Την αεροπορική σύνδεση της Λιβύης με την Ευρώπη – μέσω της Ελλάδας -εγκαινίασε η πρώτη πτήση της MARATHON AIRLINES την Πέμπτη 2 Μαρτίου από την Αθήνα στη Βεγγάζη, με την εταιρεία να πραγματοποιεί 3 τακτικές πτήσεις την εβδομάδα.

Στην πρώτη πτήση επέβαινε ο γενικός πρόξενος της Ελλάδας στη Βεγγάζη, πρέσβης Σταύρος Βενιζέλος και ο διευθύνων σύμβουλος της MARATHON AIRLINESκ. Ανδρέας Καϊάφας, ενώ στη Βεγγάζη το γεγονός αυτό έγινε αντικείμενο θερμής υποδοχής από τις τοπικές αρχές.

Η πύκνωση των ελληνικών δράσεων στη Βεγγάζη, μαζί με τη σημαντική συνεισφορά της Ελλάδας στον εκσυγχρονισμό του λιμένος της Βεγγάζης, αποτελεί προάγγελο για μακροπρόθεσμη παρουσία, συνεργασία και αρωγή της Ελλάδας σε όλη τη Λιβύη, όταν η εσωτερική κατάσταση της χώρας το επιτρέψει, με αμοιβαία επωφελείς όρους και για τις δύο χώρες .

Η αεροπορική σύνδεση Αθήνας-Βεγγάζης-Αθήνας αναμένεται να ενισχύσει τους φιλικούς δεσμούς μεταξύ των δύο λαών, σε συνδυασμό και με την έναρξη της από 12ης Φεβρουαρίου παραλαβής στο γενικό προξενείο Βεγγάζης αιτήσεων, για την έκδοση θεωρήσεων εισόδου στην Ελλάδα.

Παράλληλα, το ανωτέρω δρομολόγιο εκτιμάται ότι θα συνεισφέρει στους τομείς του εμπορίου και της οικονομίας, ενώ θα ενισχυθούν οι επιχειρηματικές και τουριστικές ροές. Μέσω των ροών αυτών, αναμένεται ότι θα ενισχυθούν περαιτέρω οι πολιτισμικές επαφές, οι οποίες αποτελούν γέφυρα φιλίας και αλληλοκατανόησης μεταξύ των δύο λαών. Υπενθυμίζεται πως την πτήση Αθήνα-Βεγγάζη-Αθήνα θα εκτελούν οι ελληνικές εταιρείες αερομεταφορών MARATHON AIRLINES και AIR Mediterranean, οι οποίες αιτήθηκαν και έλαβαν τη σχετική αδειοδότηση για 7 πτήσεις την εβδομάδα συνολικά.