότερων και των φτωχότερων εθνών που έγιναν εμφανείς κατά τη διάρκεια της πανδημίας του Covid-19. Οι διαπραγματευτές σχεδιάζουν να ζητήσουν περισσότερο χρόνο. Μεταξύ των διαφωνιών είναι η δίκαιη πρόσβαση σε εμβόλια και η χρηματοδότηση για τη δημιουργία συστημάτων επιτήρησης.