Ο κ. Πούτιν υπογράμμισε σε σημερινή (26/05) τηλεφωνική συνομιλία με τον Ιταλό Πρωθυπουργό, Μάριο Ντράγκι, πως «η Ρωσία είναι έτοιμη να συμβάλλει σημαντικά στην επίλυση της διεθνούς επισιτιστικής κρίσης, με την προϋπόθεση ότι η Δύση θα προχωρήσει σε άρση κυρώσεων, βάσει πληροφοριών του Κρεμλίνου.
Ο Ρώσος ηγέτης προσέθεσε ότι «η Μόσχα βρίσκεται σε ετοιμότητα ώστε να εξάγει σιτηρά και λιπάσματα, προκειμένου να αντιμετωπισθεί η κρίση, αλλά και να συνεχίσει την αδιάλειπτη παροχή φυσικού αερίου στην Ιταλία».
Ντμίτρο Κουλέμπα από το Νταβός: «Σκοτώστε τις ρωσικές εξαγωγές»
Έκκληση του Υπουργού Εξωτερικών της Ουκρανίας, για πλήρη απαγόρευση των ρωσικών εξαγωγών, πλην των απολύτως απαραίτητων.
«Το μήνυμά μου είναι πολύ απλό· σκοτώστε τις ρωσικές εξαγωγές, εκτός από ορισμένα κρίσιμα προϊόντα που χρειάζεται ο κόσμος», τόνισε χθες ο κ. Κουλέμπα κατά τη διάρκεια του παγκόσμιου οικονομικού φόρουμ του Νταβός, υπογραμμίζοντας ότι η Μόσχα πρέπει να σταματήσει «την εξασφάλιση χρημάτων, τα οποία επενδύει σε μία πολεμική μηχανή που σκοτώνει, βιάζει και βασανίζει Ουκρανούς πολίτες».
Επίσης, κάλεσε τις ναυτιλιακές εταιρείες να σταματήσουν τη μεταφορά ρωσικού πετρελαίου.
«Υπάρχουν δύο τρόποι προσέγγισης της επιβολής των κυρώσεων. Ο πρώτος είναι να πούμε “θα αναζητήσουμε τρόπους να σταματήσουμε την αγορά ρωσικού πετρελαίου”.
Όμως, υπάρχει και άλλος τρόπος (…). Για παράδειγμα, η συντριπτική πλειονότητα του ρωσικού πετρελαίου που πωλείται στην παγκόσμια αγορά μεταφέρεται διά θαλάσσης. Όσοι συνεχίζουν να το κάνουν οπουδήποτε στον κόσμο, να αντιμετωπίσουν προβλήματα και συνέπειες».
Ο Πρόεδρος του ευρωπαϊκού συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, υποστήριξε πως παραμένει «βέβαιος» για την επίτευξη συμφωνίας για εμπάργκο της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο ρωσικό πετρέλαιο έως την έναρξη του συμβουλίου της ερχόμενης Δευτέρας (30/05), παρά την αρνητική στάση της Ουγγαρίας.
Ο Ντμίτρο Κουλέμπα, επιπλέον, κατήγγειλε τον ρωσικό «εκβιασμό» αναφορικά με το αίτημα της Μόσχας για άρση των κυρώσεων λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, για την αποφυγή μίας παγκόσμιας επισιτιστικής κρίσης.
«Πρόκειται για προφανή εκβιασμό. Δε μπορεί να βρεθεί καλύτερο παράδειγμα, στις διεθνείς σχέσεις. Αν κάποιος το αποδεχθεί, τότε αυτό το άτομο έχει πρόβλημα», συμπλήρωσε.