Μετά από μια δαπανηρή και πολυετή νομική διαδικασία η οικογένεια του Prince και όσοι εμπλέκονται ως κληρονόμοι της περιουσίας του τραγουδιστή που πέθανε στις 21 Απριλίου 2016 σε ηλικία 57 ετών από υπερβολική δόση φαιντανύλης στο σπίτι του στο Paisley Park έξω από τη Μινεάπολη, χωρίς να αφήσει διαθήκη διευθέτησαν τη διανομή της περιουσίας του τραγουδιστή ύψους 156 εκατ. δολαρίων.

Χωρίς σύζυγο ή παιδιά εν ζωή, η περιουσία του Prince πέρασε στα έξι ετεροθαλή αδέλφια του, τα οποία δεν μπορούσαν να συμφωνήσουν σε ένα σχέδιο διανομής και κατέληγαν συχνά στα δικαστήρια.

Τρεις από τους κληρονόμους πούλησαν τις μετοχές τους σε μια εταιρεία με την ονομασία Primary Wave, η οποία εξαγόρασε τα δικαιώματά τους στον εκτεταμένο κατάλογο τραγουδιών του Prince τον περασμένο Αύγουστο. Τρεις άλλοι διατήρησαν τις μετοχές τους και προσέλαβαν τους επί σειρά ετών συμβούλους του Prince L Londell McMillan και Charles Spicer για να τις διαχειριστούν.

Τον Ιανουάριο, οι κληρονόμοι συμφώνησαν σε μια αποτίμηση της περιουσίας ύψους 156 εκατομμυρίων δολαρίων σε συνεργασία με την Υπηρεσία Εσωτερικών Προσόδων και την Comerica Bank, διαχειριστή της περιουσίας.

Prince: Οι δικαστικές διαμάχες για την περιουσία

Τη Δευτέρα, ένας δικαστής της Μινεσότα υπέγραψε τη συμφωνία, η οποία μοιράζει 6 εκατομμύρια δολάρια σε μετρητά συν πολλαπλάσια ποσά σε μουσικά δικαιώματα και άλλα άυλα αγαθά μεταξύ των τριών εναπομεινάντων κληρονόμων, των οικογενειών τους, των συμβούλων τους και της Primary Wave.

Σε δήλωση που περιήλθε στην κατοχή του Billboard, εκπρόσωπος της Primary Wave δήλωσε ότι η εταιρεία είναι “εξαιρετικά ικανοποιημένη που η διαδικασία για το κλείσιμο της περιουσίας του Prince έχει πλέον ολοκληρωθεί”.

“Ο Prince ήταν ένας εμβληματικός σούπερ σταρ και αυτή η μεταφορά από τη δικαιοδοσία του δικαστηρίου θέτει στη θέση του επαγγελματική, εξειδικευμένη διαχείριση”, δήλωσε η Primary Wave. “Όταν ανακοινώσαμε την απόκτηση των πρόσθετων δικαιωμάτων στην κληρονομιά πέρυσι, ανεβάζοντας το ποσοστό ιδιοκτησίας μας στο 50%, (με τις μετοχές των τριών αδερφών του που αποσύρθηκαν) στόχος μας ήταν να προστατεύσουμε και να αναπτύξουμε την απαράμιλλη κληρονομιά του Prince. Με τη διανομή των περιουσιακών στοιχείων της κληρονομιάς, προσβλέπουμε σε μια ισχυρή και παραγωγική συνεργασία”.

Στη δική τους δήλωση, ο McMillan ανέφερε ότι ο ίδιος και οι συνεργάτες του ήταν “ανακουφισμένοι και ενθουσιασμένοι που επιτέλους τελειώσαμε με το δικαστικό σύστημα της κληρονομιάς και τους τραπεζίτες που δεν γνωρίζουν τη μουσική βιομηχανία και δεν γνώριζαν τον Prince” και προσδοκούσαν να “εφαρμόσουν τα πράγματα με τον τρόπο που το έκανε ο Prince”.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της νομικής διαδικασίας, το ίδρυμα του Prince δημιούργησε αρκετές μεταθανάτιες ή αρχειακές κυκλοφορίες τραγουδιών του με διαφορετικούς συνεργάτες δισκογραφικών εταιριών, όπως το Welcome 2 America και τις επανεκδόσεις των Purple Rain, 1999 και Sign o’ the Times.

Ο Prince πούλησε πάνω από 120 εκατομμύρια άλμπουμ παγκοσμίως, και κατατάσσεται μεταξύ των καλλιτεχνών με τις μεγαλύτερες πωλήσεις όλων των εποχών. Τα βραβεία του περιλαμβάνουν το βραβείο Grammy President’s Merit Award, τα American Music Awards for Achievement and of Merit, το Billboard Icon Award, ένα βραβείο Όσκαρ και μια Χρυσή Σφαίρα. Μπήκε στο Rock and Roll Hall of Fame το 2004, στο UK Music Hall of Fame το 2006, στο Rhythm and Blues Music Hall of Fame το 2016 και δύοφορές στο Black Music & Entertainment Walk of Fame το 2022.