Καλημέρα σας κυρίες και κύριοι και καλή εβδομάδα. Και φυσικά θα είναι καλή, καθώς είναι λειψή εργασιακά, ενώ το τριήμερο της 28ης Οκτωβρίου προσφέρεται για εκδρομές, αναψυχή και διασκέδαση. Κι αν είμαστε σε κρίση, αυτή δεν είναι για όλους…

Κουίζ: Πρόεδρος Ανεξάρτητης Αρχής, καμαρώνει σαν γύφτικο σκεπάρνι! Και ο αστυνομικός κουβαλάει την τσάντα!

Ξεκινάω με ένα κουίζ της νέας εποχής!

Που καταδεικνύει πόσο σεμνά και ταπεινά λειτουργούν οι επιλογές της κυβέρνησης!

Είναι πρόεδρος ανεξάρτητης Αρχής! Και συνηθίζει, αφού αφήσει το αυτοκίνητο, να περπατάει κάποια μέτρα με τα πόδια μέχρι να φτάσει στο γραφείο, στο κέντρο της πόλης!

Με την σεμνότητα που χαρακτηρίζει τέτοιου είδους προσωπικότητες, περπατάει μπροστά με το κεφάλι ψηλά, σαν γύφτικο σκεπάρνι και από πίσω τρέχει ο αστυνομικός, κρατώντας την τσάντα, σαν Φιλιππινέζα!

Τα συγχαρητήρια μας στην εξουσία…

Όλοι οι άνθρωποι του Μίμη (των τραπεζών) δεν μπορούσαν να καλύψουν μια αύξηση σκάρτα 100 εκατ. ευρώ! Ο Μ. Σάλλας ετοιμάζει εκπλήξεις!

Ολοκληρώνεται την Πέμπτη 27 Οκτωβρίου η αύξηση κεφαλαίου της Παγκρήτιας, μολονότι ακούγεται ότι θα ζητηθεί νέα μικρή παράταση!

Και πραγματικά είναι να απορεί κανείς, πως όλοι οι άνθρωποι του Μίμη (ένας είναι ο Μίμης των τραπεζών, ο άλλος είναι ο Μίμης των δικαστών) δεν κατάφεραν να μαζέψουν ούτε σκάρτα 100 εκατ. ευρώ!!! Όλη η enfant gatee της εγχώριας επιχειρηματικής σκηνής μαζεύτηκε και τα λεφτά δεν συγκεντρώθηκαν!

Γιατί άραγε; Παρά την υποχρέωση προς τον περίφημο Μίμη των ναυτιλιακών – και όχι μόνο- δανείων, όλοι οι προνομιακοί δανειολήπτες μεγάλης συστημικής τράπεζας, που έγιναν μάγκες με ξένα κόλλυβα, δεν έβαλαν βαθιά το χέρι στην τσέπη!

Με εξαίρεση τον Μουνδρέα, τη σύζυγο του οποίου Ελλη Στάη προορίζουν για μέλος του ΔΣ της τράπεζας, ο οποίος έβαλε 3,5 εκατ. ευρώ στις προεγγραφές, όλοι οι άλλοι μεγαλόσχημοι έβαλαν από 150 έως 400 χιλιάδες ευρώ έκαστος! Όπως αποκάλυψε την περασμένη εβδομάδα το Radar!

Προσέξτε. Στην Παγκρήτια εμπλέκονται λιγότερο ή περισσότερο οι επιχειρηματίες Θ. Αγγελόπουλος, Ν. Μουνδρέας, Αχιλλέας Κωνσταντακόπουλος, Σπύρος Θεοδωρόπουλος, Ευτ. Βασιλάκης, Λεμπιδάκης και άλλοι πολλοί εφοπλιστές και μεγαλοεπιχειρηματίες!

Και εντούτοις χωρίς τη συμμετοχή του Μ. Σάλλα η αύξηση πήγε άπατη! Και τώρα τρέχουν και δεν φτάνουν! Και με παρεμβάσεις άνωθεν, χτυπάνε τα τηλέφωνα σε επώνυμους επιχειρηματίες με παράκληση να συμμετέχουν! Ή τουλάχιστον να δουν τον Μίμη!

Ο Μ. Σάλλας πάντως, φέρεται να ετοιμάζει εκπλήξεις! Θα μπει στην αύξηση και όχι μόνο! Για να δούμε τι θα δούμε!

Η Δικαιοσύνη, η νίκη του Μίμη (των δικαστών), οι έρευνες των δήθεν ερευνητών – αναλυτών σε Κύπρο – Αμερική και οι εξελίξεις που προμηνύονται ραγδαίες (σύμφωνα με τις διαρροές)!

Από τον Μίμη των τραπεζών, περνάμε στον Μίμη των δικαστών ο οποίος φέρεται πολύ ενισχυμένος στο σύστημα της Δικαιοσύνης, μετά την ευρεία νίκη στο Πρωτοδικείο Αθηνών, γεγονός που θεωρείται τεράστια επιτυχία του Καραμανλικό – Συριζαικού μετώπου και σφοδρή ήττα του συστήματος του γνωστού «Ξενοδοχείου» που δείχνει ανεπαρκές να ελέγξει κυρίως αυτά που έρχονται!!!

Γιατί Μίμης και λοιπές δυνάμεις φέρονται να διαρρέουν ότι οι εξελίξεις σε ευαίσθητα θέματα της Δικαιοσύνης θα είναι ραγδαίες! Την ίδια στιγμή οι γνωστοί πράκτορες των ξένων πρεσβειών που παριστάνουν τους δημοσιογράφους, έχουν ρίξει τα πλοκάμια τους σε Κύπρο και Αμερική όπου όλο σκαλίζουν διάφορες υποθέσεις που αφορούν επώνυμα πρόσωπα!

Από πίσω τους κάνουν παιχνίδι 2 κυρίες! Μία νταραβεριτζού που διετέλεσε ακόμη και υπηρεσιακή υπουργός! Και άλλη μία δημοσιογράφος, που έχει σπιτωμένο ένα «Αμερικανάκι» που γράφει κατά παραγγελία! Μιλάμε για κύκλωμα ολόκληρο, που υπονόμευσε την κυβέρνηση! Και όμως, μέλη της συμμορίας αυτής την ώρα τούτη κάνουν παιχνίδι! Αυτά προς το παρόν …

Η νέα μόδα με τα «κελύφη» του Χρηματιστηρίου! Τα κουφάρια της αγοράς πιθανόν να γράψουν ιστορία! Το πρώτο μπαμ έρχεται…

Σας έχουμε γράψει από τη στήλη αυτή, όχι μία, ούτε δύο, ούτε τρεις, αλλά περισσότερες φορές ότι τα χρηματιστηριακά κελύφη έχουν έρθει πάλι στη μόδα και πως πανίσχυρα επιχειρηματικά συμφέροντα μιλάνε την ώρα τούτη με βασικούς μετόχους τουλάχιστον τριών εισηγμένων που έχουν παραμείνει «κουφάρια»!

Οι πληροφορίες μου λένε, πως οι 2 περιπτώσεις έχουν προχωρήσει πολύ και πως σύντομα τα μπαμ θα αρχίσουν να σκάνε ένα – ένα! Λέτε στα κουφάρια να κρύβεται χρηματιστηριακό χρυσάφι; Θα δείξει! Όμως, αλήθεια, έχουμε πέσει ποτέ έξω;

Το grosso colpo του Σταϊκούρα: “Τα κάστανα από τη φωτιά” θα τα βγάλουν οι δικαστές! Και την ίδια ώρα παριστάνει τον Ρομπέν των υπερχρεωμένων νοικοκυριών! Αφού πρώτα εκείνος έφερε την τροπολογία, που μετά απέσυρε!

*** Εδώ και μήνες γράφαμε ότι κυβέρνηση, servicers και τραπεζίτες θα έχουν πρόβλημα με τους πλειστηριασμούς. Η κυβέρνηση, (ήτοι ο κ. Σταϊκούρας), φοβουμενη σαφώς το πολιτικό κόστος, αξιοποίησε τις διαφορετικές αποφάσεις τμημάτων του Αρείου Πάγου, αρνούμενη να φέρει σχετική τροπολογία προς ψήφιση, η οποία θα έλυνε τα χέρια των διαχειριστών και των funds – των επενδυτών δηλαδή που έχουν αγοράσει τις τιτλοποιήσεις κόκκινων δανείων – και το παρέπεμψε στην Ολομέλεια του Αρείου Πάγου.

Ανοίγω παρένθεση: Το ακριβές είναι πως ο Σταικούρας που το παίζει τώρα Ρομπέν των Δασών και των υπερχρεωμένων νοικοκυριών, πρώτα έφερε ο ίδιος την σχετική τροπολογία στη Βουλή και μετά την απέσυρε! Για να ξέρουμε τι λέμε και με ποιους έχουμε να κάνουμε!

*** Τι σημαίνει τώρα για τις τράπεζες και κυρίως για τους servicers η απόφαση Σταϊκούρα για τους πλειστηριασμούς. Ο κίνδυνος κατάπτωσης των εγγυήσεων του «Ηρακλή», είναι ορατός πλέον, αν όχι βέβαιος, αν δεν επιτευχθούν οι στόχοι των business plans, αυξάνοντας φυσικά το δημόσιο χρέος. Σημειώνω ότι η Eurostat έχει ανοίξει ήδη θέμα εγγραφής αυτών των κρατικών εγγυήσεων στο δημόσιο χρέος.

*** Προσέξτε, όμως, τώρα και μία ακόμα ιδιαίτερα σημαντική εξέλιξη, καθώς με την απόφαση αυτή οι δανειολήπτες με κόκκινα δάνεια χωρίζονται σε δύο κατηγορίες! Στους ευνοημένους, γιατί τα δάνεια τους έχουν μεταβιβαστεί σε funds και συνεπώς μπορούν, να παγώσουν τους πλειστηριασμούς των ακινήτων τους και στους μη ευνοημένους ή απλώς άτυχους, γιατί τα δάνειά τους βρίσκονται ακόμα στις τράπεζες και άρα διατρέχουν τον άμεσο κίνδυνο πλειστηριασμού ακινήτων και περιουσιακών τους στοιχείων, με βάση την πολιτική που ακολουθούν συνήθως τα τραπεζικά ιδρύματα.

*** Οι τέσσερις συστημικές τράπεζες έχουν μεταβιβάσει στον «Ηρακλή» δάνεια (τιτλοποιήσεις) ύψους 47,9 δισ. ευρώ, έναντι των οποίων (δηλαδή του senior κομματιού των τιτλοποιήσεων) έχουν λάβει κρατικές εγγυήσεις 18,7 δισ. ευρώ. Το θέμα καλείται πλέον να λύσει η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου, διαδικασία βέβαια που θα κρατήσει μήνες, ακυρώνοντας για το διάστημα αυτό τους πλειστηριασμούς από τους servicers. Μέχρι τότε μπορεί να έχουν γίνει και οι εκλογές, οπότε φαντάζεστε ότι όλη αυτή η διαδικασία έχει έντονη πολιτική σφραγίδα…

Φτάνει το λιβανιστήρι, μας βλέπουν

*** Πόσο… δύσκολο είναι να δώσεις ένα δάνειο εγγυημένο και από το Ταμείο Ανάκαμψης στο μέρος που του αναλογεί και εγγυημένο από τον δανειολήπτη, με ποσό διπλάσιο αυτού που τον δανείζεις; Μαζευτείτε λίγο εκεί στις τράπεζες, με τα δάνεια σε μικρομεσαίους, για τα οποία μάλιστα επαίρεστε και τα διαφημίζεται. Ευθύνη έχουμε και εμείς οι δημοσιογράφοι, που άκριτα πολλές φορές και χωρίς να το κρίνουμε στις πραγματικές του διαστάσεις, αναδημοσιεύουμε με διθυραμβικούς τόνους ένα Δελτίο Τύπου.

*** Δεν είναι δύσκολο να δεις την μεγάλη εικόνα, αυτό δηλαδή που συμβαίνει στην πραγματικότητα με τις χιλιάδες μεσαίου και μικρότερου μεγέθους επιχειρήσεις. Οι οποίες κυριολεκτικά ασφυκτιούν και αναζητούν εναγωνίως ρευστότητα, προκειμένου να αναπνεύσουν και να υλοποιήσουν μικρές συνήθως επενδύσεις, που θα τους επιτρέψουν να σταθούν, να επιβιώσουν και να μην προχωρήσουν σε απολύσεις, αλλά σε προσλήψεις.

ΚΟΥΙΖ 1

Όταν είναι “τρίο”, όλα μέλι-γάλα. Το θέμα είναι όταν μένουν (οι) δύο, αρχίζουν οι… “αγάπες”.

ΚΟΥΙΖ 2

Ποιο μεγάλο έργο, εκτός Αθηνών, ενώ έχει ανάδοχο, ουσιαστικά είναι “νεκρό”, γιατί η φύση έχει τους δικούς της νόμους; Η ευθύνη βέβαια πρωτίστως βαραίνει την Πολιτεία και τους αρμόδιους, κεντρικούς και τοπικούς φορείς της.

ΑΠΟΡΙΑ

Εκεί στην κυβέρνηση, δεν ανησυχεί κανένας για το όργιο των απ΄ ευθείας αναθέσεων, σε κάθε υπουργείο και σε κάθε εποπτευόμενο φορέα; Είναι πλέον εξόφθαλμες πάρα πολλές περιπτώσεις, που εξοργίζουν την κοινωνία. Και πως γίνεται ένα μόνο υπουργείο να έχει 17 (!) εξωθεσμικές επιτροπές, οι οποίες αποφασίζουν (με ποια αρμοδιότητα, άραγε;) ποιος θα πάρει και πόσα από δημόσιο ή κοινοτικό χρήμα; Θα επανέλθω…

Ο πληθωρισμός αγνοεί τα επιτόκια – Απέτυχαν οι κεντρικές τράπεζες

*** Οι κεντρικές τράπεζες επέλεξαν ως, μάλλον μοναδική, συνταγή τιθάσευσης του πληθωρισμού, την αύξηση των επιτοκίων. Αλλά, δυστυχώς, ο πληθωρισμός δεν υπακούει και συνεχίζει την τρελλή και καταστροφική οικονομικά και κοινωνικά ανοδική πορεία του. Όταν μάλιστα ακούγονται απόψεις τύπου “αν ο πληθωρισμός μένει το 8% και πάνω, τότε τα επιτόκια θα πρέπει να πάνε στο 9%”, αντιλαμβάνεστε ότι η λογική πάει περίπατο και οι κοινωνίες εξοβελίζονται σε ακραίες καταστάσεις που έχει χρόνια να γνωρίσει το οικονομικά πιο ευκατάστατο τμήμα του παγκόσμιου πληθυσμού.

*** Οι φωνές πλέον πολλών οικονομολόγων γίνονται ολοένα και δυνατότερες και συνομολογούν στο γεγονός ότι η αύξηση των επιτοκίων είναι αναποτελεσματική. Οι οποίοι συγχρόνως προειδοποιούν ότι οι συνεχείς και επιθετικές αυξήσεις των κεντρικών τραπεζών, βυθίζουν τις οικονομίες στο χείλος μίας καταστραπτικής ύφεσης. Και κατονομάζουν ταυτόχρονα ως βασικούς υπαίτιους της αύξησης των τιμών, την ανεξέλεγκτη αγορά ενέργειας, τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα που προϋπήρχαν και επιτάθηκαν μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία, αλλά και την μη ελεγχόμενη κερδοσκοπία των επιχειρήσεων.

*** Μου έκανε μάλιστα μεγάλη εντύπωση, όχι τόσο ως προς το περιεχόμενό της, αλλά ως προς ποιος το λέει, μία δήλωση της Κλαούντια Σαμ, πρώην οικονομολόγου της Fed παρακαλώ. Η οποία ανέφερε ότι ” η κινητήρια δύναμη του πληθωρισμού δεν είναι ούτε η ζήτηση ούτε η εργασία, η πτώση των τιμών δεν έρχεται ακριβώς για το λόγο αυτό. Δεν φταίνε οι εργαζόμενοι, η Fed κάνει πόλεμο εναντίον τους”!!! Προφανώς, για να καλύψει την αργοπορία της να πάρει έγκαιρα μέτρα και να μην φτάσει στη γνωστή συνταγή της αύξησης των επιτοκίων, που ήδη κοστίζει σε θέσεις εργασίας, ακρίβεια και χτύπημα των μεσαίων και κάτω εισοδηματικών τμημάτων του πληθυσμού.

*** Αλλά, μην πάμε απέναντι, έχουμε τη δική μας κεντρική τράπεζα, την ΕΚΤ, η οποία ετοιμάζεται για μία ακόμα αύξηση επιτοκίων, αγνοώντας ότι συμβαίνει στην ευρωπαϊκή κοινωνία, όπου ο κοσμος αδυνατεί, όχι μόνο να πληρώσει τους υπέρογκους λογαριασμούς ενέργειας, αλλά όλο και περισσότεροι καταφεύγουν στα κοινωνικά παντοπωλεία και στις κονσέρβες. Και αγνοεί ακόμα και τις επίσημες εκθέσεις έγκυρων ξένων οίκων που προειδοποιούν για κύμα ύφεσης, που θα σαρώσει ευρύτατα κοινωνικά στρώματα.

ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ – ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή: Έφτασε η ώρα;

*** Αγορές ιδίων μετοχών αποφάσισε η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, μέχρι ποσοστό 10% και όρια αγορών από 0,3 – 30 ευρώ! Δεν είναι τόσο η απόσταση των κατώτατων και ανώτατων ορίων, όσο ότι το γεγονός δεν μπορεί να μην έχει σχέση με τις εξελίξεις στην ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή. Όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν στο ότι η First Sentier ολοκλήρωσε τον έλεγχο και τώρα μένει το σπουδαιότερο: η οριστική συμφωνία στην αποτίμηση και φυσικά στο προτεινόμενo τίμημα…

*** Αυτά και για σήμερα κυρίες μου και κύριοι. Τελευταίο και ωραίο φθινοπωρινό τριήμερο έρχεται, απολαύστε το, έστω και με μία ημερήσια εκδρομούλα, γιατί μετά έρχονται τα πολύ δύσκολα. Την καλημέρα μου!