Σε στασιμότητα βρίσκεται η εξαγορά της ποδοσφαιρικής ομάδας της Premier League Έβερτον στην 777 Partners την εταιρεία συμμετοχών με έδρα το Μαϊάμι, όπως αναφέρει σε σημερινό δημοσίευμα στην ιστοσελίδα της, η αμερικανική εφημερίδα The New York Times. Ο λόγος είναι ότι η δεύτερη δεν έχει ανταποκριθεί στο αίτημα ρυθμιστικής αρχής της Βρετανίας για να της παράσχει τις οικονομικές της καταστάσεις ελεγμένες, προκειμένου να δώσει την έγκρισή της για τη συμφωνία.

Στη διάρκεια του Οκτωβρίου, η Αρχή Χρηματοοικονομικής Συμπεριφοράς της Βρετανίας παρέδωσε το αίτημά της στην 777 Partners, σύμφωνα με αρκετές πηγές με άμεση γνώση της διαδικασίας έγκρισης που επικαλείται το δημοσίευμα και οι οποίες μίλησαν υπό τον όρο της ανωνυμίας επειδή δεν έχουν την εξουσιοδότηση να συζητήσουν δημοσίως το εν λόγω θέμα. Εάν η εταιρεία δεν παράσχει τα ζητούμενα οικονομικά στοιχεία ή μια αποδεκτή εξήγηση, η προτεινόμενη εξαγορά της Έβερτον -μια συμφωνία που περιλαμβάνει εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια σε ανάληψη χρέους και μια πολυπόθητη θέση στο πλουσιότερο ποδοσφαιρικό πρωτάθλημα του κόσμου- θα μπορούσε να καταρρεύσει.

Τα έγγραφα που λείπουν αποτελούν την πιο σημαντική επιπλοκή μέχρι σήμερα στην προσπάθεια της 777 Partners να προσθέσει την Έβερτον στο χαρτοφυλάκιό τους με μεγάλους αθλητικούς συλλόγους με οικονομικά προβλήματα, τους οποίους έχει αποκτήσει τα τελευταία δύο χρόνια.

Μια αποτυχία να κλείσει η συμφωνία θα μπορούσε να έχει σοβαρές συνέπειες για την οικονομική βιωσιμότητα της Έβερτον, εκ των ιδρυτικών μελών της κορυφαίας ποδοσφαιρικής λίγκας της Αγγλίας της Premier League, η οποία επιβαρύνεται με το συνεχές κόστος ενός μισοχτισμένου νέου σταδίου, με χρέος άνω των 500 εκατομμυρίων δολαρίων, ενώ οι ετήσιες ζημίες της ανέρχονται σε σχεδόν 100 εκατ. δολάρια. Τα οικονομικά της Έβερτον είναι σε τόσο άσχημη κατάσταση, με αποτέλεσμα ο σύλλογος να χρειάζεται κάθε μήνα επιπλέον εκατ. δολάρια, με πιο πρόσφατο ένα δάνειο πολλών εκατομμυρίων δολαρίων από την 777 Partners, για να συνεχίσει να λειτουργεί.

«Από σεβασμό, η 777 Partners δεν θα σχολιάσει την εν εξελίξει διαδικασία έγκρισης από τις ρυθμιστικές αρχές για την προτεινόμενη εξαγορά της Everton F.C.», ανέφερε η εταιρεία σε ανακοίνωσή της.

Την περασμένη Δευτέρα, ο σημερινός ιδιοκτήτης της Έβερτον, Φαρχάντ Μοσίρι, θέλησε να μετριάσει τις ανησυχίες για οποιαδήποτε καθυστέρηση ή για την καταλληλότητα της 777 Partners να εξαγοράσει την Έβερτον. «Είναι άκρως επαγγελματίες, κάνουν ακριβώς ότι λένε και προσβλέπω στην επίτευξη όλων των κανονιστικών εγκρίσεων και στην ολοκλήρωση της διαδικασίας στο χρονοδιάγραμμα που έχουμε θέσει», δήλωσε στο Sky Sports News.

Όταν ανακοίνωσε τον Σεπτέμβριο ότι είχε καταλήξει σε συμφωνία για το πλειοψηφικό πακέτο της Έβερτον, η 777 Partners δήλωσε ότι ήλπιζε να ολοκληρώσει την εξαγορά της μέχρι το τέλος του έτους. Επί του παρόντος, το χρονοδιάγραμμα αυτό μοιάζει δύσκολο να τηρηθεί. 

Προβληματισμένες οι ρυθμιστικές αρχές

Για να εγκριθεί η πώληση, η 777 Partners πρέπει να πείσει όχι μόνο την Αρχή Χρηματοοικονομικής Συμπεριφοράς, αλλά και την Premier League και την Αγγλική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία ότι θα είναι «κατάλληλη και συνετή» διαχειρίστρια του συλλόγου.

Ωστόσο, σύμφωνα με πολλά άτομα που γνωρίζουν τη διαδικασία και μια επισκόπηση των εγγράφων που σχετίζονται με αυτήν, οι εν λόγω φορείς δεν είναι ικανοποιημένοι με τις οικονομικές καταστάσεις που έχουν στην κατοχή τους. Συγκεκριμένα, εκφράζουν σκεπτικισμό για την αποτυχία της 777 Partners να παράσχει ενημερωμένα ελεγμένα οικονομικά στοιχεία για μια εταιρεία χαρτοφυλακίου, στις θυγατρικές της οποίας περιλαμβάνονται όχι μόνο γνωστές ποδοσφαιρικές ομάδες στο Βέλγιο, τη Βραζιλία, τη Γερμανία και τη Γαλλία, αλλά και επενδύσεις σε δομημένα χρηματοοικονομικά προϊόντα, ασφάλειες, μέσα ενημέρωσης και χρηματοδοτική μίσθωση αεροσκαφών.

Τα ελεγμένα αρχεία δεν είναι το μόνο εμπόδιο για την έγκριση της πώλησης της Έβερτον. Οι αρχές ζητούν επίσης από την εταιρεία, που διοικείται από τους ιδιοκτήτες της, Τζος Γουόντερ και Στιβ Πάσκο, να παράσχει λεπτομέρειες σχετικά με την πηγή των κεφαλαίων που βρίσκονται πίσω από την εξαγορά.

Οι ερωτήσεις αντικατοπτρίζουν τις ανησυχίες που εξέφρασαν πέρυσι οι βελγικές ποδοσφαιρικές αρχές, καθώς εξέταζαν αν θα χορηγηθεί άδεια σε μια άλλη ομάδα της εταιρείας, τη Σταντάρ Λιέγης. Σε εκείνες τις συζητήσεις, η 777 Partners είπε στην επιτροπή αδειοδότησης της βελγικής ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας ότι δεν μπορούσε να παράσχει τους πιο πρόσφατους ελεγμένους λογαριασμούς της εταιρείας -μια απαίτηση ρουτίνας για κάθε αξιολόγηση της καταλληλότητας και της σταθερότητας των επιχειρήσεων που χρηματοδοτούν ομάδες στο κορυφαίο πρωτάθλημα της χώρας.

Τελικά, η προοπτική της αποβολής μιας από τις μεγαλύτερες ομάδες του βελγικού ποδοσφαίρου από το πρωτάθλημα κρίθηκε απαράδεκτη από την επιτροπή και βρέθηκε συμβιβασμός. Τώρα, η 777 Partners βρίσκεται στην ίδια θέση και ο χρόνος κυλάει και πάλι.

«Σύννεφα» στις οικονομικές υποχρεώσεις

Ενώ η 777 Partners επικεντρώνεται στην ολοκλήρωση της αγοράς της Έβερτον, νυν και πρώην εργαζόμενοι έχουν αμφισβητήσει τη βιωσιμότητά της. Η εταιρεία, η οποία έχει επεκταθεί με ταχείς ρυθμούς από την ίδρυσή της το 2015, συνεχίζει να καθυστερεί τις συνήθεις πληρωμές σε επιχειρήσεις, προμηθευτές και συνεργάτες, συμπεριλαμβανομένων των ενδιάμεσων που ενήργησαν σε ορισμένες ποδοσφαιρικές συμφωνίες, δήλωσαν τέσσερα άτομα που γνωρίζουν τις δραστηριότητες της 777.

Ένα άτομο δήλωσε ότι η εταιρεία, για την οποία ο Γουόντερ ισχυρίστηκε πρόσφατα ότι έχει 3.000 υπαλλήλους, έχει καθυστερήσει τη μισθοδοσία σε τουλάχιστον δύο περιπτώσεις. Νυν και πρώην εργαζόμενοι ανέφεραν επίσης τα μπόνους, ένα σημαντικό ποσό στις αποδοχές ορισμένων στελεχών, δεν έχουν καταβληθεί.

Χθες Τρίτη, η 777 Partners δήλωσε ότι «όλα τα συμβατικά εγγυημένα μπόνους έχουν καταβληθεί». Εντούτοις παραδέχθηκε ένα διαφορετικό περιστατικό φέτος, όταν δεν πλήρωσε το λογαριασμό του ηλεκτρικού ρεύματος για την έδρα της, μια παράλειψη που ένας εκπρόσωπος απέδωσε σε λανθασμένη επικοινωνία. 

Ο παράγοντας A-Cap

Εάν η 777 Partners παράσχει μια πληρέστερη εικόνα των οικονομικών της καταστάσεων στις βρετανικές ρυθμιστικές αρχές, πιθανότατα θα διαπιστώσουν ότι οι περισσότερες από τις ποδοσφαιρικές περιπέτειες της 777 έχουν χρηματοδοτηθεί από μία μόνο εταιρεία, την A-Cap. Ως μακροχρόνιος δανειστής της 777 Partners, η A-Cap έχει τη μεγαλύτερη έκθεση σε πολλές από τις δραστηριότητες της 777, συμπεριλαμβανομένων των ποδοσφαιρικών επενδύσεων.

Για παράδειγμα, μια μονάδα της A-Cap χρηματοδότησε το μεγαλύτερο μέρος ενός δανείου ύψους τουλάχιστον 25 εκατομμυρίων δολαρίων στην Έβερτον μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας για την αγορά της ομάδας, σύμφωνα με δύο πηγές που γνωρίζουν το θέμα. Στην 777 Partners, η εξάρτηση από τα κεφάλαια της A-Cap -δάνεια συνολικού ύψους πλέον του 1 δισ. δολαρίων- έχει γίνει τόσο μεγάλη ώστε η 777 Partners υποχρεούται να ενημερώνει τακτικά τα στελέχη της A-Cap για τα συνεχιζόμενα επιχειρηματικά σχέδια, σύμφωνα με άτομα με άμεση γνώση της κατάστασης.

Η σχέση μεταξύ των εταιρειών είναι τόσο στενή που πέρυσι η 777 Partners παρείχε στην A-Cap δάνειο ύψους 9 εκατ. δολαρίων για την απόκτηση ενός παραθαλάσσιου διαμερίσματος σε μια από τις πλουσιότερες γειτονιές του Μαϊάμι. Αξιωματούχοι της 777 Partners αρνήθηκαν να σχολιάσουν τη συμφωνία, ενώ η A-Cap δεν απάντησε σε ηλεκτρονικό μήνυμα που ζητούσε λεπτομέρειες σχετικά με τη σχέση της με την 777 Partners.

Τα ερωτήματα σχετικά με τα οικονομικά της 777 Partners και τις ποδοσφαιρικές φιλοδοξίες της δεν φάνηκε να επηρεάζουν τον επικεφαλής της τον Τζος Γουόντερ. Πρόσφατα εξελέγη στο διοικητικό συμβούλιο της European Club Association, μιας σημαντικής ένωσης με τις κορυφαίες ομάδες του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου.

Αυτή η θέση στο διοικητικό συμβούλιο προβλήθηκε σε ενημερωτικό δελτίο της 777 Partners για να αντλήσει ακόμη περισσότερα κεφάλαια για την ποδοσφαιρικές της δραστηριότητες. Ο όμιλος ελπίζει να συγκεντρώσει περίπου 250 εκατ. δολάρια μέχρι το τέλος του έτους για να βοηθήσει στη χρηματοδότηση της αγοράς της Έβερτον, η οποία, χωρίς νέο ιδιοκτήτη ή νέα κεφάλαια, κινδυνεύει με πτώχευση.

Διαβάστε ακόμη: