Οι νευρολογικές παθήσεις, όπως το εγκεφαλικό επεισόδιο, η νόσος του Πάρκινσον και η άνοια, αποτελούν πλέον την κύρια αιτία ασθένειας παγκοσμίως, επηρεάζοντας το 43% του παγκόσμιου πληθυσμού, λέει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση The Lancet Neurology με στοιχεία του ΠΟΥ από το 2021, ο αριθμός των ανθρώπων που ζουν με διαταραχές του νευρικού συστήματος ή πεθαίνουν από αυτές έχει αυξηθεί δραματικά τις τελευταίες τρεις δεκαετίες.

Υπολογίζεται ότι οι νευρολογικές παθήσεις ήταν υπεύθυνες για 443 εκατομμύρια χρόνια υγιούς ζωής που χάθηκαν λόγω ασθένειας, αναπηρίας και πρόωρου θανάτου, γεγονός που τις καθιστά τον κορυφαίο παράγοντα που συμβάλλει στην παγκόσμια επιβάρυνση από ασθένειες, μπροστά και από τις καρδιαγγειακές παθήσεις.

«Η μελέτη αυτή θα πρέπει να αποτελέσει επείγουσα έκκληση για ανάληψη δράσης με στόχο την κλιμάκωση των στοχευμένων παρεμβάσεων, ώστε τα άτομα που ζουν με νευρολογικές παθήσεις να έχει πρόσβαση στην ποιοτική φροντίδα, θεραπεία και αποκατάσταση που χρειάζονται. Είναι πιο σημαντικό από ποτέ να διασφαλίσουμε ότι η υγεία του εγκεφάλου γίνεται καλύτερα κατανοητή, εκτιμάται και προστατεύεται, από την πρώιμη παιδική ηλικία έως τη μετέπειτα ζωή» δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΠΟΥ.

Οι δέκα πιο συχνές νευρολογικές παθήσεις

  1. Εγκεφαλικό επεισόδιο.
  2. Νεογνική εγκεφαλοπάθεια (εγκεφαλική βλάβη).
  3. Ημικρανία.
  4. Άνοια.
  5. Διαβητική νευροπάθεια (νευρική βλάβη).
  6. Μηνιγγίτιδα.
  7. Επιληψία.
  8. Νευρολογικές επιπλοκές από πρόωρο τοκετό.
  9. Διαταραχή του φάσματος του αυτισμού.
  10. Καρκίνοι του νευρικού συστήματος.

Συνολικά, οι νευρολογικές παθήσεις προκαλούν μεγαλύτερη αναπηρία και απώλεια υγείας στους άνδρες σε σχέση με τις γυναίκες. Ωστόσο, ορισμένες παθήσεις, όπως η ημικρανία ή η άνοια, πλήττουν δυσανάλογα τις γυναίκες. Η διαβητική νευροπάθεια είναι η ταχύτερα αναπτυσσόμενη από όλες τις νευρολογικές παθήσεις – Ο αριθμός των περιστατικών υπερτριπλασιάστηκε από το 1990.

Διαβάστε ακόμη: