Μιλώντας στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, όχι από το Νταβός αλλά διαδικτυακά φέτος λόγω της πανδημίας, ο πρόεδρος της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ, προειδοποίησε τη Δύση για αλλαγή στάσης απέναντι στην Κίνα.

 

Ο Σι Τζινπίνγκ τόνισε, απευθυνόμενος στις ΗΠΑ χωρίς να τις κατονομάσει, πως ο νέος πρόεδρος της Αμερικής να μην συνεχίσει την πολιτική Τραμπ ο οποίος είχε αναγάγει την Κίνα σε υπ’ αριθμόν ένα αντίπαλό του, ιδιαίτερα στο εμπόριο και την τεχνολογία.

----------

Αντιθέτως τάχθηκε υπέρ των πολυμερών σχέσεων και της παγκοσμιοποίησης, όπως είχε ήδη κάνει ενώπιον του ίδιου φόρουμ πριν από τέσσερα χρόνια.

«Η δημιουργία φατριών ή η κήρυξη ενός νέου ψυχρού πολέμου, η απόρριψη, η απειλή ή ο εκφοβισμός των άλλων, η αναστάτωση των αλυσίδων προμηθειών ή οι κυρώσεις για να προκληθεί απομόνωση το μόνο που θα επιτύχουν θα είναι να σπρώξουν τον κόσμο στη διαίρεση και ακόμη και στη σύγκρουση», προειδοποίησε ο Σι Τζινπίνγκ σημειώνοντας πως κάτι τέτοιο θα οδηγούσε σε αδιέξοδο όπως χαρακτηριστικά ανέφερε.