Οι αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας έκρουσαν τον κώδωνα του κινδύνου σχετικά με τις επιπτώσεις που ενδέχεται να έχει η πρόσφατη ενίσχυση του ευρώ στην ανταγωνιστικότητα των ευρωπαϊκών εξαγωγών, σύμφωνα με τα πρακτικά της συνεδρίασης του Ιουνίου, κατά την οποία πραγματοποιήθηκε η όγδοη διαδοχική μείωση επιτοκίων.
Όπως σημειώνεται στο σχετικό έγγραφο, η ΕΚΤ θεωρεί ότι οι εμπορικές εντάσεις και οι δασμοί επιτείνουν την αβεβαιότητα για την οικονομία της ευρωζώνης, επηρεάζοντας αρνητικά ιδίως τις επενδύσεις.
«Οι υψηλότεροι δασμοί και η πρόσφατη ανατίμηση του ευρώ αναμένεται να επιβαρύνουν τις εξαγωγές», αναφέρεται χαρακτηριστικά.
Η δήλωση αυτή υπογραμμίζει το δίλημμα της ΕΚΤ. Η ενίσχυση του ευρώ κατά σχεδόν 14% μέσα στο 2025 βοήθησε στον περιορισμό του πληθωρισμού, αλλά ενδέχεται να τον ωθήσει κάτω από τον στόχο του 2% και να πλήξει την ανταγωνιστικότητα των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων.
Ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ, Λουίς ντε Γκίντος, δήλωσε στο Bloomberg ότι μια περαιτέρω ενίσχυση του ευρώ έως τα 1,20 δολάρια «θα δημιουργούσε προβλήματα». Το ευρώ διαπραγματευόταν πρόσφατα στο επίπεδο των 1,179 δολαρίων.
Σύμφωνα με τις τελευταίες προβλέψεις της ΕΚΤ, ο πληθωρισμός αναμένεται να υποχωρήσει στο 1,6% το 2026 πριν επανέλθει στο 2% το 2027, κυρίως λόγω των αυξημένων δημόσιων δαπανών στη Γερμανία.
Ακολουθούν τα βασικά σημεία των πρακτικών από τη συνεδρίαση της ΕΚΤ:
Για το ευρώ:
- Η ενισχυμένη ελκυστικότητα των assets σε ευρώ αντανακλάται στην ανοδική πορεία της ισοτιμίας.
- Μετά το «σοκ των δασμών» του Απριλίου, η ισοτιμία ευρώ – δολαρίου αποσυνδέθηκε από τις διαφοροποιήσεις των επιτοκίων, πιθανώς λόγω των αλλαγών στη στρατηγική αντιστάθμισης κινδύνου.
- Σε αντίθεση με το παρελθόν, το ευρώ ενισχύθηκε κατά την πρόσφατη ενίσχυση της μεταβλητότητας στις αγορές, λειτουργώντας ως νέο «ασφαλές καταφύγιο» στη θέση του δολαρίου.
- Παρά τα παρόμοια κόστη χρηματοδότησης εκατέρωθεν του Ατλαντικού, οι αμερικανικές επιχειρήσεις στράφηκαν περισσότερο στην χρηματοδότηση σε ευρώ, ενισχύοντας την ελκυστικότητα του νομίσματος.
Για τα επιτόκια:
- Ορισμένα μέλη πρότειναν τη διατήρηση των επιτοκίων στα τρέχοντα επίπεδα.
- Τονίστηκε ότι, μετά από επτά μειώσεις, τα επιτόκια βρίσκονται σε «ουδέτερη ή και επεκτατική» περιοχή.
- Η άνοδος της πιστωτικής δραστηριότητας και τα στοιχεία από την τραπεζική έρευνα επιβεβαιώνουν αυτή την εκτίμηση.
Για τον πληθωρισμό:
- Το 2026 αναμένεται ότι θα είναι κρίσιμη χρονιά, καθώς ενδέχεται να παγιωθούν οι προσδοκίες για υποτονικό πληθωρισμό και να επηρεαστούν οι διαπραγματεύσεις για τους μισθούς.
- Οι κίνδυνοι αποκλίσεων από τον στόχο δεν οφείλονται μόνο στις τιμές ενέργειας και τις ισοτιμίες, αλλά και στη χαμηλή ζήτηση και την επιβράδυνση στους μισθούς.
- Η επιστροφή του πληθωρισμού στον στόχο εξαρτάται από τη σωστή χάραξη νομισματικής πολιτικής.
Για την οικονομία:
- Οι δείκτες PMI για μεταποίηση και νέες παραγγελίες παραμένουν σε αναπτυξιακό έδαφος επί τρεις μήνες.
- Παρότι η εικόνα είναι θετική, ενδέχεται να κρύβει παροδική ώθηση από «προώθηση των εξαγωγών» πριν την εφαρμογή των δασμών, κάτι που μπορεί να «εξανεμιστεί» σύντομα αν συνεχιστεί η ενίσχυση του ευρώ.
Για τις αγορές:
- Η ανθεκτικότητα των κρατικών ομολόγων της ευρωζώνης χαρακτηρίστηκε ως εντυπωσιακή.
- Οι αποδόσεις των ομολόγων έχουν συγκλίνει προς τα επίπεδα των γερμανικών Bunds, που αποτελούν παραδοσιακό ασφαλές καταφύγιο, ακόμα και σε περιόδους αποστροφής ρίσκου (risk-off).
Διαβάστε ακόμη:
- Το νταραβέρι των συστημικών τραπεζών (μέσω Κύπρου) με «ημέτερους» και «διαπλοκή»
- Pulse: Στις 15 μονάδες το προβάδισμα της ΝΔ από το ΠΑΣΟΚ, εννέα κόμματα στη Βουλή
- Τι είπαν στους αναλυτές οι επικεφαλής των Intralot – Bally’s για το deal των δύο ομίλων
- Άνγκελα Μέρκελ: «Ο Σόιμπλε ήθελε την Ελλάδα εκτός ευρώ – Τον έπαιρνα κάθε ώρα τηλέφωνο»