Ένας μήνας συμπληρώνεται από την ημέρα που ξεκίνησε ο πόλεμος στην Ουκρανία και ο εφιάλτης δεν έχει τέλος για τους εναπομείναντες κατοίκους της Μαριούπολης καθώς οι Ρώσοι συνεχίζουν να σφυροκοπούν ανελέητα την στρατηγική πόλη-λιμάνι της Ουκρανίας.

Εκεί, τα παιδιά πεθαίνουν από αφυδάτωση ενώ όσοι έχουν καταφέρει να γλιτώσουν από τις βόμβες του Βλαντιμίρ Πούτιν, αναγκάζονται να πιούν νερό από καλοριφέρ και τρώνε σκυλιά για να κρατηθούν στη ζωή.

Ο πρώην δημοσιογράφος του βρετανικού δικτύου «ITN» Μπιλ Νίλι έγραψε στο Twitter ότι οι μαρτυρίες κατοίκων είναι τρομακτικές. «Άνθρωποι διψασμένοι αναγκάζονται να «στραγγίξουν» το νερό από τα καλοριφέρ ενώ υπάρχουν και αυτοί που σκοτώνουν αδέσποτα σκυλιά να κορέσουν την πείνα τους».

Περίπου εκατό χιλιάδες πολίτες παραμένουν εγκλωβισμένοι στη Μαριούπολη με τις μάχες να έχουν μεταφερθεί τώρα στο κέντρο της πόλης.

Πόλεμος στην Ουκρανία: Παιδιά πεθαίνουν από αφυδάτωση στην Μαριούπολη -

«Η κατάσταση στην ουκρανική πόλη είναι μία παγωμένη κόλαση γεμάτη πτώματα και κατεστραμμένα κτίρια», όπως την περιγράφει η οργάνωση «Human Rights Watch». Η απελπισία είναι το κυρίαρχο συναίσθημα των κατοίκων που ψάχνουν απεγνωσμένα τροφή κυρίως για τα παιδιά τους.

Ο Ντμίτρο, ένας επιχειρηματίας που αρνήθηκε να αποκαλύψει το επίθετό του, δήλωσε: «Ακούς αυτά που συμβαίνουν, αλλά είναι αδύνατο να τα αποδεχτείς, να πιστέψεις ότι ισχύουν. Είναι η κόλαση επί της γης».

Την ίδια ώρα, η Βικτόρια, κι αυτή κάτοικος Μαριούπολης, υποστήριξε πώς «τρία παιδιά που γνώριζε, πέθαναν από αφυδάτωση».

Στο μεταξύ, οι πληροφορίες που διαθέτει η ουκρανική κυβέρνηση για τους εισβολείς δείχνουν ότι, τα ρωσικά στρατεύματα θα ξεμείνουν από τρόφιμα, καύσιμα και πυρομαχικά σε τρεις ημέρες κι ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία θα μπορούσε να τελειώσει σε εβδομάδες.

Το υπουργείο Άμυνας της Ουκρανίας ανέφερε ότι τα στρατεύματα του Βλαντιμίρ Πούτιν αντιμετωπίζουν αυξανόμενα προβλήματα ανεφοδιασμού και σκληρή αντίσταση από τις ουκρανικές δυνάμεις.

Πόλεμος στην Ουκρανία: Έκρηξη και φωτιά στο λιμάνι του Μπερντιάνσκ

Μεγάλη φωτιά ξέσπασε το πρωί της Πέμπτης στο λιμάνι του Μπερντιάνσκ στην Ουκρανία, όπως μπορεί κανείς να δει σε φωτογραφίες και βίντεο που κάνουν τον γύρο του διαδικτύου.

Το λιμάνι του Μπερντιάνσκ βρίσκεται περίπου 75 χλμ βορειοδυτικά της Μαριούπολης, στην περιφέρεια της Ζαπορίζια.

Οι πληροφορίες σχετικά με το τι συνέβη και προκάλεσε την πυρκαγιά είναι συγκεχυμένες προς το παρόν.

Το πρακτορείο Nexta TV μετέδωσε αρχικά ότι ενδέχεται να χτυπήθηκαν ρωσικά πλοία, διευκρινίζοντας ότι πρόκειται για ανεπιβεβαίωτη πληροφορία.

Αργότερα, το Ουκρανικό Πολεμικό Ναυτικό ανακοίνωσε ότι ένα ρωσικό πλοίο του στόλου της Μαύρης Θάλασσας, το «Ορσκ» καταστράφηκε. Υπάρχουν επίσης πληροφορίες ότι δύο ακόμη ρωσικά πλοία έχουν πιάσει φωτιά και ότι καταστράφηκε μία αποθήκη με πυρομαχικά.

Σύμφωνα με τον Guardian, ο υψηλόβαθμος σύμβουλος του ουκρανικού υπουργείου Εσωτερικών, Αντόν Γερασένκο, ανέβασε στο Telegram μια φωτογραφία που έδειχνε πυκνούς καπνούς πάνω από λιμάνι, με τη λεζάντα «Μια αποθήκη με πυρομαχικά και πυραύλους στο, κατεχόμενο από τους Ρώσους, Μπερντιάνσκ».

Πόλεμος στην Ουκρανία: Φωτιά στο λιμάνι του Μπερντιάνσκ - Παιδιά πεθαίνουν από αφυδάτωση στην Μαριούπολη

Πόλεμος στην Ουκρανία: 15.000 κάτοικοι της Μαριούπολης έχουν αρπαγεί και μεταφερθεί βιαίως στη Ρωσία

Οι Αρχές της πολιορκημένης Μαριούπολης ανακοίνωσαν σήμερα ότι περίπου 15.000 πολίτες έχουν αρπαγεί και παρανόμως εκτοπισθεί στην Ρωσία μετά την κατάληψη τμημάτων της πόλης από τις ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις.

Οι τοπικές αρχές δήλωσαν την Κυριακή ότι χιλιάδες κάτοικοι της Μαριούπολης έχουν αρπαγεί και μεταφερθεί εκτός της Ουκρανίας δια της βίας, χωρίς να δώσουν ακριβέστερο αριθμό.

Τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων μετέδωσαν ότι λεωφορεία που μετέφεραν πολλές εκατοντάδες ανθρώπους που η Μόσχα αποκάλεσε πρόσφυγες από την Μαριούπολη διέσχισαν τα σύνορα προς την Ρωσία τις τελευταίες ημέρες.

«Κάτοικοι της Αριστερή Οχθης έχουν αρχίσει να εκτοπίζονται μαζικά στην Ρωσία. Συνολικά, περί τους 15.000 κάτοικοι της Μαριούπολης έπεσαν θύματα παράνομου εκτοπισμού», ανακοίνωσε σήμερα το δημοτικό συμβούλιο της πολιορκημένης πόλης.

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ισχυρή έκρηξη σε δεξαμενές καυσίμων στο Κίεβο

Ισχυρή έκρηξη σημειώθηκε σε δεξαμενές καυσίμων στο Κίεβο το βράδυ της Πέμπτης, όπως μετέδωσε η ΕΡΤ. Οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν πως η έκρηξη οφείλεται σε ρωσικό βομβαρδισμό σε θέση του ουκρανικού στρατού.

Οι Ρώσοι φαίνεται να «χτύπησαν» μία από τις αποθήκες καυσίμων και πυρομαχικών που χρησιμοποιούν οι ουκρανικές στρατιωτικές δυνάμεις στην Ουκρανία. Η φωτιά που ξέσπασε μετά την έκρηξη φώτισε τον ουρανό του Κιέβου, ενώ μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν πληροφορίες για τραυματισμούς.