«Ορισμένες ρωσικές στρατιωτικές μονάδες έχουν αρχίσει να αποσύρονται από τις περιοχές στις οποίες είχαν αναπτυχθεί αφού υπέστησαν βαριές απώλειες», ανέφερε το ουκρανικό γενικό επιτελείο σε ενημέρωσή του για την κατάσταση στα πεδία των μαχών νωρίς σήμερα, την ώρα που έχει συμπληρωθεί ήδη ένας μήνας από όταν ξεκίνησε ο πόλεμος στην Ουκρανία.

«Ορισμένες ρωσικές μονάδες αποσύρθηκαν στη Ρωσία καθώς έχασαν τους μισούς τους άνδρες», κατά την ίδια πηγή.

Η κατάσταση στα μέτωπα είναι «πρακτικά παγωμένη», σύμφωνα με τον Ολεξίι Αρεστόβιτς, σύμβουλος του ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Ρωσικές μονάδες συνεχίζουν τον αποκλεισμό στις πόλεις Χάρκοβο και Σούμι, σύμφωνα με το γενικό επιτελείο, ενώ ετοιμάζονται για νέα επίθεση στην Ιζιούμ.

Οι Ρώσοι συνεχίζουν να ελέγχουν εν μέρει χερσαία οδό από την περιοχή Ροστόφ ως την προσαρτημένη χερσόνησο της Κριμαίας, πρόσθεσε.

Οι ουκρανικές δυνάμεις επιτέθηκαν στην περιφέρεια Ντνιπροπετρόφσκ τη νύχτα. Τα ρωσικά στρατεύματα προχώρησαν σε δύο πυραυλικές επιθέσεις εναντίον ουκρανικής μονάδας στα προάστια του Ντνίπρο, ανέφερε τοπικός αξιωματούχος μέσω Facebook.

Οι πληροφορίες αυτές είναι αδύνατον να επιβεβαιωθούν με ανεξάρτητο τρόπο.

Πόλεμος στην Ουκρανία: «Βαριές» απώλειες για τους Ρώσους – Στους 15.800 οι Ρώσοι στρατιώτες που έχουν σκοτωθεί στην ουκρανική μάχη, λέει το Κίεβο

Κι ενώ ο πόλεμος στην Ουκρανία μαίνεται για 29η ημέρα, οι Ουκρανοί επιδεικνύουν σθεναρή αντίσταση, έχοντας καταφέρει ισχυρά πλήγματα στις στρατιωτικές δυνάμεις του Κρεμλίνου.

Μέχρι στιγμής, σύμφωνα με στοιχεία του ουκρανικού υπουργείου Εξωτερικών, οι νεκροί Ρώσοι στρατιώτες φτάνουν τους 15.800, τα αεροσκάφη που έχουν καταστραφεί φτάνουν τα 108, τα ελικόπτερα τα 124, τα τεθωρακισμένα τα 530, 72 ντεπόζιτα, 50 επιχειρησιακά μη επανδρωμένα αεροσκάφη, 16 ρωσικά θερμικά, 1.597 τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού, 280 πυροβολικά συστήματα, 82 πυραυλικά σσυτήματα Μ270, 1.033 οχήματα, τέσσερα πλοία, 47 αντιαεροπορικά πολεμικά συστήματα.

Νέο βίντεο από το χτύπημα των Ουκρανών στο ρωσικό αποβατικό πλοίο

Στο μεταξύ, ένα χτύπημα με ιδιαίτερη συμβολική αλλά και ουσιαστική αξία πέτυχαν οι Ουκρανοί κατά των Ρώσων την Πέμπτη. Το Ναυτικό των Ουκρανών κατάφερε να καταστρέψει ένα ρωσικό αποβατικό πλοίο το οποίο ήταν αγκυροβολημένο στο λιμάνι της πόλης Μπερντιάνσκ, κοντά στη Μαριούπολη, στην Αζοφική θάλασσα.

Το αποβατικό Orsk ανήκει στη δύναμη του στόλου της Μαύρης Θάλασσας και είχε καταπλεύσει στο συγκεκριμένο λιμάνι στις 21 Μαρτίου. Ήταν το πρώτο ρωσικό πλοίο που έφτασε στην Μπερντιάνσκ και μάλιστα το τηλεοπτικό δίκτυο Zvezda του ρωσικού υπουργείου Άμυνας είχε σχολιάσει τον κατάπλου του λέγοντας πως «η άφιξη αυτού του μεγάλου αποβατικού πλοίου στο λιμάνι του Μπερντιάνσκ είναι ένα σημαντικό γεγονός».

Οι Ουκρανοί δήλωσαν πως το πλοίο που κατέστρεψαν, μπορούσε να μεταφέρει 20 άρματα μάχης, 45 τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού και 400 στρατιώτες.

Πόλεμος στην Ουκρανία – ΝΑΤΟ: Πάνω από 40.000 στρατιώτες έχει χάσει ο Πούτιν

Το ΝΑΤΟ εκτιμά ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν έως τώρα έχει χάσει πάνω από 40.000 στρατιώτες, που σκοτώθηκαν, τραυματίστηκαν ή αιχμαλωτίστηκαν, αριθμός μεγαλύτερος του ¼ της συνολικής δύναμης που απέστειλε πριν δόση εντολή για την επέμβαση στην Ουκρανία.

Παρατηρητές και ειδικοί διαμηνύουν ότι οι απώλειες της ρωσικής πλευράς κινδυνεύουν να καταστήσουν αναποτελεσματικά ολόκληρα τμήματα του ρωσικού στρατού και αυτό σημαίνει ότι οι Ρώσοι θα δυσκολευτούν στο πεδίο της μάχης γιατί τα στρατεύματά τους θα είναι ευάλωτα απέναντι στις ουκρανικές δυνάμεις.

Οι ρωσικές επιθέσεις έχουν σταματήσει σχεδόν σε όλα τα μέτωπα εδώ και ημέρες, με το Πεντάγωνο να λέει νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ότι οι στρατηγοί της Ουκρανίας – οι οποίοι είναι έμπειροι στην άμυνα – αλλάζουν τακτική και προχωρούν στην επίθεση καθώς είναι «σε θέση και πρόθυμοι να πάρουν πίσω εδάφη» που έχουν καταληφθεί από τη Ρωσία.

Πόλεμος στην Ουκρανία: Πύραυλοι έπληξαν στρατιωτική μονάδα στο Ντνίπρο

Τα σωστικά συνεργεία αναζητούν σήμερα επιζώντες αφότου δύο πύραυλοι έπληξαν μονάδα του ουκρανικού στρατού στα περίχωρα της Ντνίπρο, της τρίτης μεγαλύτερης πόλης της Ουκρανίας, αναφέρει σε μήνυμά του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο περιφερειακός κυβερνήτης Βαλεντίν Ρεζνιτσένκο.

Ο Ουκρανός αξιωματούχος σημειώνει ότι από το πλήγμα προκλήθηκε «σοβαρή καταστροφή».

Εικόνες ολικής καταστροφής από το Χάρκοβο

Ανελέητα βομβαρδίζεται το Χάρκοβο, η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ουκρανίας.

Τα παράθυρα και οι βιτρίνες καταστημάτων, στο κέντρο της πόλης, ανατινάχτηκαν από βομβαρδισμούς πυροβολικού, άλλα κτίρια κατεδαφίστηκαν εξ ολοκλήρου από αεροπορικές επιδρομές ή χτυπήματα πυραύλων κρουζ. Ανάμεσά τους και το κτήριο-σύμβολο του πανεπιστημίου.

Πόλεμος στην Ουκρανία: Εικόνες καταστροφής από το Χάρκοβο - Αποσύρονται ρωσικά στρατεύματα από περιοχές Πόλεμος στην Ουκρανία: Εικόνες καταστροφής από το Χάρκοβο - Αποσύρονται ρωσικά στρατεύματα από περιοχές

Ενώ οι περισσότεροι ρωσικοί βομβαρδισμοί του Χάρκοβο μέχρι σήμερα έχουν σημειωθεί βράδυ, τα χτυπήματα κατά τη διάρκεια της ημέρας έχουν αυξηθεί τις τελευταίες ημέρες, λένε οι ντόπιοι.

Πόλεμος στην Ουκρανία: Εικόνες καταστροφής από το Χάρκοβο - Αποσύρονται ρωσικά στρατεύματα από περιοχές