Οι εταιρείες επιχειρηματικού κεφαλαίου (venture capitalists) και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού παροτρύνουν τις εταιρείες του χαρτοφυλακίου τους να μεταφέρουν χρήματα από τη Silicon Valley Bank που αντιμετωπίζει προβλήματα, εντείνοντας τους φόβους για μια πτωχευτική διαδικασία στην τράπεζα που εστιάζει στην τεχνολογία.

Οι μετοχές της Silicon Valley Bank σημείωσαν βουτιά 60% την Πέμπτη, αφού αποκάλυψε ότι έπρεπε να ενισχύσει το κεφάλαιό της με αύξηση μετοχικού κεφαλαίου 2,25 δισεκατομμυρίων δολαρίων από επενδυτές, συμπεριλαμβανομένης της General Atlantic. Η μετοχή της εταιρείας υποχώρησε ακόμη 60% στις προκαταρκτικές συναλλαγές την Παρασκευή.

Η SVB είναι μια σημαντική τράπεζα στον χώρο των startups τεχνολογίας, έχοντας αναπτύξει σχέσεις με την κοινότητα VC κατά τη διάρκεια των τεσσάρων δεκαετιών ύπαρξης της. Παρέχοντας παραδοσιακές τραπεζικές υπηρεσίες, ενώ παράλληλα χρηματοδοτεί έργα τεχνολογίας, θεωρείται η ραχοκοκαλιά της βιομηχανίας επιχειρηματικών κεφαλαίων στις Η.Π.Α.

Πολλά κεφάλαια VC, συμπεριλαμβανομένων σημαντικών παικτών όπως το Founders Fund, η Union Square Ventures και η Coatue Management, έχουν συμβουλεύσει τις εταιρείες στα χαρτοφυλάκιά τους να μετακινήσουν τα κεφάλαιά τους εκτός SVB για να αποφύγουν τον κίνδυνο να εγκλωβιστούν στην πιθανή αποτυχία της τράπεζας.

Το πάγωμα κεφαλαίων στην SVB θα μπορούσε να είναι θανατηφόρο για μια startup που καίει χρήματα, σύμφωνα με άτομα με λογαριασμούς στην τράπεζα που μίλησαν υπό τον όρο της ανωνυμίας.

Διαβάστε περισσότερα