To δεύτερο μεγαλύτερο σούπερ γιοτ του Βλαντίμιρ Πούτιν, εκτιμώμενης αξίας 100 εκατ. δολαρίων, έφυγε από το ρωσικό θύλακο του Καλίνινγκραντ στη Βαλτική μετά τις απειλές του Ρώσου προέδρου για χρήση πυρηνικών όπλων στην Ουκρανία και εντοπίστηκε πρόσφατα ανοικτά των ακτών της Εσθονίας.

Το μήκους 81 μ. γιοτ “Graceful” του Πούτιν πλέει πλέον με νέο όνομα, το “Kosatka” («Φάλαινα δολοφόνος» στα ρωσικά), σύμφωνα με το Forbes, που υποστηρίζει ότι το φωτογράφισε στις 25 Σεπτεμβρίου ο φωτογράφος Καρλ Γκρολ, συνεργάτης του TheYachtPhoto.com. Στις φωτογραφίες διακρίνεται το πολυτελέστατο σκάφος να πλέει συνοδεία σκάφους της ρωσικής ακτοφυλακής με προορισμό, όπως πιστεύεται, την ιδιαίτερα πατρίδα του Πούτιν, την Αγία Πετρούπολη, διαφεύγοντας έτσι τις κυρώσεις.

Το γιοτ του Πούτιν είχε αποπλεύσει εσπευσμένα τον περασμένο Φεβρουάριο από το λιμάνι του Αμβούργου για το Καλίνινγκραντ παραμονές της εισβολής, την ώρα που δυτικές κυβερνήσεις απειλούσαν με κατάσχεση περιουσιών Ρώσων ολιγαρχών σε περίπτωση που εξαπέλυε η Ρωσία επίθεση στην Ουκρανία. Μάλιστα, σύμφωνα με ρεπορτάζ της Bild, το γιοτ είχε διαφύγει προτού καν ολοκληρωθούν οι εργασίες επισκευής του στο ναυπηγείο της Blohm+Voss, της εταιρείας που το είχε ναυπηγήσει το 2014.

Οι κινήσεις του σούπερ γιοτ του Πούτιν και το πότε ακριβώς άλλαξε όνομα παραμένουν ασαφείς καθώς έκλεισε τον αναμεταδότη του από τα τέλη Αυγούστου, όταν βρισκόταν ακόμη στο Καλίνινγκραντ, σύμφωνα με το Marine Traffic.

Η γάστρα του σούπερ γιοτ κατασκευάστηκε στο ρωσικό ναυπηγείο Sevmash, κοντά στο Αρχαγγέλσκ και σχεδιάστηκε από την H2 Yacht Design. Κατασκευασμένο από χάλυβα και αλουμίνιο διαθέτει τρία καταστρώματα, το εσωτερικό του είναι φινιρισμένο με διάφορα υλικά, όπως κατεργασμένο δέρμα, μαρκετερί, μάρμαρο, έβενο, ακατέργαστο τικ, ταπετσαρίες στους τοίχους. Μπορεί να φιλοξενήσει 14 μελές πλήρωμα και 12 επισκέπτες, τροφοδοτείται από 2 κινητήρες MTU και μπορεί να αναπτύξει τελική ταχύτητα 18 κόμβων.

Το μεγαλύτερο σούπερ γιοτ του Πούτιν, το αξίας 700 εκατ. δολαρίων Scheherazade – που φέρεται να του το χάρισαν ως χριστουγεννιάτικο δώρο το 2014 μια ομάδα Ρώσων ολιγαρχών – κατασχέθηκε στην Ιταλία τον περασμένο Μάιο.

Διαβάστε ακόμη: