Στο πλαίσιο πειραματικής μελέτης, μια ομάδα Κινέζων ερευνητών βοήθησε με επιτυχία έναν πίθηκο να γεννήσει ένα μωρό του οποίου το σώμα αποτελείται από ένα μεγάλο μέρος βλαστικών κυττάρων.

Οι ερευνητές είπαν ότι αυτό είναι ένα σημαντικό επιστημονικό ορόσημο καθώς αυτή είναι η πρώτη φορά που ένα σημαντικό μέρος του σώματος ενός πιθήκου κατασκευάστηκε χρησιμοποιώντας αυτά τα ειδικά, ευέλικτα κύτταρα.

Μια σειρά βλαστοκυττάρων αναφέρεται σε έναν πληθυσμό βλαστοκυττάρων που προέρχονται από μία μόνο πηγή που μπορούν να καλλιεργηθούν και να αναπαραχθούν σε εργαστηριακό περιβάλλον.

Αυτός ο μικτός πίθηκος περιλαμβάνει κύτταρα που προέρχονται από δύο διαφορετικά έμβρυα πιθήκων, αλλά αυτά τα έμβρυα είναι από το ίδιο είδος πιθήκου.

Στο παρελθόν, οι επιστήμονες ήταν σε θέση να το κάνουν αυτό με αρουραίους και ποντίκια, αλλά δεν μπορούσαν να το κάνουν με άλλα ζώα όπως οι μαϊμούδες.

«Αυτός είναι ένας στόχος που επιζητείται από καιρό στο πεδίο», δήλωσε ο ανώτερος συγγραφέας Zhen Liu. «Αυτή η έρευνα όχι μόνο έχει επιπτώσεις στην κατανόηση της αφελούς πολυδυναμίας σε άλλα πρωτεύοντα, συμπεριλαμβανομένων των ανθρώπων, αλλά έχει επίσης σχετικές πρακτικές επιπτώσεις για τη γενετική μηχανική και τη διατήρηση των ειδών. Συγκεκριμένα, αυτή η εργασία θα μπορούσε να μας βοηθήσει να δημιουργήσουμε πιο ακριβή μοντέλα πιθήκων για τη μελέτη νευρολογικών ασθενειών καθώς και για άλλες μελέτες βιοϊατρικής».

Οι επιστήμονες πέτυχαν έναν «χιμαιρικό» πίθηκο μεγαλώνοντας προσεκτικά και αναπτύσσοντας το μωρό μαϊμού μέσα στη μήτρα της μητέρας πιθήκου. Χρησιμοποίησαν γενετικές δοκιμές και άλλες τεχνικές για να επιβεβαιώσουν ότι τα κύτταρα από τα βλαστοκύτταρα αποτελούσαν σημαντικό μέρος του σώματος του μωρού πιθήκου.

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι για να συμβάλουν αυτά τα βλαστοκύτταρα στην ανάπτυξη των μωρών πιθήκων, ένας μεγάλος αριθμός από αυτούς πρέπει να επιβιώσει και να αναπτυχθεί από την αρχή.

Διαβάστε ακόμη: