Σε μια πολύ σημαδιακή ημερομηνία έχει «αποφασίσει» η Ρωσία να λήξει τον πόλεμο με την Ουκρανία, όπως αναφέρει η ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας Pravda.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η απόφαση έχει ληφθεί και η καταληκτική ημερομηνία του πολέμου είναι η 9η Μαΐου, η «Ημέρα Νίκης» δηλαδή, που γιορτάζεται στη Ρωσία με μεγάλη στρατιωτική παρέλαση.

Πρόκειται για την ημερομηνία κατά την οποία έληξε ο Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος στη χώρα, με τη νίκη της Σοβιετικής Ένωσης κατά των δυνάμεων του Άξονα.

Όπως αναφέρεται, την πληροφορία αυτή φέρεται να έχει διαρρεύσει η ουκρανική πλευρά μέσω του Γενικού Επιτελείο Ενόπλων Δυνάμεων, αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, υπάρχει μια προπαγανδιστική καμπάνια προς το προσωπικό των ρωσικών δυνάμεων, ώστε ο πόλεμος να έχει ολοκληρωθεί πριν την 9η Μαΐου».

Έτσι, μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένεται, σύμφωνα με την ουκρανική πλευρά, να υπάρξει εντατικοποίηση των επιθέσεων ώστε να πανηγυριστεί η ρωσική νίκη στη μεγάλη παρέλαση στην Κόκκινη Πλατεία.

Γιατί έχουν «κολλήσει» οι Ρώσοι 

Σημειώνεται πως το ουκρανικό γενικό επιτελείο αναφέρει σε σημερινή του ενημέρωση ότι ορισμένες ρωσικές στρατιωτικές μονάδες έχουν αρχίσει να αποσύρονται από τις περιοχές στις οποίες είχαν αναπτυχθεί αφού υπέστησαν βαριές απώλειες.

Ορισμένες ρωσικές μονάδες αποσύρθηκαν στη Ρωσία καθώς έχασαν τους μισούς τους άνδρες, κατά την ίδια πηγή.

Καθώς η ρωσική εισβολή μπήκε στον δεύτερό της μήνα, η κατάσταση στα μέτωπα είναι «πρακτικά παγωμένη», σύμφωνα με τον Ολεξίι Αρεστόβιτς, σύμβουλο του Ουκρανού προέδρου.

Πιο συγκεκριμένα, η Ουκρανία υποστηρίζει ότι ανακατέλαβε μερικές κωμοπόλεις και αμυντικές θέσεις μέχρι και 35 χιλιόμετρα, ανατολικά του Κιέβου.

Αρκετοί αναλυτές σημειώνουν ότι οι Ρώσοι έχουν «κολλήσει» σε ορισμένα σημεία. Με βάση την ανάλυση του France 24 για τον ένα μήνα του πολέμου, τρεις είναι οι βασικοί λόγοι που τα ρωσικά στρατεύματα έχουν «κολλήσει» παρά τον βομβαρδισμό και την πολιορκία των πόλεων – κλειδιά της Ουκρανίας.

Ο Φιλίπ Τουρλέ, αναλυτής του France 24, σημείωσε, ότι: «Ο Πούτιν νόμιζε ότι θα εισέβαλε στην Ουκρανία και οι Ουκρανοί θα υποχωρούσαν. Αλλά δεν πήρε έτσι».

Στη συνέχεια τόνισε: «Μετά από το 2014, οι Ουκρανοί ήταν πολύ πιο ενήμεροι για τις ρωσικές διαθέσεις. Αυτό ήταν κάτι που ο Πούτιν δεν πήρε υπόψιν του όταν διέταξε την εισβολή», τόνισε ο Γάλλος αναλυτής.

Ο άλλος λόγος είναι ότι «η Ρωσία έχει αποτύχει μέχρι τώρα να καταλάβει τις κομβικές πόλεις της Ουκρανίας», πρόσθεσε.

«Ακόμα και το Χάρκοβο, το οποίο βρίσκεται στα σύνορα με τη Ρωσία, δεν είναι ακόμη εντελώς στα χέρια των Ρώσων. Η μόνη πόλη (σ.σ. υπό ρωσικό έλεγχο) είναι η Χερσώνα. Το Κίεβο δεν έχει πέσει. Υπάρχουν αδιάκοπες μάχες και βομβαρδισμοί στη Μαριούπολη, αλλά ένα μεγάλο μέρος της πόλης είναι ακόμη στα χέρια των Ουκρανών», επισήμανε ο Τουρλέ.