Είναι άλλη μια θλιβερή μέρα για τους λάτρεις της ιστορικής αρχιτεκτονικής και της ιστορίας του παλιού Χόλιγουντ. Όπως αναφέρθηκε αρχικά από τη New York Post, το σπίτι της Μέριλιν Μονρόε που βρίσκεται στο 12305 Fifth Helena Drive στη γειτονιά Brentwood του Λος Άντζελες, μια κατασκευή σε στιλ ισπανικής χασιέντας της δεκαετίας του 1920, μπορεί σύντομα να κατεδαφιστεί από τον νέο ιδιοκτήτη του.

Παρά το μετριοπαθή και τον ανεπιτήδευτο χαρακτήρα του, το μπανγκαλόου των 240 τετραγωνικών μέτρων μπήκε στο επίκεντρο του παγκοσμίου ενδιαφέροντος το 1962 ως ο τόπος του ξαφνικού θανάτου της Μέριλιν Μονρόε. Το περιφραγμένο ακίνητο ήταν επίσης το μοναδικό σπίτι που ανήκε ποτέ στη θρυλική ηθοποιό και στις έξι δεκαετίες από τότε που το δύο στρεμμάτων κτήμα έχει γίνει ένα από τα πιο διάσημα τοπικά ορόσημα της πόλης. Η blogger Λίντσεϊ Μπλέικ δημοσίευσε στο παρελθόν μια εμπεριστατωμένη ανάρτηση γεμάτη με πολλά συναρπαστικά στοιχεία για το ακίνητο, συμπεριλαμβανομένου του πώς η Μονρόε τοποθέτησε μια πλάκα πάνω από την εξώπορτα που έγραφε «Cursom Perificio» στα λατινικά, που σημαίνει: «Το ταξίδι μου τελειώνει εδώ».

Ενώ η εξωτερική αρχιτεκτονική του σπιτιού παραμένει απίστευτα ίδια με τον τρόπο που ήταν το 1962, οι εσωτερικοί χώροι έχουν αλλάξει σημαντικά. Πιο συγκεκριμένα, η κουζίνα και τα μπάνια έχουν εκσυγχρονιστεί και ο πρώην ανεξάρτητος ξενώνας του κτήματος έχει συγχωνευθεί στην κύρια κατοικία. Ωστόσο, πολλά αυθεντικά χαρακτηριστικά – παράθυρα με κουφώματα, δάπεδα από πλακάκια τερακότα, οροφές με ξύλινα δοκάρια – θυμίζουν ευτυχώς εκείνη την Χρυσή Εποχή.

Πίσω, ένα αίθριο με δάπεδο από τούβλα ξεχύνεται μια ιδιαίτερα μεγάλη πισίνα. Πέρα από αυτό, το γκαζόν περιβάλλεται από ώριμα δέντρα, ψηλούς φράχτες και ένα περιβόλι εσπεριδοειδών. Μπροστά, άφθονες βουκαμβίλιες στην πρόσοψη του σπιτιού και υπάρχει ένα γκαράζ με δύο αυτοκίνητα. 

Οι κατεδαφίσεις γίνονται όλο και πιο συνηθισμένες στην περιοχή γύρω από το πρώην σπίτι της Μονρόε, καθώς οι ραγδαία αυξανόμενες αξίες των ακινήτων και οι πωλήσεις που σπάνε ρεκόρ δελεάζουν τους κατασκευαστές να κατασκευάσουν ολοένα και μεγαλύτερα και πιο εντυπωσιακά κτήρια. Το ότι αυτό το συγκεκριμένο ακίνητο επέζησε άθικτο είναι απόδειξη της διαρκούς γοητείας της χασιέντας και της θρυλικής θέσης της Μονρόε, φυσικά.

Το 2014, ο διευθυντής hedge fund της Emerald Lake, Νταν Λούκας, και η σύζυγός του Αν Τζαρμέιν πλήρωσαν 7,3 εκατομμύρια δολάρια για το κτήμα Μονρόε και έζησαν στο ακίνητο τα τελευταία χρόνια. Πριν από έξι μήνες, ωστόσο, το ζευγάρι πλήρωσε 13 εκατομμύρια δολάρια για ένα μεγαλύτερο σπίτι στην ίδια γειτονιά.

Τον περασμένο μήνα, το ζευγάρι πούλησε σιωπηρά το σπίτι Μονρόε σε έναν αγοραστή που δεν έχει ακόμη κατονομαστεί. Αυτό το άτομο πλήρωσε σχεδόν 8,4 εκατομμύρια δολάρια για το ακίνητο, σε μετρητά, και σχεδόν αμέσως έκανε αίτηση για άδεια κατεδάφισης. Το Τμήμα Δόμησης και Ασφάλειας του Λος Άντζελες ενέκρινε πρόσφατα το αίτημα για «έλεγχο σχεδίου» του προτεινόμενου έργου, αν και δεν έχει εκδοθεί ακόμη επίσημη άδεια.

Η δημόσια κατακραυγή κατά της κατεδάφισης, όμως έχει χτυπήσει κόκκινο, με μια αναφορά του Change.org με τίτλο «Stop Demolition Marilyn MONROE’s house» (Σταματήστε την κατεδάφιση της οικίας Μέριλιν Μονρόε) να συγκεντρώνει σχεδόν 3.000 υπογραφές σε μόλις 24 ώρες. 

«Το σπίτι της Μέριλιν Μονρόε δεν είναι απλώς ένα σπίτι. είναι ένας εθνικός θησαυρός, ένα αναπόσπαστο μέρος της λαμπερής ιστορίας του Χόλιγουντ που δεν μπορεί απλά να διαγραφεί», δήλωσε ο Τζέιμι Ράμερφιλντ, εκπρόσωπος του οργανισμού Save Iconic Architecture, σε συνέντευξή του στο KTLA5.

Οι κάτοικοι της περιοχής έχουν επίσης εκφράσει τη βαθιά τους απογοήτευση για την επικείμενη καταστροφή της κατοικίας της εμβληματικής σταρ.

Η Σούζαν Φρούμερ, μια επί χρόνια κάτοικος της περιοχής, εξέφρασε τα συναισθήματά της στην New York Post, λέγοντας: «Η ιστορία του Λος Άντζελες μπορεί να μην είναι βαθιά, αλλά το να έχουμε μια προσωπικότητα όπως η Marilyn Monroe κάποτε να αποκαλεί αυτή τη γειτονιά σπίτι, ήταν πραγματικά ένα αγαπημένο χαρακτηριστικό για την κοινότητά μας».

Η διαμαρτυρία που κυκλοφόρησε δηλώνει με πάθος: «Το σπίτι όπου ζούσε η Μέριλιν Μονρόε (και όπου πέθανε) πρόκειται να λάβει άδεια για κατεδάφιση. Αυτό το σπίτι πρέπει να γίνει ένα μουσείο στη μνήμη της Μέριλιν Μονρόε για επισκέπτες, τουρίστες και θαυμαστές, όπως ακριβώς έκαναν με το Graceland του Έλβις Πρίσλεϊ».

Η σορός της ηθοποιού μεταφέρεται έξω από την χασιέντα

Τον Φεβρουάριο του 1962, η Μέριλιν Μονρόε απέκτησε αυτό το ακίνητο για $77.500, που ισοδυναμεί με περίπου $790.000 σήμερα. Έξι μήνες αργότερα, τον Αύγουστο του 1962, η Μονρόε ανακαλύφθηκε άψυχη στην κρεβατοκάμαρά της, λόγω υπερβολικής δόσης βαρβιτουρικών, σε ηλικία 36 ετών.

Ενώ πολλοί ελπίζουν διακαώς για τη διατήρηση του σπιτιού, άλλοι έχουν διατυπώσει την ιδέα να το μετεγκαταστήσουν για να ξαναγεννηθεί ως ένα μουσείο αφιερωμένο στη ζωή και το ταξίδι της «Ξανθής βόμβας».

Η διαμάχη συνεχίζεται καθώς οι θαυμαστές, οι κάτοικοι και οι συντηρητές μαζεύονται για να διασφαλίσουν ότι αυτό το κομμάτι της ιστορίας του Χόλιγουντ δεν θα χαθεί στη λήθη.

Διαβάστε ακόμη: