Όπως είχαν προβλέψει με ακρίβεια οι έμπειροι τεχνικοί της ΔΕΗ και γράψαμε χθες, δεν αποκαταστάθηκαν τελικά όλες οι βλάβες στην Αττική την Τρίτη το βράδυ, κάτι που είχε ακουστεί τόσο από ανώτατες πηγές του ΥΠΕΝ αλλά και από τη διοίκηση του ΔΕΔΔΗΕ.

Μέχρι το πρωί της Τετάρτης, σύμφωνα με πληροφορίες από τεχνικούς της ΔΕΗ (που συνομιλούν διαρκώς και συνεργάζονται με τους συναδέλφους τους από το ΔΕΔΔΗΕ, άλλωστε θυγατρική τους είναι ο Διαχειριστής) υπήρχαν πάνω από 5500 νοικοκυριά στην Ανατολική Αττική χωρίς ρεύμα. Τα νοικοκυριά αυτά θα συμπληρώσουν το μεσημέρι 48 ώρες χωρίς ρεύμα, αν δεν αποκατασταθούν οι ζημιές. Μιλάμε για πυκνοκατοικημένες περιοχές σε Παλλήνη, Γέρακα, Σπάτα, Λούτσα, Μαραθώνα, Παιανία, Κορωπί, Μαρκόπουλο, Κερατέα και Λαύριο.

Τα συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ πάντως εξακολουθούν να δουλεύουν ασταμάτητα, σε 4 βασικές και 16 δευτερεύουσες γραμμές κυρίως στην Ανατολική Αττική, ενώ σταδιακά αποκαθιστούν τις λεγόμενες «μεμονωμένες βλάβες» σε πολλούς Δήμους εντός και εκτός λεκανοπεδίου.

«Από το μεσημέρι της Δευτέρας οπότε και άρχισαν οι βλάβες και οι διακοπές ηλεκτροδότησης, έμειναν χωρίς ρεύμα για λίγο ή πολύ ή και πάρα πολύ, πάνω από 350.000 νοικοκυριά κοντά στις 400.000, μη δίνεις βάση σε χαμηλότερα νούμερα» μας λέει στέλεχος της ΔΕΗ που γνωρίζει πολύ καλά τα τεκταινόμενα.

Οι τεχνικοί του ΔΕΔΔΗΕ από την πλευρά τους που ήταν στην πρώτη γραμμή της μάχης και σε ετοιμότητα από την Κυριακή κάνουν σύγκριση με τα περσινά και τη «Μήδεια»: «Δυστυχώς κάθε πέρσι και καλύτερα. Φέτος, σε αντίθεση με πέρυσι, Περιφέρεια και Δήμοι είχαν τραγική αστοχία στην αποστολή τους, δηλαδή στο γρήγορο καθαρισμό των δρόμων, ώστε να φθάνουμε εμείς στη βλάβη έγκαιρα. Δεν μπορούσαν να μας εξασφαλίσουν ανοιχτούς δρόμους, ούτε 10 χιλιόμετρα από την Ομόνοια. Συνομιλούσαμε διαρκώς με την Πολιτική Προστασία ώστε να ανοίξουν τους δρόμους για τα συνεργεία, σημείο προς σημείο. Φυσικά η χιονοθύελλα ήταν πολύ πιο σφοδρή από πέρυσι, αλλά εξαιρετικά προβληματική ήταν και η συμπεριφορά της Περιφέρειας και των περισσότερων Δήμων της Αττικής, που καθυστέρησαν με τη συμπεριφορά τους την αποκατάσταση των βλαβών».

Ο άνθρωπος της ΔΕΗ από την πλευρά του παρατηρεί: «εξακολουθούμε να αντιμετωπίζουμε τη σφοδρή κακοκαιρία με εφόδια της προηγούμενης 20ετίας. Ο χρόνος ανάμεσα στην αποκατάσταση μιας ζημιάς στη Μέση Τάση (ΜΤ) με την ηλεκτροδότηση των νοικοκυριών της Χαμηλής Τάσης που βρίσκονται πάνω στη γραμμή της ΜΤ, παραμένει απαράδεκτα μεγάλος! Τα συνεργεία πρέπει να πάνε από γειτονιά σε γειτονιά, από σπίτι σε σπίτι για να βρουν άκρη, εφόσον φυσικά βρουν ανοιχτούς δρόμους. Φέτος, από ανικανότητα Περιφέρειας και Δημάρχων, οι δρόμοι άργησαν πολύ να ανοίξουν».

ΔΕΔΔΗΕ: Διαγωνισμός 1 δις για 7.5 εκατ. «έξυπνους» μετρητές

Έξυπνοι μετρητές; Καλό 2026

«Οταν ένας νοικοκύρης μας ειδοποιεί για βλάβη εδώ στο ΔΕΔΔΗΕ, εμείς δεν ξέρουμε που ακριβώς είναι ο καταναλωτής. Αρα εντοπίζουμε ποιές Γραμμές Μέσης Τάσης είναι εκτός, όχι ποια νοικοκυριά στην Χαμηλή Τάση δεν έχουν ρεύμα, όπως θα έπρεπε. Ετσι μιλάμε για ζημιές στην Μέση Τάση, αλλά και όταν τελειώσει η κακοκαιρία, ρωτάμε τους καταναλωτές σε ποια σημεία στην Χαμηλή δεν έχουν ακόμη πάρει ρεύμα!» μας εξηγεί τεχνικό στέλεχος του ΔΕΔΔΗΕ.

Άνθρωποι από ΔΕΗ και ΔΕΔΔΗΕ μας λένε πως «η λύση είναι ξεκάθαρα οι λεγόμενοι έξυπνοι μετρητές στα σπίτια, αλλά η εργολαβία που είναι πολύ μεγάλη, καθυστερεί πολύ διότι πολύ απλά οι διαπλεκόμενοι που ενδιαφέρονται, έχουν …διαπλακεί μεταξύ τους και έχουμε προσωρινό αδιέξοδο!»

Αν υπήρχαν οι έξυπνοι μετρητές, ακριβώς της στιγμή διακοπής ηλεκτροδότησης θα είχε σταλεί σήμα στα κεντρικά του διαχειριστή. Εκεί θα δούλευε το NOC (network operating center) που θα έδινε εντολή από μακριά, χωρίς επιτόπου συνεργεία, χωρίς επικίνδυνες αναρριχήσεις σε πυλώνες για να διαπιστώσουν και μόνο αν υπάρχει βλάβη.

Ετσι ο ΔΕΔΔΗΕ θα έχει έτοιμη πανοραμική εικόνα των χιλιάδων διακοπών, με ψηφιακό χάρτη με τις βλάβες.

Με την ψηφιακή εικόνα των γραμμών που έχουν τεθεί εκτός λειτουργίας θα έστελνε το προσωπικό του στο σωστό χρόνο στα σωστά σημεία, χωρίς καθυστέρηση, εφόσον φυσικά καθάριζαν την πρόσβαση οι Δήμοι.

Το σύστημα αυτό λειτουργεί παντού, Γερμανία, Γαλλία, Ισπανία, Ιταλία Ρουμανία.

Στην ερώτηση του ενός εκατομμυρίου για το πότε θα έχουμε έξυπνους μετρητές η απάντηση ήταν αυτολεξεί:

«Δυστυχώς θέλουμε 4-5 χρόνια από σήμερα, ώστε να λειτουργήσει το σύστημα αυτό και στη χώρα μας. Ευτυχισμένο το 2026!».