Η αμερικανική Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (NOAA) εξέδωσε αργά την Πέμπτη μία σπάνια προειδοποίηση για ισχυρή γεωμαγνητική καταιγίδα. Πρόκειται για την πρώτη παρόμοια ανακοίνωση από το 2005, οπότε η Γη χτυπήθηκε από την υψηλότερη ποσότητά ακτινοβολίας που έχει καταγραφεί για πάνω από μισό αιώνα.

Η ΝΟΑΑ επισημαίνει ότι το ασυνήθιστο φαινόμενο θα μπορούσε να διαταράξει τη λειτουργία ηλεκτρονικών συσκευών, του GPS και τμήματα των δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας. Επίσης, στις ΗΠΑ μπορεί να δημιουργήσει ένα θεαματικό Σέλας.

Η προειδοποίηση έρχεται έπειτα από μια σειρά ηλιακών εκλάμψεων, κατά τη διάρκεια των οποίων εντοπίστηκαν αρκετές μεγάλες εκτοξεύσεις πλάσματος από τον Ήλιο. Οι εκλάμψεις αυτές ξεκίνησαν τις 8 Μαΐου και μπορεί να συνεχιστούν έως και το Σαββατοκύριακο. Τουλάχιστον πέντε εκλάμψεις που σχετίζονται με αυτήν την ηλιακή δραστηριότητα,φαίνεται να έχουν κατεύθυνση προς τη Γη και θα μπορούσαν να προκαλέσουν γεωμαγνητική καταιγίδα από σήμερα Παρασκευή.

«Οι γεωμαγνητικές καταιγίδες μπορούν να επηρεάσουν τις υποδομές σε κοντινή γήινη τροχιά και στην επιφάνεια της Γης», αναφέρει η ανακοίνωση της ΝΟΑΑ, προσθέτοντας αυτές θα μπορούσαν «δυνητικά [να διαταράξουν] τις επικοινωνίες, το δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας, την πλοήγηση, τις ραδιοφωνικές και δορυφορικές λειτουργίες».