«Το μήνυμά μου είναι πολύ απλό· σκοτώστε τις ρωσικές εξαγωγές, εκτός από ορισμένα κρίσιμα προϊόντα που χρειάζεται ο κόσμος», τόνισε ο κ. Κουλέμπα κατά τη διάρκεια του παγκόσμιου οικονομικού φόρουμ του Νταβός, υπογραμμίζοντας ότι η Μόσχα πρέπει να σταματήσει «την εξασφάλιση χρημάτων, τα οποία επενδύει σε μία πολεμική μηχανή που σκοτώνει, βιάζει και βασανίζει Ουκρανούς πολίτες».

Επίσης, κάλεσε τις ναυτιλιακές εταιρείες να σταματήσουν τη μεταφορά ρωσικού πετρελαίου.

«Υπάρχουν δύο τρόποι προσέγγισης της επιβολής των κυρώσεων. Ο πρώτος είναι να πούμε “θα αναζητήσουμε τρόπους να σταματήσουμε την αγορά ρωσικού πετρελαίου”.

Όμως, υπάρχει και άλλος τρόπος (…). Για παράδειγμα, η συντριπτική πλειονότητα του ρωσικού πετρελαίου που πωλείται στην παγκόσμια αγορά μεταφέρεται διά θαλάσσης. Όσοι συνεχίζουν να το κάνουν οπουδήποτε στον κόσμο, να αντιμετωπίσουν προβλήματα και συνέπειες».

Ο Πρόεδρος του ευρωπαϊκού συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, υποστήριξε πως παραμένει «βέβαιος» για την επίτευξη συμφωνίας για εμπάργκο της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο ρωσικό πετρέλαιο έως την έναρξη του συμβουλίου της ερχόμενης Δευτέρας (30/05), παρά την αρνητική στάση της Ουγγαρίας.

Ο Ντμίτρο Κουλέμπα, επιπλέον, κατήγγειλε τον ρωσικό «εκβιασμό» αναφορικά με το αίτημα της Μόσχας για άρση των κυρώσεων λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, για την αποφυγή μίας παγκόσμιας επισιτιστικής κρίσης.

«Πρόκειται για προφανή εκβιασμό. Δε μπορεί να βρεθεί καλύτερο παράδειγμα, στις διεθνείς σχέσεις. Αν κάποιος το αποδεχθεί, τότε αυτό το άτομο έχει πρόβλημα», συμπλήρωσε.

Κουλέμπα: «Συνένοχες σε εγκλήματα πολέμου οι χώρες της Ε.Ε. που δε θα εφαρμόσουν το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο»

«Εάν ένα κράτος της Ευρώπης συνεχίσει να αντιτίθεται στον αποκλεισμό του ρωσικού πετρελαίου, τότε θα είναι σωστό να πούμε ότι είναι συνεργός στα εγκλήματα που διαπράττει η Ρωσία στο ουκρανικό έδαφος», υποστήριξε ο Υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας, στις 04/05.

Η Ουγγαρία έχει απορρίψει την πρόταση των Βρυξελλών «στην παρούσα μορφή της», κρίνοντας ότι ένα τέτοιο μέτρο «θα κατέστρεφε πλήρως της ενεργειακή ασφάλεια της χώρας».

Στην Ουγγαρία, η οποία αναμένεται να εξαιρεθεί μαζί με τη Σλοβακία, από την ευρωπαϊκή πρόταση για την απαγόρευση εισαγωγών ρωσικού πετρελαίου έως τα τέλη του 2023, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αντέδρασε στην πρόταση της Κομισιόν, τονίζοντας πως «δεν υπάρχουν εγγυήσεις για την ενεργειακή μας ασφάλεια».

Με την εξάρτηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης από τις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου και φυσικού αερίου να παραμένει υψηλή, ορισμένες χώρες της Κεντρικής Ευρώπης σκέφτονται πως δε θα έχουν τη δυνατότητα να βρουν εναλλακτικές έγκαιρα, ιδιαίτερα σε ένα περιβάλλον υψηλών τιμών.

Η Κομισιόν έχει αναγγείλει πως «υπάρχει διάθεση για ευελιξία» με σκοπό την επικύρωση μίας συμφωνίας.

Οι προτάσεις προσδίδουν μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, έως τα τέλη του 2023, για την εφαρμογή εμπάργκο στην Ουγγαρία και τη Σλοβακία.