Εμβολιασμός εκπαιδευτικών. Οι εκπαιδευτικοί και το προσωπικό των σχολικών ιδρυμάτων θα πρέπει να είναι μεταξύ των ομάδων που εμβολιάζονται κατά προτεραιότητα κατά της Covid-19, ανακοίνωσαν σήμερα οι ευρωπαϊκές διευθύνσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) και της UNICEF.

Θα πρέπει «να προταθούν εμβόλια κατά της Covid-19 στους εκπαιδευτικούς και στα άλλα μέλη του σχολικού προσωπικού ως ομάδα στόχο των εθνικών σχεδίων εμβολιασμού», αναφέρουν οι εν λόγω θεσμοί του ΟΗΕ σε ανακοίνωσή τους, καλώντας τα κράτη μέλη να εφαρμόσουν μια εμβολιαστική στρατηγική που να είναι προστανατολισμένη στην εκπαίδευση με παρουσία των μαθητών στα σχολεία.

Εμβολιασμός εκπαιδευτικών – Εμβολιασμένο το 85% των εκπαιδευτικών στην Ελλάδα

Στην Ελλάδα, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης, Θεόδωρο Τσούχλο, ο οποίος μίλησε την Κυριακή στο Mega  οι εκπαιδευτικοί είναι υπέρ του εμβολιασμού, γεγονός που αποδεικνύεται και από το υψηλό ποσοστό εμβολιασμών του κλάδου, αλλά κατά της υποχρεωτικότητας και της επιβολής.

«Είμαστε υπέρ του μαζικού, καθολικού εμβολιασμού χωρίς αστερίσκους. Εκεί που υπάρχει η διαφωνία της ΟΛΜΕ είναι η έννοια της υποχρεωτικότητας, της επιβολής, της ποινής, της διαθεσιμότητας και γενικότερα του εκφοβισμού. Η ΟΛΜΕ έχει πράξει το καθήκον της από τον Γενάρη που ζητούσαμε την προτεραιοποίηση των εκπαιδευτικών. Φτάσαμε σε ένα ποσοστό στη Δευτεροβάθμια που υπερβαίνει το 80%.Έχουμε υπερβεί το 85% γιατί υπάρχουν συνάδελφοι που έχουν νοσήσει», σημείωσε και στάθηκε στη διαφοροποίηση μαθητών-καθηγητών και στη χρήση των rapid tests παρότι ως τον Μάη γινόταν χρήση των self test.

Τι ισχύει για τους ανεμβολίαστους εκπαιδευτικούς

Οι ανεμβολίαστοι εκπαιδευτικοί και ακαδημαϊκοί θα πρέπει να κάνουν δύο εργαστηριακά rapid test αντιγόνου την εβδομάδα, όπως έχει ανακοινώσει o υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας.

Αυτά θα πρέπει να πραγματοποιούνται αποκλειστικά σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα με δαπάνη του εργαζομένου, 10 ευρώ το τεστ.

Αποδεικνύεται με ψηφιακή βεβαίωση αρνητικού τεστ από το gov.gr και ελέγχεται υποχρεωτικά με την εφαρμογή covid free app από τον εργοδότη ή σύμφωνα με τις εκπαιδευτικές αρχές.