Η Moody‘s Investors Service προειδοποίησε ότι «αρνητικές συνέπειες» και «σημαντικός κίνδυνος» ελλοχεύουν στην οικονομία του Ισραήλ, μετά την ψήφιση νόμου που περιορίζει τις εξουσίες του Ανώτατου Δικαστηρίου.

Το μέτρο, το οποίο ψηφίστηκε με τελική ψηφοφορία 64-0 τη Δευτέρα, καταργεί τη διάταξη της «λογικότητας» που επιτρέπει στο μη εκλεγμένο Ανώτατο Δικαστήριο να ακυρώνει τις αποφάσεις της κυβέρνησης.

Η εξέλιξη αυτή έχει προκαλέσει μαζικές διαδηλώσεις, φέρνοντας δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές στους δρόμους νωρίτερα αυτή την εβδομάδα.

«Πιστεύουμε ότι η ευρεία φύση των προτάσεων της κυβέρνησης θα μπορούσε να αποδυναμώσει ουσιαστικά την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης και να διαταράξει αποτελεσματικούς ελέγχους και ισορροπίες μεταξύ των διαφόρων κλάδων της κυβέρνησης», ανέφερε η Moody‘s στην έκθεσή της την Τρίτη που κυκλοφόρησε την Τρίτη.

Το πρακτορείο πρόσθεσε ότι οι εκτελεστικοί και νομοθετικοί θεσμοί του Ισραήλ έχουν γίνει «λιγότερο προβλέψιμοι και πιο πρόθυμοι να δημιουργήσουν σημαντικούς κινδύνους για την οικονομική και κοινωνική σταθερότητα».

Η έκθεση ανέφερε επίσης ότι περισσότερο από το 80% των νέων ισραηλινών startups επέλεξαν να κάνουν listing στο εξωτερικό από την αρχή του τρέχοντος έτους, έναντι 20% πέρυσι.

«Αυτό είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό δεδομένου ότι ο τομέας υψηλής τεχνολογίας της χώρας έχει γίνει η βασική κινητήρια δύναμη της οικονομικής ανάπτυξης», έγραψαν οι αναλυτές της Moody‘s, προσθέτοντας ότι ο τομέας αντιπροσωπεύει το ήμισυ των συνολικών εξαγωγών της χώρας και παράγει περίπου το 15% του ΑΕΠ της χώρας το 2022.

Μια έκθεση του ισραηλινού ομίλου ιδιωτικών επενδυτικών κεφαλαίων Viola, ανέφερε ότι το Ισραήλ παραχώρησε την κατάταξή του ως το πέμπτο καλύτερα χρηματοδοτούμενο τεχνολογικό οικοσύστημα στον κόσμο για να καταλάβει αντ’ αυτού τη 10η θέση.

Σε κοινή δήλωση, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Benjamin Netanyahu και ο υπουργός Οικονομικών Bezalel Smotrich ανέφεραν ότι η έκθεση Moody‘s«είναι μια στιγμιαία αντίδραση, όταν η σκόνη καταλαγιάσει θα γίνει σαφές ότι η οικονομία του Ισραήλ είναι πολύ ισχυρή».

Διαβάστε περισσότερα