Την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να εγκριθεί το εμβόλιο της Pfizer σε παιδιά 5-11 ετών.

Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας της Αυστρίας, Βόλφγκανγκ Μιούκσταϊν σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε στη Βιέννη, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) βρίσκεται «ένα βήμα» πριν την έγκριση της χορήγησης του εμβολίου των Pfizer/BioNTech για τον κορωνοϊό σε παιδιά ηλικίας πέντε έως 11 ετών.

«Στις 24 Νοεμβρίου θα έχουμε την έγκριση από τον ΕΜΑ για τον εμβολιασμό παιδιών κάτω των 12 ετών», είπε o κ. Μιούκσταϊν. Την ίδια μέρα, δηλαδή την επόμενη Τετάρτη, η αρμόδια εθνική επιτροπή εμβολιασμών της Αυστρίας θα εισηγηθεί τον εμβολιασμό των παιδιών με το Corminatry, το σκεύασμα των Pfizer / BioNTech.

«Πράσινο φως» για το εμβόλιο της Pfizer σε παιδιά 5-11 ετών – Αξιολογείται και το εμβόλιο της Moderna

Παράλληλα, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων αξιολογεί, επίσης, αυτήν την περίοδο το αίτημα της Moderna για επέκταση της χρήσης του εμβολίου της σε παιδιά 6-11 ετών.

Μέχρι πρότινος όλα έδειχναν ότι ο ΕΜΑ θα αποφάσιζε για τον εμβολιασμό των παιδιών ηλικίας 5-11 ετών περί τα τέλη του έτους, αφού στα τέλη Οκτωβρίου έκανε λόγο για ένα «δίμηνο σχέδιο ολοκλήρωσης της αξιολόγησης».

Στις ΗΠΑ ο FDA έχει εγκρίνει ήδη πριν από δύο εβδομάδες την έκτακτη χορήγηση του εμβολίου της Pfizer στη συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα και έκτοτε αρκετές εκατοντάδες χιλιάδες παιδιά έχουν εμβολιαστεί. Σύμφωνα με μελέτες των Pfizer/BioNTech, το σκεύασμά τους είναι «λίαν αποτελεσματικό» και μέχρι τώρα δεν είναι γνωστές κάποιες συχνές παρενέργειες.

ΕΜΑ: Την επόμενη εβδομάδα το «πράσινο φως» για το εμβόλιο της Pfizer σε παιδιά 5-11 ετών

Η απόφαση του ΕΜΑ θα αποτελούσε μεγάλη «ανακούφιση» για τους γονείς που θέλουν να εμβολιαστούν τα παιδιά τους καθώς μεσούντος του τέταρτου κύματος τα ποσοστά κρουσμάτων αυξάνουν τάχιστα σε παιδικούς σταθμούς και σχολεία.

Ήδη κάποιες οικογένειες προχωρούν από τώρα στον εμβολιασμό των παιδιών τους στη Γερμανία, όπως μεταδίδει το περιοδικό Der Spiegel.

Εφόσον ο ΕΜΑ ανάψει το «πράσινο φως», τότε η Κομισιόν αναμένεται να δώσει αμέσως και τη δική της έγκριση για τον εμβολιασμό των παιδιών 5-11 ετών.